Arkadaşlar.
Onemli bir konu soracağım. Uydu antenlerinden yapılan HD yayınlar 1080i oluyor. Bunu anladık. Peki bu Digiturk, D-Smart, Tivibu, TV+ gibi uygulamalardan seyredilen TV yayınlarının cozunurluğu nedir? Uydu ile aynı mı? Yoksa daha kaliteli mi?
Bunu neden soruyorum. 55 inc ultrahd 4K TV aldım. Canak anten ile izliyorum. Daha once 40 inc Full HD TV'de seyrettiğim kadar net değil yayınlar. Yani aslında net ama bazı yerlerde parlamalar oluyor. Mesela TV8 HD kanalında Survivor seyrederken geri planda bulunan ağacların dalları ve yaprakları sağa sola giderken o kısımlar bir parlayıp bir sonuyor. Onceki TV'de boyle bir olay yoktu. Varsa bile hic fark edilmiyordu. Ekran buyuduğu ve piksel sayısı da 4 katına cıktığı icin TV yayınlarındaki kusurlar ortaya cıkmaya başladı gibi geliyor. Eğer canak anten dışındaki yapılan TV yayınlarında HD goruntuler canaktaki gibi 1080i değil de, 1080p yapılıyorsa onlardan birine gececeğim. Cunku Blu-ray oynatıcı bağlayıp diskten 1080p orijinal Blu-ray film seyrediyorum. Zerre parlama olmuyor.
Canak dışındaki TV yayınlarının cozunurluk kalitesini oğrenmek istiyorum.