The Legend of Zelda, ulkemizde cok bilinen bir seri olmasa da 1998 yıllında yeni nesil konsollarla birlikte bir devrim yaratmıştır. 1998 de Ocarina of Time olarak yayımlanan oyun, daha once gormediğimiz bir cok şeyi bize sunmaktaydı. Ozellikle hikaye anlatımı ile dikkat ceken yapım, bu tarihten sonra Nintendo ’nun en buyuk kozuydu. The Legend of Zeldan ’ın başarısı gelecek nesillerde de ustune katarak 2017 yıllına kadar devam etti. 2017 yılına geldiğimiz de ise Nintedo Switch ’ in cıkış oyunlarından biri olarak The Legend Of Zelda: Breath of the Wild tanıştım. Bunun ustune nasıl cıkılır diye duşunurken de Tears of the Kingdom ile karşılaştım. Gelin şimdi hızlıca oyunumuzu inceleyelim.
Tears of the Kingdom, kendinden onceki oyunlar gibi yine bir aksiyon oyunu olarak tasarlanmış (Aksini zaten beklemiyordum). Hatta bir onceki versiyonu (Breath of the Wild) ile cok benzeştiğini de soylemek mumkun. Bu soylediğim yanlış anlaşılmasın; elimizde bir onceki oyunun ustune fazlasıyla eklenmiş yeni bir oyun var!
Oncelikle hikaye olarak yine cok başarılı ve merak uyandıran bir hikayemiz mevcut. Buna bağlı olarak da yer yer karanlık yer yer cıvıl cıvıl ortamlarla, hikaye anlatımı cok guzel desteklenmiş. Bu anlatıma ses ve efektlerinde, cok guzel eşlik ettiğini soyleyebilirim.
Oyundaki amacımızın Zelda ’ yı kurtarmak olduğunu zaten bir coğunuz tahmin ediyordur. Tabi Zelda ’ yı kurtarmak bizi kesmez, ellimiz değmişken krallığıda kurtarmamız lazım (Nintendo neden surekli bir prenses kurtarma hikayesi işliyor anlam veremiyorum. Ama her seferinde de zevkle oynayıp, hikayeyi takip ediyorum vallah). Bu cerceve de oyunumuza, sıfır kilometre bir karakter olarak başlıyoruz.
Oyunun grafik motoru bir onceki oyunla bir bir aynı bırakılmış. Breath of the Wild ’ ın grafiklerini beğendiğim icin bu durumdan hic şikayetci değilim. Birde Nintendo Switch ’ in zamanının artık dolduğu duşunulduğunde, grafik anlamında super bir gelişme beklemekte mantıklı olmayacaktır. Acıkcası Breath of the Wild ’ ın aynı kalitesini sunması, benim icin fazlası ile yeterliydi. Bunu da yapmışlar, o yuzden cok mutlu oldum. Oyun ici dinamikleri ise yine Breath of the Wild ’ ın neredeyse aynısı olarak karşımıza cıkıyor. Oynanışta Tears of the Kingdom ’ un, ufak tefek yenilikleri mevcut. Bu ufak değişiklikler bir şekilde oynanışı aynı bırakmış ama cokta değiştirmiş!!! Kafanız cok karıştı dimi ? Bende oynadığımda aynı karışıklığı yaşamıştım. Burada Nintendo ’ yu tebrik etmek gerekiyor. Cunku bu kadar kucuk dokunuşlarla, oyun tecrubesini bu kadar değiştirebileceklerini hic duşunmemiştim. Oyunda artık bir crafting mekanizması bulunuyor. Savaşlarda kullanmak icin silahlar craft edebiliyoruz veya bir bulmacayı cozmek icin bir şeyler craft edebiliyoruz. Bunun yanında oyundaki (bana gore) en buyuk yeniliklerden bir tanesi gokyuzunun de acık dunyaya dahil edilmesi oldu. Başka buyuk bir yenilik ise yer altının da acık dunyaya dahil edilmesi oldu ) evet yanlış duymadınız. The Legend Of Zelda yine yapacağını yapmış ve acık dunya yapısını, sadece yer yuzu ile sınırlandırmamış; gokyuzunu ve yer altını da acık dunyaya dahil etmiş. Gokyuzune cıktığımız anlarda manzara karşısında hayranlık duyarken, yer altına indiğimiz anlarda ise Resident Evil misali tırsmaya başlıyorsunuz. Oyundaki son major yenilik ise ozel yeteneklerimizin yenileri ile değiştirilmiş olması. Buda oyun yapısını inanılmaz bir şekilde değiştirmiş.
Sonuc olarak, en başta soylediğim gibi oyun cok fazla Breath of the Wild ’ e benziyor. Ama oyuna eklenmiş olan yeni ozelliklerle cok değişken bir tecrube ediniyorsunuz. Bu yuzden Breath of the Wild ’ ın DLC sini yapmışlar gibi bir algıya kapılmayın. Kesinlikle yeni ve farklı bir deneyim oluşturulmuş. Bence Breath of the Wild ’ ın zayıf yonlerini belirleyip, onları da oyunun icine eğlenceli ve guclu dinamikler şeklinde eklemişler. Bu yuzden kesinlikle deneyimlenmesi gereken bir oyun olmuş. Ayrıca Nintedo Switch ’ ın eskiyen sistemi goz onune alındığında harika bir iş cıkarıldığını soyleyebilirim. Son olarak, oyunu 50 saate yakın oynamışım ve son 4 gundur hayatla ilişkim kesilmiş durumda ) Oyunun nasıl bir baş yapıt olduğunu artık siz duşunun. Bu yuzden kesinlikle deneyimlemeniz gereken bir oyun olduğunu soyleyebilirim.