Microsoft Edge Chromium, 15 Ocak 2020 tarihinde kararlı surumu ile cıkış yapmıştı. Bu tarihten once Microsoft Edge Insider'da; Beta, Dev (Developper) ve Can (Canary) kanallarında kullanıcıların tarayıcıyı denemesi mumkundu ve tarayıcıyı denemek icin 2019 yılında Beta kanalını kullanmaya başlamıştım. Tarayıcı tam olarak cıkışını yapmadan once 21 Ağustos 2019 tarihinde kararlı surumunun bazı kullanıcılar icin cıkmış olduğunu gordum. Bu haberi de Technopat Sosyal icerisinde @Darktower'ın konusu ile gormuştum. Bu haberle birlikte Beta surumunu kullanmak yerine stabil surumunu kullanmaya başladım.
Rehber: Microsoft Edge Tavsiye Ettiğim Ayarlar ve Uzantılar Yeni Microsoft Edge ile web'de gezinmeyi daha da kolay hale getirmek icin performans, uyumluluk ve hıza sahip olursunuz. Tarayıcı Windows 10 guncel surumu ile yuklu olarak geliyor. Ama eski surum yuklenebiliyor. O yuzden guncel olduğundan emin olun. edge://settings/help Başka bir işletim...
www.technopat.net
Beta surumunu ve bazı kullanıcılar icin cıkan kararlı surumunu kullandığımda, eski Microsoft Edge'den eser kalmadığını gordum. Karşımıza gelen Microsoft Edge Chromium, yeni yapısı ve ozellikleriyle beraber kullanıcı sayısını arttırmayı planlıyordu. Eğer bu hamleyi yapmasaydı, populer tarayıcılar arasındaki gerileme durumunu daha da arttıracaktı.
Bu konuda, Microsoft Edge Chromium'un stabil surumu icerisindeki sevdiğim ve sevmediğim ozelliklerini detaylı bir şekilde anlatacağım. Cunku daha onceden de başka bir konuda Microsoft Edge Chromium'un kucuk caplı bir incelemesini yapmıştım. Yetersiz kaldığını duşunduğum icin bu şekilde detaylı bir konu hazırlamayı duşundum.
Google Chrome'u bırakıp Microsoft Edge Chromium'a gecen var mı? Firefox catallamalarını daha cok beğeniyorum, arayuzu sıcak geliyor

www.technopat.net
Microsoft Edge Chromium icerisindeki sevdiğim ozellikler:
Hız konusunda başarılı kullanım değerleri İşletim sistemi icerisinde kararlı kullanım seviyesi Yeni sekme sayfasında bulunan duvar kağıdı desteği Fluent tasarımı ile minimalist olma yolunda ilerlemeye calışması İzleyici ve potansiyel olarak istenmeyen yazılım (PUA) engelleme ozelliği İnternet bağlantısı olmadığında oynamanız icin oluşturulan Edge Surf oyunu Microsoft Defender SmartScreen sayesinde tarayıcı icerisindeki tehditleri engelleme Tarayıcıdan cıkış yaparken silinmesini istediğiniz ogelerin direkt olarak silinmesini ayarlama İnternette bulunan sayfaları kategoriler halinde kaydedebilmeniz icin sağlanan koleksiyon ozelliği Microsoft Family Safety (Microsoft Aile Guvenliği) sayesinde aile icerisindeki bireylerin denetimini sağlamak Kendisine ait eklenti mağazasının bulunması ve diğer eklenti mağazalarından eklenti indirilmesini destekleme ozelliği Microsoft hesabınızla tum platformalarda (Windows, macOS, Android, iOS ve Linux) bulunan tarayıcı verilerini eşitleme ozelliği Microsoft Edge Chromium icerisindeki sevmediğim ozellikler:
Gizlilik konusunda Microsoft'un gizlilik politikası'nın birden fazla veriye sahip olması İcerisinde birden fazla HD ve turevi gorsel iceren sitelerde yaşadığı yavaşlama durumu* İcerisinde yerleşik olarak gelen Bing Translator ozelliğinin yetersiz bir şekilde ceviri yapması Google urunlerini kullanmaya calıştığınızda karşınıza cıkarılan "Google Chrome tarayıcısına gecin" uyarısının bulunması Ozelliklerine baktığımızda sevdiğim ozelliklerin daha fazla olduğunu goruyoruz. Eğer Microsoft'un gizlilik politikasına karşıysanız, gizliliğe onem veren tarayıcıları deneyebilirsiniz. "*" olarak işaretlediğim ozellik sistemden sisteme gore değişiklik gosterebiliyor. Fakat bircok sistemde yavaşlaması soz konusuydu. Sizlerin sistemlerinde de aynı durum yaşanabilir veya yaşanmayabilir.
Tarayıcı icerisinde kullandığım ozellikler aşağıdaki gibidir.
Surprizbozan: Gizlilik, arama ve hizmetler
Surprizbozan: Gorunum
Surprizbozan: Başlangıc sırasında
Surprizbozan: Yeni sekme sayfası
Surprizbozan: Site izinleri
Ayarları da belirttiğimize gore, kullanmış olduğum eklentileri de belirtebilirim.
Reklamları engellemek icin uBlock Origin eklentisini kullanıyorum. İnternet sitelerini koyu moda almak icin Dark Reader eklentisini kullanıyorum. Arama sonuclarında istemediğim sayfaları engellemek icin uBlacklist eklentisini kullanıyorum. YouTube icerisinde video izlerken kaynak kullanımı duzeltmek icin enhanced-h264ify eklentisini kullanıyorum. İnternet sitlerinde bulunan bir metni direkt olarak paylaşmak icin Link to Text Fragment eklentisisini kullanıyorum. Notlarımı ve kaydedilenlerimi duzenlemek icin Zoho hesabıma birlikte Notebook Web Clipper eklentisini kullanıyorum Kullanıcı aracısını internet siteleri uzerinde farklı olarak gostermek icin User Agent Switcher and Manager eklentisini kullanıyorum. Microsoft Defender SmartScreen'in yetersiz kalabileceği sitelerde ek onlem olması adına Bitdefender TrafficLight eklentisini de tarayıcı icerisinde tutuyorum. Eklenti mağazasında bulunan eklentiler sizin icin yetersiz kalabilir. İşte bu yuzden yukarıda da belirttiğim uzere diğer eklenti mağazalarından eklediğiniz eklentilerle beraber bu sorunu ortadan kaldırabiliyorsunuz.
Tarayıcı icerisindeki birden fazla şeyi anlattığımıza gore, Microsoft Edge Chromium'un sizin icin artıları veya eksileri nelerdir?