Nakil ve Gecişler
Ortaoğretim kurumları arasında nakil ve gecişler
MADDE 37- (1) Fen, sosyal bilimler, Anadolu ve Anadolu imam hatip liselerine nakil ve gecişler;
a) Okulların her birinin kendi arasında ve fen liseleri ile sosyal bilimler liselerinden Anadolu liselerine her sınıf seviyesinde,
b) Okullar arasında onuncu sınıfın sonuna kadar,
c) Bu okulların dışındaki diğer okullardan bu okullara onuncu sınıfın sonuna kadar
Yonetmelikte belirtilen sure icerisinde yapılır.
(2) Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ile cok programlı Anadolu liselerine nakil ve gecişler;
a) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Okulların her birinin kendi arasında veya okullar arasında alan/dal bulunmak kaydıyla her sınıf seviyesinde surekli, alan/dal bulunmaması hÂlinde 10 uncu sınıfta alan, 11 inci sınıfta aynı alanda dal değiştirerek birinci donem sonuna kadar,
(b) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Bu okulların dışındaki diğer okullardan bu okullara; 9 uncu sınıfta surekli, 10 uncu sınıfta ise birinci donem sonuna kadar, 10 uncu sınıf sonunda ise uygulamalı meslek derslerinden yaz tatili suresince yapılacak telafi eğitimine bağlı olarak Yonetmelikte belirtilen sure icerisinde yapılır. Aynı okul bunyesindeki program/alan/dallar arasında geciş iş ve işlemleri bu fıkra kapsamında değerlendirilir.
(3) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Ortaoğretime yerleştirmeye esas puanla birlikte ozel yetenek, mulakat, mulakat ve beden yeterliliği sınavıyla oğrenci alınan alanlar ile sağlık alanlarına diğer ortaoğretim kurumlarından nakil ve geciş yapılmaz.
(4) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Bu okullara, akşam liselerinden nakil ve geciş yapılmaz.
(5) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Ortaoğretim seviyesinde eğitim yapan askeri ve polis okullarından mesleki ve teknik ortaoğretim kurumu dışındaki diğer okullara nakil ve gecişlerde nakil ve geciş şartlarını taşımaları kaydıyla birinci fıkranın (b) bendi, mesleki ve teknik ortaoğretim programı uygulayan okullara nakil ve gecişlerde ise ikinci fıkranın (b) bendi hukumleri uygulanır. Ancak bu okullardan Anadolu liselerine her sınıf seviyesinde nakil ve geciş yapılır.
(6) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) Ozel ortaoğretim kurumlarından resmî ortaoğretim kurumlarına nakil ve gecişler program uyumuna ve okulların nakil şartlarına gore yapılır. Ancak, temel lise statusundeki ozel ortaoğretim kurumlarından resmî ortaoğretim kurumlarına gecişlerle ilgili esas ve usuller ayrıca Bakanlıkca belirlenir. Resmî ortaoğretim kurumlarından ozel ortaoğretim kurumlarına gecişler ile ozel ortaoğretim kurumlarının kendi aralarındaki nakillerde ise 20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ozel Oğretim Kurumları Yonetmeliği hukumleri uygulanır.
Kontenjan belirleme, başvuru ve değerlendirme
MADDE 38- (1) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) a) Ortaoğretim kurumları arasında nakil ve gecişler, oğrencinin okula yerleştirmeye esas puanı dikkate alınarak acık kontenjan bulunması halinde puan ustunluğune gore yapılır.
b) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Bu Yonetmeliğin 23 uncu maddesinin ikinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki oğrencilerin nakil ve geciş işlemleri bu maddenin ikinci fıkra hukumlerine gore okulların kontenjan durumları dikkate alınarak dengeli bir şekilde yapılır.
(2) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Sınıf bazındaki acık kontenjanlar her bir şube icin fen, sosyal bilimler liselerinde 30, diğer okullarda ise 34 oğrenci olarak belirlenir. Ancak sınıf tekrar edenler, yargı kararına bağlı gelenler ile oğrenci yerleştirme ve nakil komisyonunca yerleştirilen ve nakilleri yapılan oğrenciler de dÂhil olmak uzere şube oğrenci sayısı, kontenjanı fen, sosyal bilimler liselerinde 36’yı, diğer okul turlerinde ise 40’ı gecemez.
