Blockchain ya da Turkce karşılığıyla “blok zinciri” teknolojisi son yıllara damgasını vurmayı başardı. Bu teknolojiyi ilk aşamada Bitcoin ve diğer kripto paralar aracılığıyla tanıdık. Ancak aslında blockchain devrimsel bir buluş ve dunyanın geleceğini şekillendirme yolunda kararlı adımlarla ilerliyor. Bu listemizde, blok zinciri teknolojisiyle kaderi değişecek 10 sektorden bahsedeceğiz. Sozu daha fazla uzatmadan listemizi sıralamaya başlayalım.
1. Eğlence
“Eğlence sektorunun blockchain teknolojisiyle ne alakası var?” diye duşunmeyin. Bu teknoloji, eğlence sektorunun en buyuk sorunlarından biri olan korsan icerik problemini ortadan kaldırmaya aday. Onlarca yıldır muzik, film, dizi ve benzeri dijital iceriklerde korsan yayın sorununu bir turlu cozemeyen eğlence sektoru umutlarını blok zinciri teknolojisine bağlamış durumda.
Eğer bu teknoloji eğlence sektoruyle ic ice gecmeyi başarırsa hem iceriklerin korsan tehdidi olmadan orijinal olarak yayımlanması hem de bu iceriklere odenen ucretlerin azaltılması konusunda cok onemli gelişmeler kaydedilecek. Duşunsenize, blockchain teknolojisi aktif hale geldikten sonra belki de Netflix ve Spotify hesaplarımızı cok kucuk Bitcoin odemeleriyle kullanabileceğiz. Bunun dışında telif hakları, icerik sahiplik haklarının korunması, yayın yapanların maliyetinin duşurulmesi de yine blok zinciri teknolojisiyle mumkun hale gelecek.
2. Cevre & Ekoloji
Tamamen dijital ortamda geliştirilmiş bir teknolojinin cevreyi korumaya ve kuresel ısınma surecini yavaşlatmaya sebep olacağı kimin aklına gelirdi? Buna imkansız gozuyle bakmayın, blockchain teknolojisiyle daha verimli enerji kaynakları elde etmek, mevcut enerji kaynaklarını daha tasarruflu kullanmak ve karbon salınımını azaltmak mumkun gorunuyor.
Bunlara ek olarak urun zincirlerindeki duzenlemelerin merkeziyetsiz hale gelmesi, geri donuşum alanında cok daha etkili calışmalar yapılması ve urun takibinin daha az malzeme kullanarak yapılabilmesi de blockchain teknolojisi sayesinde mumkun olacak. Tum bu imkanlar değerlendirildiğinde; daha az ambalaj atığı, daha az fosil yakıt tuketimi ve dolayısıyla daha az kuresel ısınma gibi onemli gelişmeler yaşanacak.
3. Finans
Aslında bu başlığı “gelecekte değişecek” şeklinde değil, “halihazırda değişmiş olan” sektor olarak nitelendirmemiz gerekiyor. Cunku blockchain teknolojisi şimdiden finans dunyasında aktif olarak rol oynuyor. Gorunen o ki yakın gelecekte bu rol daha da one cıkacak ve belki de klasik para birimlerinin yerini kripto paralar alacak. Tabii ki bu işin biraz zor gercekleşecek kısmı.
Blok zinciri teknolojisinin finans dunyasındaki en buyuk etkileri hız ve guvenlik olacak. Merkeziyetsiz işlem onayları, cok yuksek hızlarda para aktarımı ve en onemlisi cok duşuk komisyon değerleriyle uluslararası alanda para gonderimi yapmak bu teknolojiyle mumkun. Blockchain sayesinde krediler, yatırımlar ve borsa işlemleri daha hızlı ve guvenilir bir hale gelecek. Tum bunların dışında, dunyada cok ciddi boyuta sahip bir kitlenin bankasız ve bankamatik teknolojisinden uzak yaşadığını goz onunde bulundurmamız gerekiyor. Eğer blockchain teknolojisinin en onemli meyvelerinden biri olan kripto paralar hayatımıza tam olarak entegre olursa, bankalara olan ihtiyac ciddi oranda azalacak. Herkes kendi parasının yatırımcısı, kendi nakitinin bankası olabilecek.
4. Enerji
Listemizin ikinci başlığında blockchain teknolojisinin enerji sektorune nasıl etki edeceğinden biraz bahsetmiştik. Şimdi gelelim enerji sektorunun bu teknolojiden tam olarak nasıl etkileneceğine. Uzmanlar, blockchain teknolojisi sayesinde enerji sektorunun merkeziyetsizleşeceğiniz, demokratize edileceğini, kısacası tam anlamıyla ozgurleşeceğini duşunuyor.
Blok zinciri dahilindeki en onemli gelişmelerden biri olan akıllı kontratlar sayesinde, enerjinin olculebilirliği, dağıtılabilirliği ve hatta dağıtımın şahısların kontrolune inmesi mumkun gorunuyor. Bunun dışında blok zincirinin; enerji dağıtım maliyetlerini cok ciddi miktarda azaltacağı, enerji uretimi icin gereken fonlarını cok daha kolay toplanabilir hale getireceği ve “yenilenebilir enerjinin paylaşımı” fikrini gercek hayata taşıyabileceği duşunuluyor.
