Babalar Gunuyle İlgili Kompozisyon Orneği

CANIM BABACIM
Babalar gununu kutluyor o mubarek elelrinden opuyorum.Biliyorumki sana ozel bu gunde seni mutlu edecek en buyuk armağan seni daima seven ve sorumluluklarını yerine getiren bir oğulun olduğunu bilmen ve buna inanmandır.

Sevgili babacım sen ailemimizin en buyuğu ve evimizin direğisin.Fedakarca calışıp emek vererek evimizin ihtiyaclarını karşılamak icin uğraşıp durursun.Benim okuyup iyi bir insan olmama icin maddi manevi hicbir desteğini esirgemeden yemez yedirir giymez giydirirsin.

Babacım bana inanıp guvenmeni ve birgun benimde sana hayırlı bir evlat olarak yapmam gereekn herşeyi yapacağımı zaten biliyorsun.Ailemizin mutluluğu ve yuvamızın sıcaklığını yaşadığım ve oğrendiğim tum guzellikleri senin bizim icin veriğin emeklere borclu olduğumu biliyorum.Sorumluluğunu bilen iyi bir babanın oğlu olduğum icin cok şanslıyım bana verdiğin emekleri boşa cıkarmayarak aileme ve vatanıma faydalı bir insan olcağım.

Canım babam Allahtan sana sağlık mutluluk ve uzun omur vermesi icin dua ediyoruym.Unutma ki birgun yaşlandığında senin elin ayağın herşeyin ben olan bir evlat olacağım.Tıpkı ben kucucukken senin bana olduğun gibi.Seni cok seviyorum babalar gununu yıllarca aile huzurumuz ile sağlık icinde kutlamayı diliyor saygıyla ellerinden opuyorum.


Kitap Okumanın Onemi - Faydaları İle İlgili Kompozisyon

Kompozisyon 1
Okumak haz duymaya zihnimizi suslemeye ve yetkimizi arttırmaya yarar. Haz duyurmak hususundaki faydası insan bir koşeye cekilip tek başına kaldığı zaman kendini gosterir. Zihnimizi suslemesinin konuşurken yetkimizi arttırmasının da bir iş hakkında hukum verirken o işi başarırken faydası dokunur. Tecrubeyle yetişmiş kimseler tek tek bazı işler yapar onlar hakkında birer hukum verebilirse de meseleyi her bakımdan goz onunde tutan oğutler vermek planlar yapmak nizamlar kurmak bilhassa bilgi sahibi kimselerin elinden gelir. Okumaya fazla vakit harcamak uyuşukluktur. Okunan kitaplardan sus olsun diye fazla faydalanmak gosteriş bir hukum verirken sade kitaptaki kaidelere uymak da ukalalıktır.

Okumak tabiatı tamamlar tecrube ile de tamamlanır. İnsanın tabiat vergisi olan kabiliyetleri kendiliğinden cıkan bitkilere benzer; okumakla budanmaları lazımdır. Okumak tecrubeyle sınırlanmaz da başına buyruk bırakılırsa dağınık yonlere yayılmış bir bilgi verir. Tecrube ile yetişen kimseler okumayı hor gorurler. Basit kimseler ona hayrandırlar. Bilginler ondan faydalanırlar cunku okuma sağladığı faydanın ne olduğunu oğretmez. Bu insanın gore gore tahsile ihtiyac duymadan onun otesine varan bir kuvvetle elde ettiği bir bilgeliktir. Kitapları ne cerhetmek ne yanlış bulmak icin ne de zaten ispat edilmiş diye olduğu gibi kabullenip konuşmalarında sana konu olsun diye oku. Bazı kitaplardan insan yalnız zevk alır; bazılarını olduğu gibi yutar. Bazılarını geveler ve hazmeder. Yani bazı kitaplardan yalnız birtakım parcalar okunur; bazıları baştanbaşa ama inceden inceye tetkik edilmeden bazıları ise dikkat ve itina ile okunur. Bazı kitaplar da vardır insan onları vekil vasıtasiyle yani başkalarının onlardan cıkardıkları parcaları okur. Bu ancak kitabın değeri ve konunun onemi az olduğu zaman yapılır. Cunku boyle başkasının suzgecinden gecmiş kitaplar imbikten suzulmuş adi su gibi yavan olur.

Okumak insana olgunluk konuşmak canlılık yazmak da acıklık verir. Bu sebeple az yazanın hafızasının kuvvetli az konuşanın hazırcevap az okuyanın da bilmediğini bilir gibi gostermesi icin kurnaz olması lazımdır. Tarih kitapları insanı akıllandırır; şiir nukteci matematik dikkatli kılar; felsefe eserleri de derinleştirir. Mantık ve hitabet munakaşalarda ustalaştırır; ahlak da ağırbaşlı yapar.

