Biraz uzun bir yazı olacak ama bu cihazları almayı duşunen veya hali hazırda sahibi olanlar icin onemli bilgiler icerecek. Xbox Series X Konsolu cıkışından hemen sonra Media Markt'tan aldım. Aynı tarihlerde bir de Ps5 ve Switch de aldım merak eden olursa onları da anlatabilirim.
Oncelikle kısaca 2 yıldır nasıl bir deneyim edindim, bu alet bana neler sağladı bahsettikten sonra asıl can alıcı nokta olan: Eğer cihazının başına bir şey gelirse ve garantiden faydalanmak isterseniz veya en azından Xbox destek ekibinden bilgi almak isterseniz yaşayacağını olası senaryolardan bahsedeceğim.
Acıkcası, Microsoft beni konsol cıkmadan hemen once yaptığı sunumlarla ve gosterdiği exclusive oyunlarla ikna etti. Tabii, bir de Gamepass
Arkadaşlar aşağıdaki oyunlar konsol cıkmadan gosterildi ve aralarından sadece Halo cıkış yaptı! onun da nasıl bir oyun olduğunu cok fazla anlatmaya gerek yok sanırım. Diğer oyunların coğundan haber bile yok.
Halo
Starfield
Senua'a Sacrifice 2
Forza Motorsports
Everwild
Stalker 2
Fable 4
Gamepass tarafına gelirsek, zaten burası konsol aldırmak icin tek neden olmamalı. Mevcut durumda bir onceki nesil bir Xbox veya orta duzey bir PC sahibiyseniz Gamepass'in coğu iceriğinden faydalanabileceksiniz. Acıkcası iyiki Xbox Series X sahibiyim ve Gamepass abonesiyim dediğim tek bir donem oldu, o da konsol cıktıktan 2 sene sonra Atomic Heart ile (Sonrasında başıma neler geldi yazacağım) Onun dışında acıkcası eğer online oyunlarla aranız iyi değilse Gamepass sizin icin tam bir japon pazarı, bir milyoncu olacaktır. İcerisinde onlarca oyun var ama bakar bakar geri cıkarsınız. Cok fazla indie ve kucuk oyun, arada bir gelen buyuk oyunlar, ama muhtemelen o buyuk oyunları da daha once oynayıp bitirmiş olacaksınız. Dediğim gibi cıkış gununde gelmesiyle beni etkileyen bir tek Atomic Heart oldu. Onun dışın starfield fln kac sene oldu hala cıkacak. Sozun ozu; ne konsol ozel oyunları ne de Gamepass bu cihazı almak icin kesinlikle yeterli ayrıcalıklar sunmuyor.
Tasarım, ergonomi, uzun sureli kullanım gibi konuları cok fazla detaylandırmayacağım, cunku cok fazla icerik var zaten. Konsolun şekli guzel, sessiz calışıyor, taa ki siz konsolun gucunden faydalanmaya calışacak iyi grafiklere sahip oyunlar oynamayı deneyene kadar. Sonrası devamlı cokmeler, oyundan atmalar ve ani konsol kapanmaları.
Ben Forza Horizon 5 cıkana kadar pek bi oyun oynayamadım, zaten oynadığım oyunlar ya Ps5 ya da Switch icin elimde vardı. Ne zamanki Forza Horizon 5 geldi, şoyle bir kalite modunda grafiklere bakayım dedim sorunlar başladı zaten. Once sesle ilgili sorunlar, sonra cokmeler, Ne Forza oynayabildim ne Atomic Heart. Hatta bırakın bunları, Cities skylines oynarken bile cokuyor alet.
Bu kısım gercekten Onemli!: Eğer bu konsolu almayı duşunuyorsanız arıza durumunda başınıza ne gelebileceğini gercekten iyi araştırın derim. Oncelikle Microsoft'un kendi sitesinde paylaştığı onarım onerileri başlıyorsunuz ki bu oneriler konsolunuzu yeniden başlatın, hesabınızdan cıkıp girin gibi son derece faydasız aşamalardan oluşuyor.
Sonra Xbox'ınız icin destek almayı deneyebilirsiniz ama o da ne? nereden destek alacaksınız. Canlı chat uzerinden, gonullu bir Xbox oyuncusuna bağlanabilirsiniz. Evet bu kişiler oyle sertifikalı, profesyonel Xbox calışanları fln değil, bayağı senin benim gibi, sadece bu topluluğa dahil olmuş oyuncular. Ve uzunca bir bilgi alma mucadelesinden sonra aşağıdaki gibi yanıtlar alabilirsiniz;
Bu arkadaş bana ısrarla, cihazımı lokal bir tamircide onartabileceğimi soyledi, yani mesela Yazıcıoğlu hanına gidip bir elektirikci veya tamirciden sizin Xbox sorununuzu cozmesini isteyin. Ne kadar guzel di mi. Garanti dışında kalmak bir yana başınıza başka neler gelir sayısız varyasyon var sanırım.
