Bircoğumuz evrene ve varoluşa dair bitmek tukenmek bilmez ve dayanılmaz bir merak duyuyoruz. Bundandır ki, evrene dair buyuk ve ilgi cekici calışmalarda bulunan isimleri yakından takip etmek istiyoruz. Stephen Hawking, bugune kadar yaşamış en onemli bilim insanlarından biri olmakla beraber, aynı zamanda sozleri ve kitapları en cok tartışılan fizikcilerden. Bu değerli bilim insanının, evreni anlamak ve daha da onemlisi anlatmak icin verdiği cabalar asla goz ardı edilemez.
Hawking ’in calışmalarını, tum insanlığın detaylı ve dikkatlice okuyup anlamasında buyuk fayda vardır. Biz de kendisinin goruşlerini ve dikkat cektiği konuları ne kadar fazla insana ulaştırırsak o kadar iyidir diye duşunduk ve onun birbirinden değerli sozlerinden kucuk bir derleme yaptık.
1. “Biz, oldukca ortalama bir yıldızın ufak bir gezegenindeki gelişmiş maymun turleriyiz. Fakat evreni anlayabiliyoruz. İşte bu bizi cok ozel kılıyor.”
2. “Eğer uzaylılar bizi ziyaret ederse, sonuc, pek muhtemel Kolomb ’un Amerika ’ya ayak bastığındaki gibi olur. Bu da yerli Amerikalılar icin cok iyi olmamıştı.”
3. “Evrenin sınırlılığı hakkında cok onemli bir şey olmalı, sınırsız bir evrenden daha ozel ne olabilir?”
4. “Hayatım boyunca buyuk sorularla yuzleşmekten buyuk zevk aldım ve onlara bilimsel yanıtlar vermeye cabaladım. Belki de bu yuzden fizik uzerine yazdığım kitaplarla Madonna ’nın seks uzerine yazdığı kitaplardan daha cok kitap sattım.”
5. “Milyonlarca yıl insan turu hayvanlar gibi yaşadı. Ancak sonra bir şey oldu tum hayal gucumuzu ortaya cıkaran. Konuşmayı ve dinlemeyi oğrendik. Konuşma fikirlerin iletişimini sağladı, insanlığın birlikte calışıp imkansız şeyler başarmasını da… “
“İnsan turunun en buyuk kazanımları konuşma ile geldi, ve en buyuk hataları konuşmamaktan. Boyle olmamalı. En buyuk umutlarımız gelecekle birlikte gercek oluyor. Teknoloji kullanımı ile, imkanlar sınırsız. Sadece konuşuyor olduğumuzdan emin olmamız gerek.”
6. “8 Ocak 1942 ’de, Galileo ’nun 300 ’uncu olum yıldonumunde doğdum. Fakat tahminimce 2000 diğer bebek de benimle aynı gun doğdu. Onların astronomiye merak sarıp sarmadığını bilemiyorum… Ayaklarınıza değil, gokyuzune bakın…”
“…Gorduğunuz şeylerin mantığını anlamaya calışın. Evren ’in neden var olduğunu duşunun. Meraklı olun.”
7. “Sessiz insanlar en gurultulu zihinlere sahiptir.”
8. “Uzaya yayılmadığımız surece insan ırkının onumuzdeki binyıllarda hayatta kalabileceğini sanmıyorum. Bir tek gezegenin başına gelen cok sayıda kaza var. Ama ben bir iyimserim. Yıldızlara ulaşacağımıza inanıyorum.”
9. “Yapay zeka, yeryuzunde insan ırkının sonunu getirebilir.”
10. “Bir kurbanın, eğer ki istiyorsa, kendi yaşamına son verme hakkı olmalıdır. Ancak bence bu buyuk bir hatadır. Yaşam ne kadar kotu gozukurse gozuksun, her zaman yapabileceğiniz bir şeyler vardır. Mutlaka başarabileceğiniz bir şeyler vardır. Yaşamın olduğu yerde, umut da vardır.”
11. “Kara delikleri goz onunde tuttuğumuzda, belli ki Tanrı yalnızca zar atmakla kalmıyor, ayrıca gozleri kapalı oynuyor ve ara sıra da zarları gorulemeyecek yerlere atıyor.”
12. “Bence beyin bilgisayar gibi bir program. Dolayısıyla teoride beyni bilgisayara kopyalamak mumkun. Bu sayede bedenen oldukten sonra bile bir yaşam formu oluşturulabilir. Ancak şu anki imkanlarla bunu gercekleştirmemiz mumkun değil.”
13. “Kozmoloji uzerine ne zaman ders verilse, ben Buyuk Patlamadan once ne olduğunu sık sık sormuştum. Once ’nin olmadığı, şupheyle karşılanır. Cunku Buyuk Patlama zamanın ortaya cıkışını sağladı, bir şey ona sebep olmuş olmalıdır…”
“…Fakat ‘neden ’ ve ‘etki ’ zamana ait kavramlardır. Ve zamanın varolmadığı durumlara uygulanamazlar. Bu yuzden soru anlamsızdır.”
14. “Eğer biz de bilim adamlarının anladığı şekilde nukleer savaşın ve bunun getireceği yıkımın etkilerini gorebilirsek, insanoğlunun eylemlerinin ve teknolojinin de bir şekilde iklim değişikliğine neden olduğunu, belki de sonsuza kadar dunya uzerindeki yaşamı etkilediğini oğreniriz…”
“…Biz dunyada yaşayan insanlar, bilgilerimizi, deneyimlerimizi paylaşmakla yukumluyuz.”
15. “Bir super kahraman olmayı sececek olsam Supermen olurdum. Supermen ’de bende olmayan her şey var.”