Merhabalar. Eğer PSP'niz var ise veya almayı duşunuyorsanız, bu rehberde anlatılanlardan faydalanabilirsiniz. Almak isteyenler veya kullananlara yardımı olur diye duşundum.

Oncelikle, "2018 yılında PSP alınır mı" duşuncesine olan yorumumu yapayım; Bence alınır. 100-200 TL arasına temiz PSP'ler bulunabiliyor. Temiz olmasa bile Dış kasasını değiştirebiliyorsunuz. (Dış kasa değiştirme ornek, Aliexpress tarzı sitelerden sıfır kasa bulunabiliyor) Goruntu kalitesi kotu değil fakat, PS3/4/PC oyunları oynuyorsanız biraz kotu gelebilir. Goruntu kalitesini takmamanızı sağlayan şeyler, "Exculusive" oyunları ve emulatorler oluyor. Konsolun cok guzel kendine ozel oyunları var. Goruntu kalitesi takıntınız yok ise alın derim. Ustelik bir cok eski konsolun emulatoru var, bunları yukleyip eski oyunları oynayabilirsiniz, orneğin NES'te bulunan The Legend of Zelda gibi. PSP'nin 1000, 2000, 3000, GO ve E1000 diye gecen serileri var. Benim onerim 3000 serisinden bir PSP almak. Bu arada en yenisi E1000 serisi. 1000 ve 2000/3000 arasındaki en onemli fark 1000 serisinde (E1000 ile karıştırmayınız o cok farklı bir model, kısaca avrupa icin yapılmış, ozellikleri kırpılmış bir model) 32 MB RAM bellek bulunur iken 2000/3000 serilerinde 64 MB RAM bellek mevcut.

Kalıcı Kırma İşlemini Yapmak ([Rehber] Playstation Portable Kalıcı Kırma İşlemi)
Bu işlemi, benim cevirisini yaptığım rehberden faydalanarak kendiniz de yapabilirsiniz. PSP E1000 serisinde ve GO da calışıp calışmadığını bilmiyorum, uygulamayın lutfen zarar verebilirsiniz, denenmedi. Fiziksel oyun aramakla uğraşılmıyor, o yuzden bu işlemi yapmanızı oneriririm. Oyunların ROM'larını paylaşan bir cok site var. Benim en cok sevdiğim site, bu işin de babası olan "emuparadise". Fakat artık bu siteden indirme yapılmıyor. Bunun nedeni ise oyun firmalarının ve konsol ureticilerinin korsanlarla savaşması. Size bu siteden nasıl indirme yapabileceğinizi anlatacağım. Korsana destek gibi olabilir ama fiziksel olarak bulamadığımız oyunu hic oynayamayacak mıyız? Bu arada kırma işlemini sadece internetten indirdiğimiz PSP oyunlarını oynamak icin değil, ceşitli işlemleri yapabilmeniz icin veya emulatorleri yuklemek icin kullanmanız gerekir.

Emuparadise.me'den Nasıl İndirme Yapılır?
Buradan indirme yapabilmeniz icin Chrome tarayıcısına sahip olmanız gerekiyor. Firefox'ta da calıştığı soyleniyor fakat denemedim. Chrome tarayıcısına sahip iseniz;

1. Buradaki uzantıyı tarayıcınıza yukleyin.
2. Ustteki uzantıyı yukledikten sonra buradaki kullanıcı betiğini, "yukle"ye basarak yukleyin: http://chrome-extension://dhdgffkkebhmkfjojejmpbldmpobfkfo/ask.html?aid=9dbf8eb7-4e4d-4b02-9637-3f357028b5d7

Bu kadar basit. Yukarıdaki şeyleri yukledikten sonra tarayıcınızı kapatıp acın. Emuparadise'a girince "Download using the workaround script" diye bir secenek cıkacaktır. İndirme işlemini bu linkten yapacaksınız. Bu arada bu linki de indirmek istediğiniz oyunun sayfasında aşağıda "Direct Download Links:" kısmında bulabilirsiniz.

Script'in yuklenmeden onceki hali;



Script yuklendikten sonra;



Emulatorler
Coğu emulatore buradan ulaşabilirsiniz. Eski konsol oyunlarını seviyorsanız, saatlerinizi PSP'de harcayabiliyorsunuz. (denendi )

Benim şimdilik kulandıklarım;
MasterBoy V2.10 (Soylenene gore Game Boy, Game Boy Color, Sega Master ve Game Gear oyunlarını acıyor, ben sadece Game Boy Color'ı denedim, GBA acamadım bu emulator ile, başka emulator ile de denemedim)
NesterJ v1.13 (NES emulatoru)
PSPGenesis-v0.18c (Sega Genesis/MegaDrive emulatoru)
s9xTYLmecm_mod (SNES emulatoru)
DaedalusX64 (Nintendo 64 emulatoru, bazı oyunlarda kasma yapabiliyor)

Emulatorleri PSP uzeinde PSP>GAME icine atmalısınız. Bende PSP>GAME>Emulator icinde kendi klasorlerinde duruyorlar.

Kategorizasyon
PSP'nizin "Oyun" sekmesini istediğiniz gibi kategorize edebilirsiniz. Bende şu an boyle;
Emulators (Emulatorlerin bulunduğu bolum)
CFW Tools (Kalıcı kırma işlemi yapıldığında gelen tool'ları buraya attım.)
Games (PSP oyunları)

Ben bu şekilde 3'e boldum, he bir de "Uncategorized" var, oraya da kategorize edilmemişler otomatik olarak gidiyor. Ama bunun calışması icin CAT on ekini kullanmamamız gerekiyor. Anlatacağım.

