Osmanlı Devletinin 1.Dunya Savaşında Savaştığı Cepheler Haritası
Osmanlı Devletinin 1.Dunya Savaşında Savaştığı Cepheler
Osmanlı’nın Savaştığı Cepheler: 1-Kafkas 2-Canakkale 3-Kanal 4-Irak 5-Suriye-Filistin Osmanlı, Bu cepheler haricinde muttefiklerine yardım amacıyla Makedonya ve Galicya’ya asker gondermiştir.
1 KAFKAS CEPHESİ: Osmanlı’nın Baku petrollerini ele gecirmek ve Enver Paşanın PANTURANİZM duşuncesinin etkisiyle Rus’lara karşı actığı savaştır. Osmanlının Yuzbin’e yakın askeri donarak olmuştur. Ruslar Kars’a kadar ilerlemişler ancak, 1917 yılında Rusya’da ki devrim sonucu carlık rejiminin yıkılması ile Rusya 1917 Brest Litowsk barış anlaşmasıyla aldığı toprakları geri vererek cekilmiştir.
2 CANAKKALE CEPHESİ : Osmanlı; İngiltere, Fransa hem muttefikleri Rusya’ya yardım etmek hemde boğazları alarak Osmanlı devletine son vermek amacıyla Canakkale’yi ablukaya almalarıyla başlamıştır. Tarihin en kanlı savaşlarındandır. Osmanlı Canakkale savaşlarından galip cıkmıştır. Mustafa Kemal buyuk bir une kavuşmuş “Canakkale gecilmez” sozu tarihe kazınmıştır. Canakkale’de ki direniş sonucunda Rusya’ya muttefiklerinden yardım gitmemiş savaş uzamıştır. Bulgaristan bu gelişme uzerine Osmanlı yanında (İtilaf devletleri yanında) savaşa katıldı. Boylece İstanbul-Berlin hattı kurulmuş oldu.
3 KANAL CEPHESİ : Bu cephe Almanların planlaması ve desteği ile İngiltere’ye karşı Osmanlı tarafından acılmıştır. Osmanlı, Mısırı İngilizlerden geri almak ve Suveyş Kanalını ele gecirerek İngiltere ile somurgelerinin irtibatını kesmeyi amaclamıştı. Osmanlı imparatorluğu, Almanların gerekli yardımı gondermemesi ve iklim elverişsizliği yuzunden başarısız olmuştur.
4-IRAK CEPHESİ : İngiltere’nin, Osmanlının İran ve Hindistan’a girmesini onlemek ve karadan Ruslarla birleşmek icin Osmanlıya karşı actığı cephedir. Basra’ya asker cıkartan İngilizler, Bağdat’a kadar ilerlemişlerdir.
5-SURİYE-FİLİSTİN CEPHESİ: İngilizlerin Suveyş ve Irak cephelerinde yenilen Osmanlıyı bu bolgeden cıkarmak istemeleri uzerine actıkları cephedir. Onceleri Mustafa Kemal bu cephede başarılı olmuş fakat, İstanbul’a cağrılması uzerine İngiltere Suriye’yi almıştır.