Bugun sizlere bulamadığımız konsolları ve oyunlarını GNU/Linux uzerinde nasıl oynayabileceğimizi anlatan bir rehber hazırladım, umarım işinize yarar. Oncelikle şunu belirteyim, RetroArch cok geniş bir platform skalasına sahip, kırılmış konsollarda da kurup istediğiniz oyunu ROM yukleyerek oynayabilirsiniz. Benim bugun anlatacağım GNU/Linux icin olan surumu olacak.
RetroArch Nedir?RetroArch frontend bir emulatordur. Size istediğiniz klasik konsol oyununu oynama imkanı sunar. Şimdi biraz ozelliklerine gelelim.
NetPlay: Eğer oyunda birden fazla oyuncu ile oynama seceneği bulunuyorsa ağ yoluyla arkadaşlarınız ile klasik oyunlarınızın keyfini cıkartabilirsiniz. Crossplatform: Onlarca farklı konsol ve işletim sistemi uzerinde calışabiliyor, bu sayede eski konsollarınızı canlandırabiliyorsunuz. Joypad: Elinizdeki kolu otomatik olarak senkronize ederek oyunlara uyarlıyor, bu da sizi sıkıcı tuş ayarlarını yapmaktan kurtarıyor. Streaming: Oyunlarınızı kaydedebilir, Twitch gibi platformlarda yayın dahi yapabilirsiniz. RetroArch Nasıl İndirilir?İndirmek gayet basit. Ubuntu ve Arch depolarında halihazırda bulunmakta. Ancak, kendi deneyimlerim uzerinde Ubuntu deposundaki paketin guncellenmemiş olduğunu gordum. İndirdiğinizde 1.7 surumu ile karşılaşıyorsunuz, son surum ise 1.9 ve arayuz gibi bircok farklılık var aralarında. Bu nedenle ben Flatpak ve Snap uzerinden indirmenizi tavsiye ediyorum, buralarda son son surume guncellenmiş. (Flatpak ile kurduğumda ilk acışımda sorun yoktu fakat sonrasında acılmamaya başladı. Tamamen silmeme rağmen yine de sonuc alamayınca son care olarak Snap'i denedim, şu anda sorunsuz bir şekilde kullanıyorum. Herkeste sorun cıkaracak diye bir şey yok ama eğer aynı sorun ile karşılaşırsanız siz de deneyebilirsiniz.)
Ubuntu: (Stable)sudo add-apt-repository ppa:libretro/stable && sudo apt-get update && sudo apt-get install retroarch(Nightly)sudo add-apt-repository ppa:libretro/testing && sudo apt-get update && sudo apt-get install retroarchArch Linux: (Stable)sudo pacman -Sy retroarch (Nightly)sudo pacman -S yaourt && sudo pacman -U && yaourt -Sy retroarch-gitFlatpak: Kod:Panoya kopyala
flatpak remote-add --user --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo flatpak install --user flathub org.libretro.RetroArch flatpak update --user org.libretro.RetroArch
Snap: sudo snap install retroarchArayuz
Cekirdek yuklemek:İlk actığımız andan itibaren yapmamız gereken şey bir cekirdek yuklemek olacak. Bunun icin once indirmemiz gerekiyor, "Online Updater" kısmına giriyoruz;
Buradan "Core Downloader" bolumune giriyoruz. Burada aşağı kaydırarak istediğimiz emulatorun cekirdeğini indiriyoruz, ben ornek olarak Game Boy Advance indirdim. İndirildikten sonra yanında bir "hashtag" işareti cıkması gerekiyor.
Şimdi ise ana menumuze donerek "Load Core" kısmına giriyoruz. Burada sizin indirdiğiniz cekirdekler listelenecektir. Oyununuzu acacak cekirdeği sececeksiniz şimdi.
Sectikten sonra sol altta "No Core" yerine sectiğiniz cekirdeğin adı yazmalı, ornek olarak şu şekilde;
Şimdi ise yapmanız gereken tek şey ROM'larınızı aktarmak.
ROM Aktarmak:Oncelikle sol menudeki "Import Content" yazan kısıma geliyoruz.
Burada yukarıdaki otomatik taramaları da kullanabilirsiniz ancak bazen ROM'ları okumama durumu olabiliyor, bu nedenle ben Manual Scan'i anlatacağım, otomatik olandan tek farkı sececeğimiz klasor veya dosyadan once birkac ozellik belirtmek. Manual Scan'e girelim.
"System Name" yazan bolume girip oyunlarını taramak istediğimiz konsolu belirtiyoruz oncelikle. Sonrasında ise "Default Core" yazan kısıma girip konsolumuzun cekirdeğini belirtiyoruz. "Scan Recursively ve "Scan Insıde Archives" seceneklerini ise "ON" durumuna getiriyoruz. Son durum şu şekilde olmalı;
Şimdi yapacağımız şey ise "Content Directory kısmına girip ROM'larımızın bulunduğu klasoru taramak.
Girdiğinizde ROM'larınızın bulunduğu klasor bu şekilde boş gorunebilir, endişelenmeyin sadece "" butonuna tıklayıp taramasını bekleyin. Sonrasında ise ana menuye donun. Sol menunun alt kısmında sectiğiniz konsolun adı yazan bir bolum cıkmış olmalı, tıklayın ve oyunlarınızı gorduğunuzden emin olun.
Sağ ust tarafta kapak fotoğrafları yuklenmemiş olacak buyuk ihtimalle sizde. Yeniden "Online Updater" kısmına gelip "Playlist Thumbnails Updater" kısmına tıklarsanız kapak fotoğrafları yuklenecektir. (Bazı oyunlarınki yuklenmeyebiliyor.)
Oyunu CalıştırmakSon olarak artık tek yapmanız gereken oyuna basarak "Run" butonuna basmak, artık sevdiğiniz klasik oyunları gonlunuzce oynayabilirsiniz.
Oyun İci Goruntuler
Not:Netplay ozelliğini daha deneyimleme fırsatı bulamadım, acıkcası deneyecektim ama oynayacak insan bulamadım bir turlu, bu nedenle onun icin bir rehber hazırlayamadım.
ROM'ları nereden bulacağınıza dair bir yonerge vermedim. Forum'un buna nasıl bir tavrı var bilmiyorum, konuyu acan moderator gorurse eğer cevaplarsa sevinirim.