
Gelişen teknolojinin nimetlerini ve gucunu hayatımızın her noktasında hissetmeye başladık. Akıllı telefonlar, cok hafif taşınabilir bilgisayarlar, akıllı saatler ve akıllı ev aletleri hayatımızı farklı bir boyuta taşıdı. Peki bir sonraki aşamada neler olabilir? Bu sorunun cevabını merak ediyorsanız Keiichi Matsuda tarafından hazırlanmış harika bir konsept video karşınızda. Hyper Reality ya da Turkce karşılığıyla Hiper Gerceklik olarak adlandırılan bu konsept videoda, sanal alem ile gercek dunya arasındaki sınırlar ortadan kalkıyor. Şimdi gelin, artırılmış gerceklik teknolojisinin ne kadar aktif kullanılabileceğini acıkca gosteren Hiper Gerceklik videosunu birlikte analiz edelim.
Otobuste dayak yeme riskini goze alabilenler icin ellerinizle oynayacağınız artırılmış gerceklik oyunları
Videonun ilk saniyelerinde hemen dikkat ceken bu oyun, artırılmış gerceklik teknolojisinin en eğlenceli nimetlerinden biri olsa gerek. Videonun baş kahramanı olan kadının elleriyle oynadığı oyun, Bejeweled tarzı oyunları ileride bu şekilde oynayabileceğimizin acık gostergesi niteliğinde.
Holografik telefon goruşmeleri bilim-kurgu eserlerinden cıkıp gercek hayata gelebilir
Hologram teknolojisi yıllardır uzerinde calışılan bir teknoloji. Acıkcası bu teknolojiye aslında ulaştık, ancak hologramların kullanım alanı şu anki haliyle havalimanı kioskları ya da siyasi gosterilerden ote gecemiyor. Peki hologram teknolojisini taşınabilir hale getirmeye calışmak yerine Hiper Gerceklik konseptinde artırılmış gerceklik ile kullansak ne zarar cıkar? Tabii ki hicbir zarar cıkmaz. Videoda bu konuda cok guzel bir pratik fikir sunulmuş, umarız gercek olur.
Gercek zamanlı tercume teknolojisi de Hiper Gerceklik konseptinde
Yıllardır yabancı dil oğrenmeye calışıp bir turlu işin icinden cıkamayanlardansanız bu konsept sizi cok mutlu edecek. Hiper Gerceklik konseptinde ana dilinizde yaptığınız konuşmaların yazılım tarafından gercek zamanlı olarak İngilizce ’ye cevirildiğini goruyoruz. Neyse ki bu teknolojiye cok da uzak değiliz. Ozellikle Microsoft, Skype uzerinden yaptığı calışmalarla gercek zamanlı tercume teknolojisini hayata getirmek icin buyuk caba sarfediyor.
Hiper Gerceklik dunyasında Google avucunuzun icine geliyor, arama yapmak bambaşka bir hal alıyor
Gunumuzun mevcut teknolojik imkanları sayesinde Google ’a ulaşmak hic olmadığı kadar kolay. Artık Android cihazlarımızda da, iOS cihazlarımızda da Google ’a her an erişebiliyoruz. Hiper Gerceklik konseptinde ise Google avucumuzun icine kadar girmiş durumda. Duşunsenize, her an her yerde avucunuzu acıp Google ’a soru sorabildiğiniz bir dunya heyecan verici olmaz mıydı?
Google ’ın vazgecilmezi Haritalar da avucumuzun icine gelebilir
Google denince akla ilk once arama yapmak geliyor, onda hepimiz hemfikiriz. Peki ya Haritalar desek? Videodaki cılgın fikirlerden biri de “Nereye gidiyorum?” sorusunu sorduğunuzda avucunuzun icinden ortaya cıkan Haritalar uygulaması. Sanırız gelecekte sokaktaki insanlara yol sorma derdi ortadan kalkacak.
Hiper Gerceklik konseptinde kimlik sorunsalı
Gercekliğin otesine gecip hayal kurmaya başladığımızda hepimiz oyle ya da boyle şu fikri duşunmuşuzdur: “Acaba mevcut kimliğimi bırakıp başka bir insan olsam nasıl olurdu?”. Tahminimizce Hiper Gerceklik konseptini yaratan Keiichi Matsuda da bu hayali paylaşanlardan biri. Videonun 1 dakika 11. saniyesinde minik bir kimlik krizi yaşayan karakterimiz, bağlılık puanları silinmesin diye kimliğini resetleme fikrinden vazgeciyor.
Kişiselleştirilmiş reklam teklifleri Hiper Gerceklik dunyasında hemen dikkat cekiyor
Reklamcılığın en onemli amacı, hedef kitleye en etkin bir şekilde ulaşıp satışları arttırmaktır. Keiichi Matsuda ’danın ilginc konseptinde bu iş epey kolaylaşmış gorunuyor. Hiper Gerceklik dunyasında otobusten inmekte olan Juliana adlı karakterimiz, kendi adının gectiği bir tampon indirim teklifiyle karşı karşıya kalıyor.
Peki siber saldırılar halinde hiper dunyanıza ne olacak?
Bu ilginc konsepti duşunen Keiichi Matsuda, kişiselleştirilmiş Hiper Gerceklik dunyanızın siber saldırıya maruz kalmadı halinde başınıza neler gelebileceğini de hayal etmiş. Videodaki karaktermiz bir kadın olmasına rağmen uğradığı siber saldırıyla sistem tarafından erkek olarak tanınmaya başlıyor. Cağrı merkezini arayan Juliana bu sorunla başa cıkmaya calışıyor.
Siz bu konsept hakkında neler duşunuyorsunuz? Listemizde verdiğimiz bilgiler ışığında videoyu izleyerek Keiichi Matsuda ’nın bu ilginc gerceklik konseptine siz de tum detaylarıyla şahit olabilirsiniz. Bu konsept dunya hakkında neler duşunduğunuzu merak ediyoruz.
Kaynak: 1