
Lisedeyken hic “Şu okul bir saat daha gec başlasa notlarım hayvan gibi yukselir” diye duşunduğunuz oldu mu? Yeni bir araştırmaya gore, okullarda derslerin daha gec saatlerde başlaması Seattle ’daki bazı dezavantajlı oğrencilerin daha iyi notlar almasını sağlamış olabilir. Araştırmaya genclerin olması gerekenden cok daha erken kalktığının gostergesi de denebilir.
Ergenlerin uyku ihtiyacı daha fazla
Uyku uzmanları, genclerin yetişkinlere gore gece daha gec saatlerde uyuma eğilimine sahip ve yetişkinlerin ihtiyacı olan 8 saatlik uykuyla karşılaştırıldığında, gece başına 10 saate kadar uykuya ihtiyacları olduğunu soyluyor. Sonuc olarak, American Acedemy of Pediatrics (Amerikan Pediatri Akademisi) erken okul başlama zamanlarını akademik başarıyı etkileyen bir “kamu sağlığı sorunu” olarak tanımlıyor. Washington Universitesi ’ndeki bilim insanlarının Science Advances dergisinde yayımladıkları araştırmalarına gore Seattle liselerindeki oğrencilerin, okullarının saat 7.50 ’de başlayan dersleri 8.45 ’e cekilmeden once ve cekildikten sonra uyku alışkanlıkları gozlemlendi.
Aktiviteyi izlemek icin bilek monitorleri kullanan bilim insanları, oğrencilerin okullarının başlangıc saati ileri alındığında (genclerin daha fazla gec saatlere kadar uyanık kalması beklenirken) gercekten daha fazla uyuduklarını gordu. Sadece bu değil, aynı zamanda ekonomik acıdan dezavantajlı oğrencilerin okuduğu bir lisede ders başlangıc suresinin değişmesinden sonra oğrencilerin daha yuksek notlar aldıkları ve daha az devamsızlık yaptıkları gozlendi.
Saat değişikliği sadece oğrencileri etkilemiyor
ABD ’de okul başlangıc saatleri onemi gittikce artan bir kamu sorunu haline geldi. Bu yıl, Kaliforniya yasa koyucuları okulların sabah 8.30 ’dan once başlamasını engelleyen bir yasa tasarısı icin zorladı. Kaliforniya Valisi Jerry Brown, bu değişikliğin kamu duzeyinde ele alınması gerektiğine inandığı icin tasarıyı veto etti. Herhangi bir okul icin bu değişimi uygulamak buyuk bir cabadır. Okullar gec başladığında oğretmenlerin, ebeveynlerin, antrenorlerin ve otobus şoforlerinin programlarının da değişmesi gerektiği icin gec başlangıc saatlerinin gercek etkisini oğrenmek onemli bir konu.
Uzun suren bir deney
Bilimsel araştırmalar burada devreye giriyor. Bu konuyla ilgili yapılan calışmada bilim insanları, Seattle ’daki iki farklı lisede biyoloji oğretmenleriyle işbirliği yaptı. Her iki biyoloji dersinde, ikinci sınıfa giden 92 oğrenci iki hafta boyunca bilek monitoru taktı. Her 15 saniyede bir ışık ve aktivite seviyesini kaydeden bu bilek gozlemcileri olcum icin mukemmel arac olmasa da oğrencilerin kendi raporlarını hazırlamasından cok daha verimli kabul edildi. Bilim insanları başlangıc zamanının değişmesinden bir yıl sonra aynı iki sınıftan secilen 88 yeni ikinci sınıf oğrencisiyle deney yaptı.
Bilek monitorleri tum oğrencilerin derslerinin başlangıc saatleri değiştikten sonra gece başına ortalama 34 dakika daha fazla uyuduklarını ortaya cıkardı. Oğrenciler ayrıca daha az uykulu ve daha dikkatli hissettiklerini belirtti. Daha onemlisi, maddi durumları daha kotu oğrencilerin okuduğu okuldaki cocukların final sınavlarının puanları eskisinden yuzde 4,5 yuksekti. Araştırmadan once bu cocukların daha zengin okuldaki cocuklara kıyasla daha fazla gec kaldığı ve devamsızlık yaptığı gozlemleniyordu. Ancak saatler değiştikten sonra aradaki fark ortadan kayboldu.
Eğitimdeki fırsat eşitsizliği sorununu cozme yolunda katkısı olabilecek veriler elde edildi
Ancak buna bir neden-sonuc ilişkisi denemez. Bu etki korelasyonludur. Araştırmacılar “Her ne kadar uykulu hissetmedeki azalmada uykudaki artışın etkisi yuksek olsa da, artan uyku surelerinden sonra elde edilen notlardaki yuzde 4,5 puanlık artışın doğrudan sebebi olamaz” yazıyor ve “Yine de daha iyi dinlenmiş ve daha uyanık hisseden oğrencilerin daha iyi bir akademik performans gostermeleri kesinlikle mantıklı bir sonuc” diye ekliyor. Bu durumda artan notlarla uyku arasında doğrudan bir bağlantı, bir neden-sonuc ilişkisi olmasa bile eğitimdeki ekonomik ucurumun kapatılmasına yardımcı olabilecek cozumlerden biri olabilir: Bırakın, gencler uyusun!
Kaynak