Eğitim dunyada bir bebeğin doğduğu andan itibaren başlayan ve yaşı ilerledikce farklı kurumlarda devam eden bir surec. Bircok insan temel eğitim hakkına bile kavuşamazken bircoğu da ozel derslerden en iyi universitelere eğitim hakkını dilediğince ve ozgurce kullanabiliyor. Geleceğin meslekleri listesine goz attığımızda klasik eğitim sisteminin yetersiz kaldığı acıkca ortaya cıkıyor.
Eğitim, yaşam boyu devam eden bir kavram olsa da “oğretim” kavramının son ve en onemli basamaklarından biri lisans eğitimi yani universiteler. Her ne kadar ulkemizde bircok iyi derecede eğitim veren universite bulunsa da Oxford, Cambridge ve benzeri bircok universite dunya capında en iyi universiteler arasında. Ne yazık ki boyle universitelerde okumak bazen maddi bazen de yerine getirilmesi gereken şartlar nedeniyle mumkun olmuyor.
İşte tum bu sebeplerle uzaktan ve online eğitim kavramları oldukca onemli. BBC ’nin derlediği dunyanın en iyi universitelerinin tamamen ucretsiz ve ulaşılabilir olan dersleri bircok kişi icin faydalı olabilir. Dunyanın en iyi universiteleri sıralamasında yer alan coğu universite ABD ve İngiltere ’de yer aldığı icin eğitimler İngilizce ve alt yazılı olarak paylaşılıyor.
1. Oxford Universitesi
İngiltere ’de yer alan Oxford Universitesi dunyanın İngilizce eğitim veren en eski universitesi. Mezunları arasında Stephan Hawking, Oscar Wild, Aldous Huxley, J. R. R. Tolkien gibi bircok onemli isim var. Oxford Universitesi ’nde uzaktan ve ucretsiz olarak alabileceğiniz dersler ise;
Shakespeare ’i anlamak (edebiyat),
Cizim teknikleri (sanat),
Biyoetik ’e giriş (felsefe),
Şirket kurmak (işletme),
Modern dunyanın demografik eğilimleri ve sorunları (sosyoloji)
2. Cambridge Universitesi
İngiltere ’nin ikinci buyuk universiresi Cambridge tum dunyada 4. en eski universite olma ozelliğini taşıyor. 31 kolej ve 100 ’den fazla departmanı olan universitenin 8 sanat, kultur ve bilim universitesi var. Universitede verilen dersler ise;
Cince ’ye giriş (diller)
Almanca ’ya giriş (diller)
Arapca ’nın temel bilgileri (diller)
Marksizm(felsefe)
İklim değişikliğine uyum sağlamak (cevre bilimleri)
3. Kaliforniya Teknoloji Enstitusu (Caltech)
ABD ’de Los Angeles Pasadena ’da yer alan enstitu aynı zamanda NASA ’nın işletiminden de sorumlu bir teknik universite ve adeta bir bilim merkezidir. Enstitunun verdiği herkese acık dersler ise şu şekilde;
Elektron kriyo-mikroskop ’a hazırlık
Evrenin evrimi
Guneş sisteminin bilimi
Beyin ve ilaclar
Makineleri oğrenmek
4. Standford Universitesi
ABD ’nin Kaliforniya eyaletinde yer alan universitenin mezunları ve oğretim uyeleri Google, Yahoo, HP gibi dunyaca unlu markaların kurucuları. Ayrıca Steve Jobs, Silikon Vadisi ’nin de kurulmasına da onculuk eden universiteden 2011 ’de mezun olmadan ayrıldı ve yıllar sonra universiteye gelerek etkili bir konuşma yaptı. İşte ucretsiz olarak ulaşabileceğiniz dersler;
Kriptografi ’ye giriş
Cinsel kimlikler ve sağlık
Bir psikolog gibi duşunmek
Dijital fotoğrafcılık
Algoritmalar
5. Massachusetts Teknoloji Enstitusu
ABD ’nin Boston şehrinde bulunan enstitu dunyanın en iyi teknik universitelerinden biridir. 1861 yılında kurulan MIT ’nin oğretim ve araştırma uyeleri, oğrenci ve mezunları arasında 72 ’den fazla Nobel Odulu kazanan bulunmaktadır. Massachusetts Teknoloji Enstitusu ’nun ucretsiz olarak alabileceğiniz dersleri;
Elektromanyetik etkileşimler
Hukuk ve toplum
İş hayatında karar vericiler icin ekonomik analizler
Planlama, iletişim ve dijital medya
Muzik yapılarını geliştirmek
6. Harvard Universitesi
Yine ABD ’nin Boston şehrinde yer alan universite ABD ’de hala eğitim veren en eski oğretim kurulu olma unvanını taşıyor. Mezunları arasında ise Bill Gates, Barack Obama, John F. Kennedy gibi onemli isimler var. Universitenin herkese acık dersleri ise şoyle;
Dunya edebiyatında antik eserler
Catışma ve felakete insanlığın yanıtı
Bilim ve aşcılık
Japonya ’yı hayal etmek (1850-1930): Batılılaşma, başkaldırı, modernlik
Mimaride hayal gucu
7. Princeton Universitesi
ABD New Jersey ’de yer alan universite dunyada oğrenci başına en cok bağışı olan universite. Aynı zamanda Albert Einstein, 1933 yılında Princeton Universitesi ’nde calışmaya başlamış ve olumune kadar da devam etmiştir. Universitenin ucretsiz yararlanabileceğiniz dersleri;
Zorlu bolgelerde hukumet nasıl calışır?
İnşaat muhendisliği: Kopruler
Dunya tarihi laboratuarı
8. Imperial College London
İngiltere ’de bulunan universitenin oğrencilerinin yuzde 53 ’unu uluslararası oğrenciler oluşturuyor. Bilimde cığır acan bircok calışmanın yapıldığı universiteden alabileceğiniz dersler;
Başarılı bir MBA icin muhasebenin temelleri
Başarılı bir MBA icin veri analizinin temelleri
Başarılı bir MBA icin finansın temelleri
Başarılı bir MBA icin matematiğin temelleri
9. Chicago Universitesi
ABD ’de bulunan universite John D. Rockefeller ’ın kurduğu ozel bir universitedir. Ayrıca dunyada en cok Nobel odulu kazanan akademisyene sahip 3. okul olma unvanını taşıyor. Chicago Universitesi ’nden alabileceğiniz dersler;
Beyni anlamak: Gunluk hayatın norobiyolojisi
Kentsel calışmalarda eleştirel konular
Kuresel ısınma: İklim değişikliğinin modellenmesi
Varlık fiyatlamaya giriş
Satış stratejileri
10. Pensilvanya Universitesi
ABD ’de bulunan Pensilvanya Universitesi ’nde online alabileceğiniz dersler;
Cağdaş Amerikan şiiri
Pazarlamaya giriş
Bedenin bize ne dediğini anlamak
Yunan ve Roma mitolojisi
Tasarım: Toplumlarda eserlerin yaratımı