Selam Sosyal! Bu konuda @alkanatosman 'ın isteğiyle size GTA 5'te Open IV ve ScriptHook V araclarını kullanarak mod kurulumunda oyunun dosyalarına nasıl zarar vermeyiz, onu anlatacağım.
Oncelikle GTA 5'inizin hic dokunulmamış, orijinal olduğunu varsayıyorum. Ve Steam versiyonu olduğunu.

Onemli Not: Bu işlemleri yapmadan once her ihtimale karşı oyununuzun kurulu olduğu dosyayı yedeklemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Oncelikle Scripthook V icin anlatayım; Bu mod icin mods klasoru olmadığından ve trainer modlarının doğrudan oyunun icine atılması gerektiğinden yapmamız gereken tek şey var. O da dosyaların adını not etmek veya GTA 5 mods adlı bir klasor oluşturup (Oyunun icine değil, istediğiniz herhangi bir yere) modları o dosyanın da icine atarak hatırlamamızı sağlamak. Bu bizim icin fazla sıkıntı cıkarmayacaktır cunku dosya sayısı az. Onemli olan Open IV modları.

Open IV bizim modlarımızın %90'ını kurmamıza yarayan bir arac. Detaylı bir şekilde anlatacağım. Oncelikle OpenIV - The ultimate modding tool for GTA V, GTA IV and Max Payne 3 bu linkten Open IV'yi indiriyoruz.
Kurulumu basit, yazıyı uzatmamak icin yazmayacağım, kendiniz kurarsınız zaten. Ama illa ki istiyorsanız videosunu atayım.

Not: Video bana ait değil.

Karşımıza dosyalarımızı gosteren bu ekran geldi.

Şimdi yapmamız gereken oncelikle mod araclarını aktive etmek. Bunun icin ustteki tools menusunden ASI Manager kısmına geliyoruz ve butun pluginleri sırayla yukluyoruz. Kutu icindekiler Installed olması lazım. Yoksa modlarımız calışmaz.

Sonra yapmamız gereken mods dosyamızı oluşturmak. Bunun icin GTA 5'in kurulu olduğu yere gidip mods adında yeni bir klasor acıyoruz. Ardından yapmamız gereken basit.

Şoyle ki, mod yaratıcıları modu kuracağınız yeri size şoyle gosterir. Ornek olarak ben bir tane yazayım;
GTA 5>update>x64>dlcpacks
Bu sizin mod dosyasını atmanız gereken dosya yoludur. Open IV icinden modu direkt olarak oyunun update dosyasının icine atarsanız oyunun dosyalarını değiştirmiş olursunuz ve oyununuz bozulabilir. İşte bunu engellemek icin mods dosyasını actık.

Şimdi diyorsunuzdur, e hocam ben bu dosyaları direkt olarak mods dosyasının icine mi atacağım? Hayır. Direkt olarak atarsanız calışmaz. Yapmamız gereken o dosya yolunun aynısını kopyalayarak mods klasorunun icine yapıştırmamız. Bunu nasıl mı yapacağız? Şoyle.
Kolay şekilde anlatıyorum. Adam ne demiş, update dosyasının icine atacaksınız demiş değil mi? O zaman ne yapacağız, oyunun update dosyasını kopyalayıp mods klasorunun icine atacağız. Ve işlem tamam. Şu anda olan şey ne biliyor musunuz? Acıklıyorum;

Yapımcı bize modu update dosyasının icine at dedi. Ama biz oyunu bozmak istemiyoruz. Bu sebeple o update dosyasının replikasını mods klasorune atarak kendimize sadece modlar icin calışan bir update dosyası hazırlamış olduk. Yani update dosyasına girip, x64'te, dlcpacks dosyasında değişiklik yapacağımıza aynısını mods klasorundeki update dosyasına yapacağız. Yani izlememiz gereken yol GTA 5>update>x64>dlcpacks iken biz GTA 5>mods>update>x64>dlcpacks dosyasına atacağız modumuzu. Boylece oyunun orjinal dosyaları sağlam kalacak ve oyunumuz bir hatayla karşılaştığında bunu mods dosyasını silerek kolayca halledebileceğiz.

Peki, soruyorsunuzdur şimdi siz yine, hocam ben bu mods dosyasını her Online'a girerken silip tekrar yapıştıracak mıyım diye? Hayır. Yine eski tools menumuzden ASI Manager kısmına girerek pluginleri uninstalled yapacağız. Yani sileceğiz. Boylece oyun mods klasorunu gormeyecek ve modlarımız devre dışı kalacak.

NOT: Ben her ihtimale karşı mods dosyasını masaustune kes/yapıştır yaparım. Uygulamada sorun cıkmasına karşı.

Umarım anlatabilmişimdir. Biraz karışık oldu. Ama hic bilmeyen arkadaşlar icin detaylıca uzun uzun anlattım. Eğer bu kadar ayrıntı istemiyorsanız yapacağınız şeyi kısaca anlatayım;
GTA 5'in bulunduğu kısma mods dosyası acın ve yukleyeceğimiz modları GTA 5>Update yoluna yukleyeceğimize GTA 5>mods>Update yoluna yukleyin. Bu kadar basit. Umarım yardımcı olmuştur.