Dunyanın bircok yerine hÂkim olduğumuzu duşunsek de aslında coğu insanın adını bile bilmediği, haritalarda yerini bulamayacağı ucsuz bucaksız yerler mevcut. Ulaşım konusunda epey zorlayıcı olan bu yerler, daha once cok az kişi tarafından ziyaret edilmeye calışılmış.
Peki bu ucsuz bucaksız diyarları gercekten gitmek istemediğimizden mi, yoksa gidemediğimizden mi ziyaret etmiyoruz?
Oncelikle şunu soyleyelim ki; bu yerlere gitmek, sandığınız kadar kolay değil. Orneğin Patriot Tepeleri'ne gitmek icin gunlerce yolculuk cekmeniz gerek.
Antarktika'da bulunan Patriot Tepeleri'nin sıcaklığı rakıma bağlı olarak -12 ila -17 derece arasında değişiyor. Dunyada gidilebilecek en zor yerler arasında olan bu yer, tam olarak 3 seyahat gerektiriyor! Doğal olarak bu yerde herhangi bir havalimanı veya pist bulunmuyor. Ucaklar mecburi olarak buza iniş yapmak zorunda kalıyor.
Pek tabii buraya gitmek, sandığınız kadar imkansız değil; daha once hatırı sayılır bir miktarda kişi gidebilmiş. Akciğer ve kalp hastalığı olanlar icin cok da onerilmeyen bu yere indiğinizde, sizi doğanın eşsiz guzelliği karşılıyor.
Peki diyelim ki buraya gitmek istediniz; kac saat surecek, onu bir hesaplayalım:
İlk olarak İstanbul uzerinden Yeni Zelanda veya Şili'ye ucmanız lazım. En iyi ihtimalle bu ucuş ortalama 31 saat surecek. Bu ulkeler uzerinden Antarktika'ya yalnızca Mart ve Ekim ayında ucuşlar mevcut. Diyelim ki Mart ayında gittiniz, bu yolculuk ortalama 6 ila 8 saat arası surebilir. Ancak bu yalnızca Antarktika'ya gidiş suresiydi, devamında bu tepeye cıkmanız icin bir helikopter gerek. Bu da hava şartlarına bağlı olarak ulaşım surenizi etkileyebilir. Bizce Patriot Tepeleri'ni bilimsel araştırmalar nedeniyle ziyaret etmek isteyenler icin gayet mantıklı!
Medeniyetten oldukca uzak, ortalama 50 kişinin yaşadığı ada: Pitcairn Adası
Pasifik Okyanusu'nun ortasında yer alan bu ada, Birleşik Krallık'a bağlı. İlk olarak tarihte balina avcıları tarafından keşfedilen ada, şimdilerde medeniyetten uzak yerlilerin yaşadığı bir ada haline gelmiş. Turistik acıdan her yıl 1000 kişinin ziyaret ettiği bu adaya sadece tekne aracılığıyla giriş yapılabiliyor. Haydi gelin, İstanbul uzerinden bu adayı ziyaret etmek isterseniz toplam kac saat sureceğini hesaplayalım:
İlk olarak İngiltere'ye gitmeniz gerek, o yuzden İstanbul - Londra arası aktarmasız ucak baktığımızda ortalama 4 saat surduğunu soyleyebiliriz.

Daha sonra, Londra'dan Tahiti'ye ucmanız gerek. Maalesef ki bu ucuşta herhangi bir aktarmasız ucuş bulunmuyor, o yuzden 24 saat ila 39 saat arası bir yolculuk yapmak zorunda kalabilirsiniz.

Burada bitti sanıyorsanız yanılıyorsunuz cunku devamında Tahiti'den Mangareva'ya ucakla yolculuk etmeniz gerekecek. Tahiti - Mangareva ucağı haftada sadece 1 kez yapıldığından tam o gune denk getirmeniz lazım. Bu seyahat ise ortalama 5 saat 30 dakika suruyor.
