Uzerinde yaşadığımız dunyanın giderek ısındığı ve kontrol edilemeyen yangınların daha sık ve daha şiddetli hale geldiği bu donemde, insan gucu bunlara kolay kolay engel olamıyor. Dunya ısısının alarm vermesiyle birlikte hukumetler, yapay zek teknolojisinin gucunden yararlanmaya calışıyorlar.
Yapay zek teknolojisini kullanan firmalar ile hukumetlerin iş birliği sonucunda, orman yangınları onceden tespit edilmeye başlandı. Bu teknolojinin calışması icin az miktarda dumanın olması, yapay zek kullanan kameraların bunu tespit etmesine yetiyor.
Kaliforniya'da yangın departmanları, dağ yamaclarında video yayını yapan 1000'den fazla kamera sayesinde dumanları tespit edebiliyor. Bunu da kameralara entegre ettikleri yapay zek teknolojisi sayesinde yapıyorlar.
Kameralara entegre edilen yapay zek modelleri, acil durum komuta merkezlerini bilgilendirerek yangın sondurme ekiplerini harekete geciriyor. Ekipler, yangının etki alanı artmadan once duruma el atabiliyorlar. Boylelikle orman yangınları tamamen olmasa bile engellenebiliyor.
Sadece Kaliforniya'da değil, aynı zamanda San Francisco'da 'Pano AI' isimli bir girişim de benzer bir calışma prensibine sahip. Gozetleme kulelerinde makine oğrenimi ile donatılmış kameralar, dumanı tespit edebiliyor ve olası bir yanının onune gecebiliyor. Bu kameralar, hukumetin hava durumu uydularından ve hatta sosyal medyadaki hava durumu paylaşımlarından bile faydalanabiliyor.
Microsoft, 'Terrafuse' isimli projesi ile orman yangınlarına yapay zek sayesinde meydan okuyor.
Ekim 2017'de, orman yangınları Kuzey Kaliforniya'da buyuk bir hasara yol actı ve sadece 245.000 donumluk araziyi değil, aynı zamanda 8.900 binayı kul etti. Microsoft, bu buyuk tahribattan sonra harekete gecti ve 'Microsoft Azure' teknolojisiyle desteklediği 'Terrafuse AI' projesini hayata gecirdi.
Terrafuse, gecmiş yangın verilerini gercek zamanlı uydu gozlemleri ile birleştirerek gelişmiş yangın risk modelleri oluşturuyor. Orman yangınlarının etkilerini azaltmak isteyen herkes API'lere ve grafiklere erişim hakkına sahip.
Almanya merkezli bir girişim olan OroraTech, orman yangınları icin mucadeleye katılıyor.
Gorsel: Orman yangınlarını tespit edebilmek icin cekilmiş bir uydu goruntusu, OroraTech.
Yapay zekÂnın orman yangınları ile mucadelesi sadece dunya uzerinde değil. Yangınları tespit edebilen yapay zek algoritmaları ile donatılmış mini uydular, OroraTech ile alcak bir yorungeye fırlatılıyor. Bu uydular, insansız hava araclarının daha seyrek olduğu gece saatlerinde ormanlardan termal veriler alabiliyor.
Şirketin sistemi, 19 uydudan ve cok sayıda yer tabanlı kameradan alınan goruntuleri kullanarak, uzak bolgelerdeki orman yangınlarını bile tespit edebiliyor ve ardından bolgenin gorsellerini ve yangının zaman icindeki ilerlemesini sunabiliyor.
Mozambik'te Niassa Ozel Koruma Alanı'ndaki Yaban Hayatı Koruma Derneği, şu an OroraTech'in sistemini kullanıyor. Yangın uyarıları sayesinde, yangın ile arasında yalnızca 100 metre bulunan bir ana kampın yanmasını engelledi.
Yunanistan, İsrail ve Guney Kore, kuresel iş birliği halinde olan devletlerden sadece birkacı.
Orman yangınları ile mucadelelerde, ceşitli hukumetler imkanlarını birleştirip mucadeleye beraber katılıyorlar. Yunanistan'ın yaşadığı son orman yangınları buyuk hasara yol acmıştı. Bu yangından sonra hukumetler bir araya gelip orman yangınlarını onceden tespit edebilmek amacıyla yapay zekÂdan faydalanmaya başladılar.
Aynı zamanda Guney Kore ve ABD'li bilim insanları, daha doğru yangın sinyalleri alabilmek adına hava durumu verilerini yaoay zek ile birleştirerek hibrit bir yontem uzerinde calışmaya başladılar.
Kanada'nın telekomunikasyon devi Rogers, orman yangınlarını tespit edebilmek icin adım atıyor.
Gorsel: Kanada'daki telekomunikasyon şirketi Rogers'ın yapay zek destekli kameraları, Techcouver.
Orman yangını tespitleri icin Kanada da bir proje başlattı. Teleokomunikasyon firmalarından biri olan Rogers, bu calışmalara destek veriyor.
Kanada'nın onde gelen telekomunikasyon devi Rogers, artan orman yangını tehdidine karşı yapay zek destekli kameralar kullanıyor. Bu kameralar, 19 km'ye kadar orman yangınlarından cıkan dumanı tespit edebiliyor. Gercek zamanlı uyarıları sayesinde yetkililer, yangınların yayılmasını onleyebiliyor.
Onde gelen teknoloji devlerinden biri olan Google, 'FloodHub' projesi ile sel ve orman yangınlarını onceden tespit edebiliyor.
Gorsel: Sel ve orman yangınlarını tespit edebilen bir Google projesi, FloodHub, Google Blog
Google'ın 20 ulkede faaliyet gosteren FloodHub aracı, sel ve orman yangınlarını takip edebilmek icin yapay zekÂyı kullanıyor.
Arac, Hindistan'da pilot test suruşune başladı ve sel riski taşıyan ulkelerde insnalara hizmet edecek şekilde geliştirildi.
Kaynak: Tech Times, Google Blog, Microsoft, Ororatech Webtekno'yu Threads'de takip et, haberleri kacırma