Muhsin Bey, toplumsal yozlaşmanın doğrudan eleştirisini yapan 1987 yapımı bir Yavuz Turgul filmi. Başrollerinde Şener Şen ve Uğur Yucel ’in yer aldığı hikÂye, koyden İstanbul ’a turkucu olma hayaliyle gelen Ali Nazik ’in caresizlik icerisinde Muhsin Bey ’e sığınışını anlatıyor. Ali Nazik, icten ice kısa yoldan koşeyi donme hayalleri kurarken Muhsin Bey onun mevcut piyasa icerisinde ziyan olup gitmemesi icin varını yoğunu ortaya koyuyor. Ancak karşılığı beklediği gibi olmuyor.
Filmdeki bazı replikler, tum bu gidişatın işaret fişekleri olarak karşımıza cıkıyor. Sizler icin listeledik…
1. “Turkucu olacağam dedim beni bir temiz dovduler.”
Ali Nazik, Muhsin Bey ’e hayat hikÂyesini ucundan bucağından anlatır. Turkucu olma hayaliyle yola cıkmış ve Muhsin Kanadıkırık ’ı bulmuştur. Tutunacak tek dal Muhsin Bey ’dir. Tutunur.
2. “Emmim yani Bitli Salman demişti ki, bu dunyada kimseye guvenme bir tek Muhsin Kanadıkırık ’a guven.”
Ali Nazik ’in guvenmekten başka caresi yoktur. Bunu zamanla Muhsin Bey de anlayacaktır.
3. “Nasılsınız bakalım? Suyu gorunce kendinize geldiniz değil mi? Efendim, ne dediniz? Peki, baş ustune. Bir daha muziğinize zamanında başlarım.”
Muhsin Bey ’in yalnızlığı kendi icerisinde guzeldir. Dayalı doşeli bir yalnızlıktır. Cicekleriyle konuşur, onlara muzik dinletir, mahcup olur.
4. “Dun gece beni sırtında dişciye taşımış, dişimi cektirip eve getirmiş. HikÂyesini anlattı, garibim be… İcin parcalanır. Sesi de bi guzel…”
Ali Nazik, Muhsin Bey ’e kol kanat olur ve onu yıllardır cektiği diş ağrısından kurtarır. Bir gece Muhsin Bey ’i sırtına vurduğu gibi dişciye kadar taşır. Muhsin Bey, bu saflık ve temizlik karşısında icten ice mutlu olmaya başlar.
5. “Ama ben bu cocuğu para pavyona verip ziyan ettirmem. Buyuk oynamalıyız. Yeni bir ruhla. En buyukten başlamalıyız.”
Ve Ali Nazik ’in elinden tutmaya karar verir. Koruyacak, kollayacaktır.
6. “Yeni birini bulduk. Turkucu bi cocuk, Ali Nazik. İyi biri. Elinden tutmaya karar verdim.”
Bu duşuncesini icten ve samimi bir dille ifade eder. Artık Ali Nazik ’in elinden tutacaktır.
7. “Agam, bene acık soyle. Ben kitipiyoz bi Ali Nazik ’im. Turkucu bile degilem, bi garibem. Senin gibi anlı şanlı biri beni ne yapsın?”
Ali Nazik, Muhsin Bey ’in rakibinin karşısında ezilip buzulur ancak Muhsin Bey ’i satmaz. Kendinin farkındadır.
8. “Agam, kusura bakma. Kendimi kurtarmam lazımdı.”
İşler Muhsin Bey icin yolunda gitmez, cezaevine duşer. Ali Nazik arabeskci olur. Kendince gerekceleri vardır. Cekinmeden dile getirir.
9. “Kurtardın mı bari?”
Ve Muhsin Bey son noktayı koyar.