Merhaba 3-4 hafta once notebookumun fanını temizlerken fana istemeden yuksek voltaj verip fanı işlevsiz hale getirdim. Sonrasında yeni bir fan ve soğutucu (bakır borular, soğutucu hatları vs.) Setini komple sipariş verdim. Urun gelene kadar gecen surecte bilgisayarı, buzlukta saklanan jellerden altına koyarak calıştırdım, bir nevi pasif soğutucu gorevi gordu. Tabii eriyen suyun kısa devre yaptırmaması icin araya ince bir katman plastik poşet ekledim. Ardından urun geldi taktım calıştı fakat bir sorun oluştu: Ani yukselen (70'ten 90'a) ekran kartı sıcaklığı, buna bağlı olarak GPU işlemcisinin hız duşurmesi (normalde 665 ve Afterburner ile aşırtarak 796MHz, duştuğunde 205MHz'ye kadar duşuyor) ve bunların toplamında sonuc olarak devam eden FPS (5 ve 10'lara kadar) duşuşu.
Fan bozulmadan once de oynadığım bir oyundu NFS Most Wanted 2012. 30 40 FPS alıyordum sıcaklıklar ise 90 ve altında geziniyordu. Daha sonra yine onceden oynadığım bir oyun olan Crysis 2 ve 3'te test etmek istedim, bu oyunlarda da 30 FPS alıyordum. Crysis 2'yi yukledim fakat FPS 7'ye kadar duştu 3'u yuklemeye gerek duymadım. Tabii bunları yaparken birkac defa format attım, ekran kartı surucusunu DDU ile temiz kurdum DirectX, VCRedist eklentilerini vs. kurdum. Windows 10 Pro 22H2 kullanıyordum, Windows 10 LTSC kurdum sonra tekrar kurdum daha sonra Windows 10 Pro'ya geri dondum.
Yazılımsal bir sorun gibi geliyor cunku sıcaklığın 70'ten birdenbire 92'ye fırlamasını mantıklı bulmuyorum. MSI Afterburner engelliyor olabilir diye duşunerek onu kapatıp denedim fakat bir şey değişmedi. Sorun ne olabilir?
Sistemim:
PC: Lenovo Z580.
CPU: i7-3632QM
GPU: GT635m.
RAM: 8
Disk: SSD.