Belki ilkler konusunda astronot cıkaramadık ama sahtesini yine ilk biz cıkarmayı başardık. Sanal alemin bizleri bazen ne kadar yanıltabileceğini, kucuk bir yanlış anlamanın fırsata donuşmesiyle farklı boyutlara cekilebileceğine yeniden şahit oluyoruz.
Maalesef uzun zamandır ovguyle bahsedilen Turkiye ’nin ilk astronotu Halil Kayıkcı ’nın aslında bir reklam kampanyasının hicbir zaman gercekleşmeyecek olan uzay gezisi programına secilmiş ‘turistlerden ’ ibaret olduğunu oğreniyoruz.
1. Uzaya cıkacak ilk Turk ‘astronot ’
Gecen yıllarda bircok haber manşetini susleyen bu başlığın uzun sure sonra yalan olduğu gerceği biraz olsun kalbimizi kırsa da bu tur yalan yanlış kandırmacalara artık alışkın olmalıyız. Bazı televizyon programlarına cıkıp NASA ’nın adını kullanan ve astronotum diye universitelerde konuşmalar yapan sozde Turkiye ’nin ilk astronotu Halil Kayıkcı ’nın sosyal medya hesaplarında ‘İlk Turk Astronotu ’ bile yazıyor…
2. ‘4 gunluk NASA eğitiminden sonra astronot oldum ’ yalanı.
Oncelikle 4 gunde hic kimsenin astronot olamayacağını yoldan gecen beş kişiden en az ucu tahmin edebilir. NASA ’nın uzaya gondereceği astronot en az iki yıllık sert bir eğitimden gectikten sonra uzaya gitme seviyesine gelebiliyor. Kısaca 4 gunde astronot olunacağı tamamen gercek dışıdır.
3. Peki olayın aslı ne? Her şey bu reklam videosu ile başladı. Axe ’nin uzaya gidecek olan turistleri sectiği bir kampanyaya katılan Halil Kayıkcı şanslı kişilerden biri oluyor fakat kampanya hicbir zaman gercekleşmiyor. Halil Kayıkcı katıldığı her programda ‘seneye gidiyorum ’ ‘arac hazır değil ’ ‘Aku bitmiş ’ tarzı bahaneleriyle surekli olayları geciştiriyor.
4. Axe ’nin reklam kampanyası Daha sonra yapılan acıklamalarla ucuşu NASA ’nın değil ticari bir kurum olan XCOR Aerospace ’in 2014 ’de yapması ongoruluyordu. Daha sonra bu turist programı da iptal edildi. Sadece bir reklam kampanyasına secilen Halil Kayıkcı bunu yuksek ihtimal bildiği halde programlarda NASA ’nın adını kullanarak ‘ben astronotum ’ diyerek bizleri kandırmaya devam ediyor.
5. ‘Yercekimsiz ortamda cilek yedirdiler muz tadı geldi. ’ 23 finalistin icinde yer aldığını iddia eden Halil Kayıkcı sadece 4 gunluk bir calışmayla ve İTU ’de gorduğu eğitimle ivedilikle astronot olmayı başardığını resmen acıklıyor.
6. NASA ’da da kaydı bulunmayan Kayıkcı bunu pek sorun etmiyor gibi.
“Kayıkcı ’nın NASA personel listesinde bir kaydı bulunmuyor. NASA Astronot Yetiştirme Programı kapsamında herhangi bir eğitimi de bulunmuyor. Kısaca bir reklam kampanyasının iptal edilen sonuclarından ibaret sahte bir astronotumuz var.
7. Başta İTU olmak uzere bircok kurum ve kuruluş ilk Turk sahte astronot ile ovunuyordu.
8. Turuncu tulumuyla astronot olduğuna dair bilgiler veren Halil Kayıkcı bircok program ve universitede sahte bilgilerle insanları kandırmaya devam ediyor.
Gecen aylarda duzenlenen Turkiye İnovasyon Haftası ’nda Globalde iz bırakan Turkler panelinde Halil Kayıkcı
Kaynak: uzay.org