"İnsanın okuduğu şey benliğine işler." Hatta insan zekasına ket vuran her turlu engeli iyi secilmiş eserler okumakla ortadan kaldırabilir. Tıpkı vucudun tutulduğu hastalıkların munasip idmanlarla iyi edilebildiği gibi. Mesela top oyunu vucutta hasıl olan taşlarla bobrek hastalarına; ok atmak akciğerle goğuse ağır yuruyuşler mideye ata binmek baş ağrılarına iyi gelir v.s. Bu sebeple bir kimsenin zihni dağınıksa matematikle meşgul olsun; cunku bir davayı ispat ederken biraz dalıverse davaya ta baştan başlaması lazım gelir. Eğer zekası farkları gorup ayırmaktan acizse iskolastikleri tetkik etsin. Cunku onlar; "kılı kırk yararlar."

Bir konuyla bir diğeri arasında munasebet kurmakta ve bir meseleyi ispat edip aydınlatmaya yarayacak delilleri hatırlatmakta gucluk cekiyorsa hukuk davalarını tetkik etsin. Boylece her zeka hastalığına ilac olacak birer recete bulunabilir.


Kompozisyon 2
İnsan icin en etkili oğrenme yolu okumaktır. Okuyarak yetişmiş bir toplum başarılı ve guclu olacaktır.

İnsan beyni okuyarak beslenir ve bilgiler guclenir. Okuyan insanların farklı bakış acıları vardır. Kelime dağarcıkları yuksektir. Bilgi edinme istekleri vardır. Kitap okumak duşunceleri besler ve guclendirir. Tıpkı bir pusula gibi insana yol gosterir. Kitap okumayı sevenler genel kultur bakımından da ust seviyelerdedirler. Genel kultur toplumca onemsenen ve saygı duyulan bir değerdir.

Okumanın ne yaşı ne de zamanı vardır. İnsan isteği her zaman bir şeyler okuyabilir. Yeter ki okumayı gercekten istesin. Birileri istedi diye ya da zorla kitap okunmamalıdır. Okuma hevesi ve isteği oncelikle insanın kendi icinde olmalıdır. Okumak icin ille de beş yuz sayfalık bir kitabı bitirmek gerekmez bazen bir sayfa bile o kadar cok şey anlatır ki insana. Okumanın satırı sayfası gerekcesi olmaz. Okumanın bir gerekcesi olacaksa eğer o da okumak olacaktır.

Okuyan insanlar dunyayı ve olayları farklı bakış acılarıyla değerlendirebilirler. Konuşurken ya da yazarken fazla zorlanmazlar. Cunku kelime hazneleri cok geniştir. İnsan okuduğu her kitaptan ya da yazıdan ne kadar yeni kelime oğrenirse bilgi havuzu da o kadar dolu olur. Bu havuzu doldurmak bizim elimizdedir.

Okumanın bizlere sayısız faydası vardır. Onemli olan bunun değerini bilmektir. Bacon’un da dediği gibi “Okumak bir insanı doldurur konuşmak hazırlar yazmak ise olgunlaştırır.”




Su Kirliliği ile İlgili Kompozisyon Orneği


Yeryuzundeki icme ve kullanma suyunun miktarı sınırlıdır. Zamanla su kaynaklarının azalması, insan nufusunun artması ve daha onemlisi, suların kirlenmesi yaşamı giderek zorlaştırmaktadır.

Su kirliliğini oluşturan etmenlerin başında lağım sularıyla sanayi atık suları gelmektedir. Bunun yanında petrol atıkları, nukleer atıklar, katı sanayi ve ev atıkları da onemli kirleticilerdir. Bunlar deniz kenarındaki bitki ve alg gibi kaynakları yok etmektedir. Kirlenme sonucu denizlerde hayvan soyu tukenmeye başlamıştır. Orneğin; Marmara denizi, kirlilik nedeniyle balıkların yaşamasına uygun ortam olmaktan cıkmıştır. Karadeniz’deki kirlenme nedeniyle hamsi ve diğer balık turleri giderek azalmaktadır. İstakozların larva halindeyken temiz su bulamamaları nedeniyle nesilleri tukenmektedir. Nehir ve gollerimizde kirlilik nedeniyle canlılar tukenmek uzeredir.

Yeni yeni kurulmaya başlanan arıtma tesisleri, lağım ve sanayi atık sularını hem kimyasal hem de biyolojik olarak temizlemektedir. Boylece hem sulama suyu gibi yeniden kullanılabilir su kazanılmakta hem de denizlerin kirlenmesi onlenmektedir. Bu nedenle sanayileşme mutlaka iş yerleri planlanırken arıtma tesisleri ile birlikte duşunulmelidir…


__________________