(3) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Okulların acık kontenjanları e-Okul sisteminde ilan edilir.
(4) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) a) Nakil ve geciş başvurusu, her ayın ilk iş gununden son işgunune kadar veli tarafından calışma saatleri icerisinde oğrencinin oğrenim gorduğu okul mudurluğune dilekce ile yapılır. Başvuru, oğrencinin nakil şartlarını taşıması hÂlinde naklen gidilmek istenilen okul mudurluğune e-Okul sistemi uzerinden iletilir. Onay veya ret işlemi nakil istenilen okul mudurluğunce e-Okul sistemi uzerinden ayın son iş gunu calışma saatleri icerisinde gercekleştirilir.
b) Ortaoğretime geciş sistemine bağlı olarak yapılan yerleştirmeye esas nakil işlemleri, puan ustunluğu ve okulların acık kontenjanlarına gore kılavuz hukumleri doğrultusunda Bakanlıkca yurutulur.
c) Hazırlık/dokuzuncu sınıflardaki olağan nakil işlemleri, yerleştirmeye esas nakil işlemlerinin tamamlanmasından sonra yapılır.
(5) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) e-Okul sistemi uzerinden alınan nakil ve geciş başvuruları; her ayın son iş gununde ilgili okul mudurluğunce değerlendirilir. Değerlendirmeyle ilgili belge, e-Okul sistemi uzerinden alınarak okul muduru ve ilgili mudur yardımcısı tarafından imzalanıp dosyalanır. Sonuc, aynı gun okulda ilan edilir ve oğrencinin oğrenim gorduğu okul mudurluğune e-Okul, Veli Bilgilendirme Sistemi uzerinden de oğrencinin velisine bildirilir. Oğrenciye ait veriler, e-Okul sistemi uzerinden alınır.
(6) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) Nakil şartlarının taşınması durumunda;
a) Hazırlık sınıflarından hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 9 uncu sınıflarına, hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 9 uncu sınıflarından hazırlık sınıflarına yeterlilik sınavı aranmadan,
b) Hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 9 uncu sınıflarından hazırlık sınıfı bulunan okulların 9 uncu sınıflarına yeterlilik sınavına bağlı olarak
icinde bulunulan oğretim yılının Kasım ayının son iş gunune kadar nakil ve geciş yapılabilir. Bu aydan sonra bu sınıflar arasında nakil ve geciş yapılamaz. Ancak, hazırlık sınıfı olan okulların kendi aralarındaki nakil ve gecişler bu Yonetmeliğin nakillerle ilgili hukumlerine gore yurutulur.
(7) (Değ: 13/09/2014-29118 RG) Hazırlık sınıfı bulunmayan okulların 10, 11 ve 12 nci sınıflarından hazırlık sınıfı bulunan okulların aynı sınıflarına nakil şartlarıyla birlikte yeterlilik sınavına bağlı olarak nakil yapılabilir. Bu kapsamda başvuruda bulunan ve nakil şartlarını taşıyan tum oğrenciler bulundukları sınıf seviyesi dikkate alınarak bu Yonetmelik kapsamında nakil başvurularının değerlendirildiği gun yeterlilik sınavına alınırlar. Yeterlilik sınavında başarılı olan oğrencilerin onay işlemleri acık kontenjana ve yerleştirmeye esas puan ustunluğune gore yapılır. Başarısız olanların başvuruları ise reddedilir.
(8) Naklen gidilmek istenilen okulda birinci yabancı dil farklı ise, nakil şartlarının taşınması durumuna bağlı olarak, oğrenci velisinin yazılı isteği doğrultusunda yabancı dil değişikliği yapılarak nakil gercekleştirilir. Nakli gercekleşen oğrencinin yabancı dil seviyesi belirlenir. Okul yonetimi, oğrenci velisiyle işbirliği yaparak 31/5/2006 tarihli ve 26184 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Yabancı Dil Eğitimi ve Oğretimi Yonetmeliği hukumleri cercevesinde gerekli tedbirleri alır ve uygular.
(9) Bu madde kapsamında yapılan nakillerde, nakil şartlarının eşitliği hÂlinde yaşı kucuk olan oğrenciye oncelik verilir.
MEB Nakil Yonetmeliği .
nakil,lise nakil,nakil nasıl yapılır,meb,meb nakil,nakil lise,2017
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Liseler
- Lise Nakilleri Nasıl Yapılır ? 2019