Her başlangıcın bir hedefi verdır ilk olarak hedef ve planlama:
Hedef Belirleme - Planlama
Final Dergisi Dershaneleri, oğrencileri sınava hazırlarken onları hedef belirleme ve kariyer planlama konusunda da yonlendirir. Oğretim donemi boyunca oğrencileri yakından tanıyan, hepsinin ilgi alanlarının ne olduğunu ve nelere yetenekleri olduğunu oğrenen rehber oğretmenler, “doğru tercih” yapmaları amacıyla daima oğrencilerin yanındadır.
Hedef Belirleme Calışmaları
Rehber oğretmenler oğrencilere liseler ve bolumler hakkında bilgi verir. Okullara tanıtım gezileri duzenler. Oğrencilerin hayalini kurduğu okulları yakından tanımasını sağlar. Okulların oğrencilere sağladığı imkÂnlar hakkında oğrencileri bilgilendirir. Oğrencinin ilgi alanlarını, yeteneklerini keşfetmesi amacıyla ceşitli calışmalar yapar, “Kendini Değerlendirme Envanteri”, “Akademik Benlik Kavramı Olceği” gibi uygulamalarla oğrencileri bu konularda duşunmeye yonlendirir.
Kariyer Planlama Calışmaları
Meslek Secimi Yaşam Secimidir!
Secilen meslek sadece yapılacak işi değil; toplumdaki statuyu, sosyal cevreyi, ekonomik durumu hatta eş secimini bile etkilediği icin cok onemlidir. Kariyer planlamasının coğunlukla iş yaşamı ile birlikte başladığı duşunulur ancak bu yanlıştır. Bu duşunce zaman kaybına yol acar. Kariyer planlaması bireyin hangi alanda eğitim oğretim goreceğine karar verdiği donemde, yani lisenin ilk yıllarında başlar.
Meslek seciminde etkili olan faktorleri şoyle sıralayabiliriz:
İlgiler ve yetenekler Cinsiyet ve fiziksel ozellikler İstek ve hayaller Ailenin ve cevrenin beklentisi Okul başarısı Meslek hakkındaki bilgi duzeyi Akranların etkisi ve duşunceleri Mesleğin toplumdaki statusu Ulkenin ekonomik durumu ve teknolojik gelişmeler İş bulma imkÂnları…
Meslek Secerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kendini Tanıma (Yetenek, İlgi ve Değerler) Yeteneklerin (Yatkınlık taşınan konuların) belirlenmesi Soyut duşunebilme Şekil uzay ilişkisini gorebilme Başkalarını anlayabilme Duygu ve duşuncelerini sozlu ve yazılı olarak ifade edebilme El - goz koordinasyonu vb.
İlgi Alanlarının (Zorlama olmadan yoneldiğimiz konuların) Belirlenmesi Temel bilimler Sosyal bilimler Canlı varlık Mekanik ilgi Sosyal yardım Ticaret Guzel sanatlar vb.
Oncelikli Değerlerin (mesleki doyumun ifadesi) ve kişilik ozelliklerinin belirlenmesi: Başarı İş birliği Duzenli yaşam Bağımsızlık Liderlik Yaratıcılık Kazanc Un sahibi olma vb.
Meslekleri Tanıma Meslek icin gereken ozellikler Eğitim sureci ve mesleğe hazırlanma İş bulma olanakları Calışma ortamı Kazanc durumu Kariyer olanakları Mesleğin olumlu ve olumsuz yonleri
İlgi Duyulan Mesleklerle Kişisel Ozelliklerin Eşleştirilmesi Mesleğin gerektirdiği ozelliklere sahip misiniz? Geliştirmeniz gereken yanlarınız var mı? Gelecek hedeflerinizle ilgili kendinize sorular soruyor musunuz?
Mesleki ozellikler acısından kişileri altı gruba ayırabiliriz… Gercekci: Atletik ve mekanik yetenekleri olan; aletler, makineler, hayvan ve bitkilerle veya acık havada calışmaktan hoşlanan kişiler.
Geleneksel: Verilerle calışmaktan hoşlanan, muhasebe ve sayısal yeteneği olan, bir işi detayları ile ele alan, verilen direktifleri uygulayan kişiler.
Girişimci: İnsanları yonetmek, etkilemek ve ikna etmekten hoşlanan, yaratıcı, risk alabilen, yeniliklere acık kişiler.
Araştırmacı: Gozlem yapmak, oğrenmek, araştırmak, analiz etmek, değerlendirmek ve problem cozmekten hoşlanan kişiler.
Artistik: Sanatsal, ic goru, sezgi ve yaratıcılık gibi yetenekleri olan, rahat, yapılandırılmış bir ortamda, hayal guclerini ve yaratıcılıklarını kullanarak calışmaktan hoşlanan kişiler.
Sosyal: İnsanları bilgilendirmek, eğitmek, geliştirmekten hoşlanan, kelimeleri kullanmakta becerikli kişiler.
Meslek Seciminde Yapılan Yanlışlar
Cevrenin etkisi ile yapılan yanlışlar Anne babanın istediği meslekleri secmek Akran grubunun etkisinde kalmak Oğretmenlerin etkisinde kalmak Toplumsal yargıların etkisinde kalmak Kişisel Yanlışlar Populer (herkesin sectiği) meslekleri secmek Kulağa hoş gelenleri secmek Onyargılar Cok gelir getirdiği duşunulen mesleklere yonelmek Yetenekler goz ardı edilerek, statusune bakılarak meslek secmek Yanlış değerlere gore secim yapmak Duygusal kararlar vermek Alınan puana gore tercih yapmak Bolum değil okul ya da şehir secmek Tesaduflere bağlı kalmak
Meslekler Hakkında Bilgi Edinme Yolları Rehber oğretmene danışmak Meslekleri tanıtıcı kitaplar, mesleklerle ilgili yazılar ve eğitim koşelerini okumak Değişik mesleklerdeki kişilerle goruşme yapmak Universitelerin ders programlarını incelemek, oğrenci ve oğretim uyeleri ile konuşmak TV’de mesleklerin tanıtıldığı programları izlemek Mesleklerin uygulanma bicimlerini gozlemek Universitelerin web sayfalarını incelemek Meslek tanıtım etkinliklerine katılmak Kendinize sorular sormak
Vereceğim 4 konudan yalnız biri beğeni gelirse aşama aşama konularda acıklayacağım.Bir yurumu cok gormeyin.
__________________
Hayatınızı şekillendirebilecek bilgiler
İlkokul, Ortaokul0 Mesaj
●70 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul, Ortaokul
- Hayatınızı şekillendirebilecek bilgiler