Nasıl yapıyoruz, ona gecelim. Oncelikle bu işlemi yapabilmeniz icin kalıcı kırma işlemini uygulamak zorundasınız.

1. Buradan eklentimizi indiriyoruz.
2. İndirdiğimiz zip dosyasını bir yere cıkartın.
3. "category_lite.prx" dosyasını bulun, PSP'yi bilgisayara bağlayın ve PSP'nizin SEPLUGINS klasorunde "categorylite" adlı bir klasor oluşturup, oluşturduğunuz klasore kopyalayın.
4. PSP'nizin SEPLUGINS klasorundeki "vsh.txt" dosyasını bulup acın. Herhangi bir şey yazıyorsa silmeyin, alta yeni satır olarak bunu ekleyin "ms0:/seplugins/categorylite/category_lite.prx 1".

Şimdi, PSP uzerindeki ayarlara gecelim;

1. "Select" tuşuna basarak, acılan pencereden "Recovery Menu"yu bulup "X" tuşu ile girelim.
2. Acılan menude "plugins"e "X" tuşu ile girelim. yuklediğimiz eklenti buyuk ihtimal "enabled" olarak gelecektir lakin "disabled" yazıyor ise, ustune gelip "X" tuşuna basıp "enabled"a cevirelim.
3. Plugins'te iken "Back"in ustune gelip "X" tuşuna basalım ve o menuden "Reset VSH"i bulup "X" tuşuna basalım.

Yuklemek icin yapılabilecekleri yaptık. "System Settings"e girdiğinizde, yeni eklenmiş olan 3 adet ayarı gorebilirsiniz.(Category mode, Category prefix, Show uncategorized) Şimdi kendimize gore kişiselleştirmek kaldı. 2 senaryomuz var. İlki klasorlerin başına "CAT_" on ekini yazmak. Boylece bolumleri bu on ekine gore ayıracaktır ve "CAT_" dosyalarının dışında bulunan calıştırılabilir dosyaları "Uncatagorized" kısmında gosterecektir. "CAT_" on eki gelmeyen senaryoda bu ozellik calışmayacaktır. Cunku bir dosya neredeyse o dosyanın adı ile yeni bir bolum oluşturacaktır. Bu arada PSP uzerinde "CAT_" on ekini gormeyeceksiniz, bu ek sadece dosyaları ayırmak icin eklentinin kullandığı bir on ektir. Bu senaryonun calışması icin gereken ayarlar bunlar;

1. System Settings'e girin.
2. Category prefix, "Use Cat Prefix" olmalıdır.
3. Show uncategorized, "Both" olmalıdır.
4. Son olarak, nasıl bolumler oluşturacaksanız dosyaların başına "CAT_" on ekini yazmalısınız. Orneğin oyunları "CAT_Games" adlı bir klasore atın.

İkinci senaryo da "CAT_" on ekini kullanmıyoruz. Ben bu ayarı kullanıyorum. Cunku bazı emulatorlerde oyunları gorememe sorunu yaşadım, dosya sisteminde bulamadım yani anlayacağınız. Emulator kullanmayacaksanız ilk senaryoyu uygulayabilirsiniz. Ayarlar;

1. System Settings'e girin.
2. Category prefix, "None" olmalıdır.
3. Show uncategorized, "No" olmalıdır.
4. Dosyaların başına "CAT_" on ekini yazmanıza gerek yok. Orneğin oyunlar Games klasorunde olduğu zaman, Games diye bir bolum goreceksiniz PSP uzerinde.

Şimdi anlatmadığım "Category mode" ayarına gelelim. Bu da tamamen kişisel bir secenektir. Goz zevkinize gore secebilirsiniz. 3 adet secenek mevcut; "Multi MS", "Contextual menu", "Folders". Kendiniz deneyebilirsiniz.

Benim Dosya Yerleşimim;
ISO>Games: PSP oyunlarım burada.
PSP>GAME>CFW Tools: Custom Frimware ile ilgili olan uygulamalar burada.
PSP>GAME>Emulators: Emulatorlerim burada.

Playstation Oyunlarını PSP'de Oynamak
Bununla ilgili ayrı bir rehber hazırladım. Şu linki takip edebilirsiniz: [Rehber] Playstation Oyunlarını PSP'de Oynamak - Technopat Sosyal

Micro SD Kartınızı PSP Uzerinde Kullanın
PSP Memory Stick Duo/Memory Stick Pro Duo kulanıyor. Micro SD kartlarımı kullanmak icin ben şoyle bir adaptor aldım;


Bu adaptore 2 adet micro SD kart takılıp, tek kart gibi kullanılabiliyor. Yapacağınız tek şey kartları takıp PSP uzerinden formatlamak. Boylece tek kart olarak kullanabilirsiniz. Bilgisayar uzerinde de tek kart olarak gozukecektir. Tek micro SD kart girişli olanları da var. İnternette Memory Stick Duo Adaptor olarak arayıp bulabilirsiniz. Ben Samsung Evo Plus 32 GB ve Sandisk Ultra 16 GB kartlarını taktım. İkisi de Class 10. Akıcı oyun deneyimi icin en az Class 10 tercih edin.



Aklıma gelenler bunlar. İyi oyunlar dilerim!