Diğer taraftan Konsol satan satıcılara gidip teknik ekiplerinden destek alabilirsiniz diyor. Tabiki boyle bir şey yok arkadaşlar. Ben Media Markt destekle goruştum, onlarda beni konsolu satın aldığım mağazaya yonlendirdi ama orada calışanlar kesinlikle boyle bir işlem olmadığını hatta kendinilerinin asla Microsoft ile iletişimde bile olmadıklarını soyleyip beni geri yolladılar. Sonra şu aşağıdaki fotodaki gibi, elinizde aletin kutusu, istanbul trafiğinde bir dunya yol gelmiş olarak kalı veriyosunuz;
Xbox Destek sayfasında bir de "arama yapma" seceneği var, arama fln gorunce oyle telefonda biriyle goruşcem, soru sorcam yanıt vercek fln gibi duşunmeyin sakın. Ne zaman denerseniz fark etmiyor aşağıdaki sonucu alıyorsunuz. Yani sizi arayan falan yok! "Please Try Again Later" istediğin kadar dene, ben merak ettim denedim, sonuc bu!
Buraya kadar bayağı bir şey denedik aslında ama sonuc sıfır. Tabii tweet atmayı fln da deneyebilirsiniz. Ben denedim, Microsoft Azure Fransa hesabı dondu, ordan bir arkadaşın biri epey yardımcı olmaya calıştı ama sonucta, tahminimce Sosyal Medya ekibinde, moderasyon surecleri ile ilgilinen bu arkadaşımızın detaylı bilgisi yok ve beni yukarıda faydasız olarak paylaştığım sureclere tekrar yonlendirmekten ileriye gidemiyorlar. Orayla da biraz sohbet edip, insani şekilde helalleştikten sonra elimde hic bir şey olmadan noktalandırmış oldum.
Ve ve ve... En son nokta tum bilgi alma ve surec oğrenme denemelerinden başarısız ayrıldıktan sonra tek aktif hizmet olan "cihazım icin servis talebi oluştur" butonuna tıklayabilirsiniz. Burada karşılaşacağını bilgilendirme ekranı aşağıdaki şekilde olacak.
Arkadaşlar gercekten cihazı alıp yerine 2. el, yenilenmiş bir cihaz yollayacaklarını soyluyorlar ve resmi sayfalarda bu urunleri kozmetik kusurlar icerebileceğini vs yazıyor. Ayrıca Youtube'da videoları var, kozmetik kusurdan daha onemlisi bu cihazlar acılıp tamir gormuş ve azcık donanımdan anlıyorsanız Manuel işlemlerle toparlanmış bu gibi cihazlarda nasıl sorunlar oluşabileceğiniz deneyelimlemişsiniz. Bilmiyorsanız da araştırın derim. Orneğin el ile uygulanmış işlemci macunu ve veya doğru şekilde yerine sabitlenmemiş soğutma bloğu cok kısa sure sonra konsolu kullanılmaz hale getirecektir. Denemesi bedava.
Yukarıdaki uyarıda ayrıca farklı renk, modelde, eğerelde series x yok ise en yakın performansı veren cihazı yollayacaklarını yazıyor. Bilincsizce oluşturulmuş veya kotu ceviri sonucu yayınlanmış bu bilgilendirme, sizin Series X model cihazınızı alıp elimizde bundan yok al sana Series S veya One X diyebilmenin onunu acar. Ve bu yazılı metni onaylayıp işleme devam ettiğiniz icin tum bunları kabul etmiş olursunuz.
Arkadaşlar, benim konsolum calışmaz hale geldi. Gunlerdir her yolu denedim ama maalesef oyunlarda surekli coken konsolu servise yollamaktan başka carem kalmadı. Emin olun konsolu almadan tum bunları okumuş olsam kesinlikle bir Xbox urun sahibi olmazdım. Bir PC toplayıp kafanız cok daha rahat kullanabilirsiniz. Forumlar benzer konularla dolu ama kimseye cozum sunulmuyor!
Dipnot: Oran olarak Ps5'de 10 birim zaman gecirdiysem Xbox'da 2 birim zaman gecirmişimdir. Bunu 1.5 birimi zaten Elden Ring, onu da diğer platformlarda kafanız rahat oynayabilirsiniz. Keşke PS5 icin alsaydım diyorum acıkcası.
Sorularınız olursa mumkun olduğunca detaylı yanıt vermeye calışacağım. Kısa surede yazıyı toparlamaya calıştım, umarım faydalı olur.
Cokme videoları da şuradan;
Bu iceriği goruntulemek icin ucuncu taraf cerezlerini yerleştirmek icin izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi icin, cerezler sayfamıza bakınız.
Ucuncu taraf cerezlerini kabul et
Bu iceriği goruntulemek icin ucuncu taraf cerezlerini yerleştirmek icin izninize ihtiyacımız olacak.