Dunyada bilim ve teknoloji alanında calışmalar durmak bilmiyor. Her gun yeni bir şeyler goruyoruz ve elimizdeki teknolojik urunlerin sıradan olduklarını duşunup duruyoruz. Oysa bilim ve teknoloji dunyası nefes almadan calışmalarına her gecen gun bir yenisini daha ekliyor. Bu bahce de onlardan biri, ustelik uyarıcılarına gore hareket ediyor. “Hortum machina B” ’yı yakından tanıyalım.
İngiltere ’nin koklu universitelerinden University College London(UCL), kendi kendine hareket eden ve bitki yetiştiren ilginc bir makine tasarladı.
“Hortum machina B” ismi verilen bu bahce, fonksiyonları itibariyle bildiğimiz bahcelerden biraz farklı.
Başarılı şekilde calışan Hortum machina B ’nin ilk denemeleri Londra ’da yapıldı.
Bitkilerin verdiği tepkileri izleyebilen ve kendi ihtiyaclarını en iyi şekilde karşılayabilen kure şeklindeki bahce, guneş ışığına gore hareket edebilen bir mekanizmaya sahip.
“Hortum machina B”, universitenin Interactive Architecture laboratuvarının yoneticisi Ruairi Glynn ’in onderliğinde, William Victor Camilleri ve Danilo Sampaio adlı oğrenciler tarafından projelendirildi.
Proje ekibi, bu calışmayı hazırlarken Buckminster Fuller ’ın jeodezik kubbelerle ilgili kitabından etkilendi.
Jeodezi, yeryuvarının modellenmesiyle, yeryuvarında ve dış alanında dort boyutlu presizyonlu koordinat sistemlerini tanımlayan, referans ağlarını oluşturan, mekansal bilgileri bu ağ ve sistemlerle ilişkilendiren ve zamanı bağlı değişimlerini izleyen ve genel anlamda yerkurenin şeklini tespit ve yeryuzunu olcme işlemlerini konu edinen bir bilim dalıdır.
Hareketli ekosistem, bahcenin cevreye verdiği yanıtları izlemek icin bir mekanik ağı kullanıyor ve bu verileri kullanarak kurenin harekete gecmesini sağlıyor.
Orneğin, kurenin altındaki bitkiler doğrudan ışıktan yoksunsa bu bitkiler yeterince aydınlanıncaya kadar kure hareket eder.
Kuredeki butun bitkiler Londra ’nın yerel bitkilerinden oluşuyor ve elektriği makineye eklenmiş guneş panellerinden elde ediyor. Ayrıca mekanizma kendi su deposuna da sahip.
Deneysel projenin yapılma amacı, şehirlerdeki yeşil alanların artış gostermesini sağlamak. Yararlanılan kaynaklar; 1, 2, 3