Mangareva'dan Pitcairn Adası'na ise tahmin edebileceğiniz uzere sadece tekne yoluyla seyahat edebiliyorsunuz. Bu yolculuk arası mesafe ise 530 km bu da ortalama 32 saatlik yolculuğa tekabul ediyor. Dememiz o ki; siz en iyisi hazır Londra'ya gitmişken orayı gezin, bu kadar zahmete girmeye hic gerek yok acıkcası!
Eşsiz guzelliğiyle aktif bir volkana ev sahipliği yapan: Bisoke Dağı
Bisoke Dağı, Doğu Afrika'nın Ruanda ulkesinde yer alıyor. Dunyanın en carpıcı aktif volkanlarından birine sahip olan bu dağ, aynı zamanda krater goluyle de meşhur ancak buraya da ulaşım epey zor. Gerek arazi koşulları gerek vahşi hayvanların ortalıkta cirit atması nedeniyle oldukca zorlu bir surece sahip. Bu dağa yalnızca tur imkanıyla ulaşım sağlandığından ortalama bir saat cıkarmak bizler icin imkansız.
İlk olarak İstanbul'dan Ruanda'ya ucak bileti baktığımızda en iyi ihtimalle 7 saat sureceğini soyleyebiliriz. Daha sonra bu dağa gidebilmek icin bir tura katılmanız gerek, bunun bedeli de 75 dolar.
Guiness Rekorlar Kitabı'na gore "Dunyanın En Olumcul Dağı" unvanını almış Annapurna.
Bu dağ, Nepal'in Katmandu şehrinde yer alıyor. Dunyanın en olumcul dağını bircok kişi Everest Dağı olarak gorse de aslında bu unvana Annapurna sahip. Dunyanın en yuksek 10. dağı olan Annapurna, tamı tamına 8091 metre yuksekliğe sahip.
Cıkmayı başaran her 4 kişiden 1'i iniş yolunda maalesef ki hayatını kaybetmiş. Tırmanırken gercekleşebilecek cığ tehlikesi, dik arazi koşulları ve yuksek rakımlara cıkıldıkca duşen sıcaklık dereceleri cıkanları oldukca zorlayacaktır. Yalnızca 191 kişinin tırmanabildiği bu dağ, olumculluğunun yanı sıra aynı zamanda gidilmesi epey zor bir yer.
İstanbul - Nepal arası ucak biletlerine baktığımızda direkt ucuşun 7 saat, aktarmalı ucuşun ise ortalama 26 ila 28 saat arası surduğunu soyleyebiliriz. Ancak bu işin en kolay kısmıydı, daha sonra bu dağa ulaşmak icin zirvesine tırmanmanız lazım, bunun suresini de biz hic denemediğimiz icin hesaplayamıyoruz.
Bu dağın zirvesine tarihte ulaşabilen kimse yok: Gangkhar Puensum
Bhutan'da bulunan bu dağ tam 7570 metre yuksekliğe sahip. Gecmişte ve gunumuzde zirvesine ulaşabilen kimse yok ve muhtemelen de olamayacak cunku bu dağa tırmanmak yasak. Yerel hukûmet tarafından dinsel sebeblerden oturu yasaklandığı bilinen bu dağa isteseniz de gidemezsiniz. Muhtemelen bu dağa tırmanış izni verilseydi de sonucunun aynı Annapurna Dağı gibi olacağına hic şuphemiz yok. Oldukca dik yokuşlara sahip olan bu dağ, bircok yaralanmalara veya olume sebep olabilirdi.
İlerleyen teknoloji ne getirir bilemeyiz ancak gidilemeyen yerlere yakın gelecekte gitmek mumkun gibi gorunuyor. O zamana dek bu eşsiz yerlerin dunyanın en el değmemiş toprakları olarak kalması kuvvetle muhtemel diyerek sozu sizlere bırakıyoruz. Bu yerler hakkındaki duşuncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.
Kaynaklar: Adventure Out There, Explore Rwanda Tours, Hotel All, Active Adventures Webtekno'yu Threads'de takip et, haberleri kacırma