Arkadaşlar selam. Cok ilginc bir konu ile beraberim yine, once hikayeyi anlatayım: Arcelik 3340 SJ modeli camaşır makinemiz eski olmasına rağmen her zamanki gibi kusursuz calışıyordu. Ta ki kapağı tutan menteşenin arızalanmasına kadar... Arcelik servisine gittim ve kapak menteşesi istedim onlar da eski bir model olduğu icin ve ellerinde bulunmadığı icin getirtip montajını yapmaları hem 1 haftalarını alacaktı hem de 700 TL gibi acımasızca bir fiyat bicmişlerdi. Ben de bu makineyi 2018'in Turkiye'sinde 300 TL gibi komik bir fiyata alınca hic oralı olmadım. Hemen bir beyaz eşya tamircisine gittim ve ilginctir ki bizim makineye benzeyen bir makine vardı ve oradaki abiye: "Abi Arcelik 3340 SJ modeli camaşır makinesi icin cıkma (kullanılmış) kapak menteşesi arıyorum, sizde var mı?" dedim. Onlar da bir tane buldular ve oradaki abi dedi ki bunlar eski Arceliklerin tumunde gecerlidir hepsi aynı dediler ve o menteşeyi 30 TL'ye satın aldım. Heyecanla eve gidip YouTube'dan kapak menteşesi değişimi videoları izledim ve kapak menteşesini kolayca değiştirdim. Fakat fark ettiğim bir şey vardı ki orijinal menteşede 4 pin girişi varken bu menteşede 3 pin vardı ve orijinali siyah renkken bu pembe rengine yakın bir renkteydi... İcimden, "En fazla ne olabilir ki kapağı manyetik olarak kilitlemez, manuel kilitlerim işimi gorsun de!" diyerek heyecanla makineyi topladım ve acma duğmesine bastım ki... BUM! Bir şeyler iceride patladı ve evin şarteli attı... Neyse gittim şarteli actım ve makinenin fişini sokup sinirle orijinal parcayı taktım. (Eskiden en azından kapağı bantlayıp calıştırıyordum makineyi... Saat gece 12 falan.) Fişe bir daha taktığımda sadece makinenin kapak ışığı yanıyordu ve hicbir şekilde program almıyordu. Neyse dedim ertesi gun bakarız deyip yattım. Ertesi gun yorgun argın eve gelip dağ gibi birikmiş kirlilere bakıp sinirle makinenin ust kapağını sokup baktım ki makinenin kartı yanmış. Kartı İstanbul'da bir parcacıya gonderdim ve bana aynı model kartı yolladı (Kullanılmış ama calışan bir kartmış kendisi.) Kart 3 gun sonra elime ulaştı. (Bu arada nasıl olduysa eski menteşe tutmaya başladı aslinda sıkıntı yokmuş ama iş işten gecti bu sefer beyni yaktık.) Kartı taktım ve makinenin belirli kısımlarında ışıklar yandı. Yalandan bir program acınca su almaya başladı falan. Ama LED'ler bir değişikti. Butun program ışıkları yanıyordu. Ben de kartı resetlemek gerek herhalde deyip bu modelin resetleme metodunu oğrenip resetlemeye calıştığımda beceremedim. Normalde resetleme modunda yan yana 4 tane cizgi olmasına rağmen bizim makinede 1-1-1-1 gibisinden bir rakam vardı, neyse resetleme modulu başlattım suyu aldı vs. hata kodunu silmeye calıştım başlat tuşuna basılı tutup... Birkac kere boyle denedim fakat bir turlu o makinenin acılışındaki duzgun sayılara ulaşamadım. Kartı sokmeden once bir fotoğraf cekmiştim ve o fotoğrafı kontrol edip soketleri bir bir duzgunce taktım. Yetmedi bir arkadaşa sordum fazı değiştir dedi gittim prizin yonunu değiştirdim sonuc aynı... Şu an cıldırmak uzereyim ve yarın o kartı aldığım adama soracağım boyle boyle oldu diye. Şimdi 1-2 fotoğraf bırakıyorum buraya anlayan arkadaşlar cevaplarsanız sevinirim.

Guncelleme: Foruma yazmayı unutmuşum kusura bakmayın, o patlama esnasında makinenin ekran kartı da yanmış, beyni takınca programı alıyormuş meğersem. Şu anda makine mukemmel bir şekilde calışıyor fakat ekranda bir suru ışık var

Dosya Ekleri 20230522_230454.jpg 133,7 KB · Goruntuleme: 13

20230522_230529.jpg 156,7 KB · Goruntuleme: 13

20230522_230536.jpg 131,3 KB · Goruntuleme: 12