AYASOFYA GEZİSİ

Sultanahmet’e ilk kez giden birinin dikkatini hemen minareler ceker oyle ki bu yedi tepeli kentin bu semti dunyanın tek altı minareli camisi olan Sultanahmet Camisi’ni ve minareleri birbirinden farklı olan Ayasofya camisini(ibadethanesini) barındırır.

Alcakgonullu beyaz rengi ile mahallenin uslu cocuğu Sultanahmet’e karşın tum kibirliliği ile Ayasofya karşınızda durur ve kulağınıza efsanelerini fısıldar…

Oğle saatlerindeki uzun kuyruklar akşamustune doğru azalmaya başladı Ayasofya kapısında. Pagan inancları ile Hıristiyanlığı birleştiren Buyuk Konstantin’in zamanında ilk Ayasofya inşa edilmiş fakat daha sonra bazı yangınlarda ve isyanlarda bu mabet yıkılmış. 532 yılında Roma imparatoru Justinyen’in “Âdem’den beri gorulmemiş bir ibadethane yapacağım” sozu ile bugunku Ayasofya’nın temelleri atılmış ve 537 yılında kilise olarak merasimlerle acılmış…

Bu bilgileri kapıdaki tabeladan okuduktan sonra heyecanla beklediğimiz ana kapıdan iceriye girdik. Bu girdiğimiz yer kilisenin dış kapısıymış ve zamanında vaftiz olmayanların bu kapıdan iceriye girmelerine izin verilmiyormuş. İcimden Fatih’e teşekkur ederek Orta kısma acılan kapıdan girdim ve bana soylendiği gibi hemen yukarı baktım. 55,60 metre yuksekliğindeki kubbe havadan bize bakıyordu. Sonradan oğrendiğime gore Ayasofya’nın kubbesi defalarca cokmuş ve cokmemesi icin harcına değerli madenler konulmuş. Ve Ayasofya’nın o parlak goruntusunun nedeni harcında bulunan o değerli madenlermiş.

Girdiğim kapının ustunde duran mozaik panoda İmparator Hz İsa’dan şefaat istiyor şeklinde resmedilmiş ve onun yakınında duran melek ikonaları yuzlerini kapatmış olarak duruyorlardı.

İc kısmının restorasyonunun surmesinden dolayı, ziyaretcilere yeni acılmış olduğunu oğrendiğimiz ust kata cıktık. Bu katta her tarafı Hz. Meryem, Hz İsa ve Hz. Yahya mozaikleri susluyordu. Bu katı gezdikten sonra cıkış tarafına dizilmiş olan mermer tabutları inceledik. Eğer olur da bir gun Ayasofya’yı gezerseniz cıkış kapısına geldiğinizde başınızı yukarı kaldırın cunku Hz. Meryem’in orada size gulumsediğini goreceksiniz…