5. Ulaşım
Blockchain teknolojisiyle devrim yaşayacak sektorler arasında ulaşım ve lojistik sektorleri de one cıkıyor. Oncelikle seyahat sektorunun bu gelişmeden nasıl etkileneceğine bakalım. Seyahat denince ilk olarak akla ne gelir? Bagajlar, kimlik ya da pasaport bilgileri, odemeler, yurt dışı seyahatleri icin doviz kuru farklılıkları, rezervasyonlar ve konaklama gibi detaylar değil mi? Saydığımız tum bu detaylar icin bir blok zinciri cozumu şimdiden mevcut ve eğer bu teknoloji hayatımıza dahil olmayı başarabilirse tum bu dertler ortadan kalkacak. Kimlik bilgilerimiz, pasaport bilgilerimiz, odeme sistemimiz tamamen dijital ortamda merkeziyetsiz olarak bulunacak. Bu sayede hem rezervasyon ve konaklama, hem de ulkeler arası para kullanımı konusunda inanılmaz avantajlar elde edeceğiz.
Lojistik sektorundeyse blockchain aracılığıyla, hem gonderilerin kutulanması ve takip edilmesi, hem de taşınması aşamasında cok buyuk değişiklikler yaşanacak. Blok zinciri teknolojisi sayesinde firmalar ozellikle belli sıcaklıklarda taşınması gereken, tazeliğini korumak zorunda oldukları gonderileri ozel barkod sistemleriyle her an her yerde kontrol edebilecekler. Bunun dışında lojistik alanında en onemli beklenti olan “maliyetin duşmesi” de blok zinciri teknolojisi sayesinde gercekleşecek. Kağıtlarla yapılan takip işlemlerinin fiziksel boyuttan cıkıp, merkeziyetsiz olarak dijital dunyaya taşınmasıyla birlikte cok ciddi bir maliyet verimliliği elde edilecek.
6. Uretim
Blockchain teknolojisiyle şeffaflığa ve guvenli hale kavuşacak olan yeni nesil tedarik zincirleri, bu sektorde calışan profesyoneller icin hayallerin gerceğe donuşmesi anlamına geliyor. Tedarik zincirlerinin işleyişi esnasında calışan tum araclar, yani paletler, romorklar, konteynırlar vb. gerek taşıma miktarları gerekse transfer kayıtları acısından her an her ortamda takip edilebilecek. Bu imkan, uretim sektorunde olcumlenebilirliğin en ust noktası olacak.
Bunun dışında tedarik takibi, değişim siparişleri, sevkiyat bildirimleri gibi tedarik zinciri işlemleri esnasında kağıt kullanımına gerek kalmayacak. Her şey blok zincirleri uzerinde toplanan verinin kullanılması, hatta makinelerin iletişimi teknolojisi sayesinde insan gucune gerek duymadan gercekleştirilebilecek. RFID adı verilen dijital etiketleme sistemleri sayesinde tedarik zincirleri urunlerin tum detaylarında anında erişebilecek. Kısacası blok zinciri teknolojisi, uretim alanındaki bilgi işleme surecini inanılmaz derecede hızlandıracak.
7. Eğitim
Tum verilerin merkeziyetsiz ve guvenli şekilde saklanmasına, aynı zamanda herkes icin tamamen şeffaf olarak erişimine imkan tanıyan blockchain teknolojisi eğitim icin de devrim niteliği taşıyor. Blok zinciri sayesinde, kişilerin eğitim alanında elde edeceği yeterlilik sertifikaları değiştirilemez hale gelecek. Yani bundan boyle hicbir sertifikanın sahtesi yapılamayacak ve isteyen herkes kişilerin eğitim alanında hangi başarılara imza attığını gorebilecek. Bunun dışında eğitim dunyasının en buyuk sorunları arasında yer alan bilgi depolama ve bilgi paylaşım problemleri yine blok zinciri teknolojisinin gelmesiyle cozulecek.
Oğrenci kayıtlarının, oğrenci kimliklerinin, diplomaların, başarı belgelerinin hic kimse tarafından değiştirilemeyecek şekilde saklanması, eğitim sektoru icin buyuk anlam taşıyor. Tum bu bilgilerin bu niteliklere kavuşması icin blockchain teknolojisine geciş yapılması gerekecek. Bunun dışında eğitim sektorundeki bulut depolama ihtiyacı da blok zinciri teknolojisi sayesinde daha duşuk maliyetle giderilebilecek.
8. Sağlık
Blockchain teknolojisinin sağlık alanında yapabileceği cok iş var. İlk olarak sağlık kayıtlarının tutulması bu teknoloji sayesinde cok kolaylaşacak. Tek bir merkeze bağlı olmayan ve değiştirilmesi imkansız olan sağlık kayıtları sayesinde uluslararası ozgurluk sağlanabilir. Ayrıca ABD gibi eyaletlere bolunmuş ulkelerde yine bu kayıtların erişimi cok daha kolay hale gelebilir. Sağlık sektoru icin de buyuk onem taşıyan fon yaratma surecleri hem blockchain teknolojisi hem de kripto paralar sayesinde hic olmadığı kadar kolay ve verimli hale gelebilir.
Listemizin altıncı sırasında, uretim başlığı altında tedarik zincirlerinin bu teknolojiyle ne kadar ileri gidebileceğini anlatmıştık. Yaklaşık olarak aynı avantajlar sağlık sektoru icin de gecerli. Blok zinciri teknolojisiyle oluşturulacak yeni tedarik zinciri teknolojileri sayesinde, ilacların ve tıbbi malzemelerin lojistiği cok daha kolay bir şekilde sağlanacak. Bunun dışında kan, organ ya da diğer dokusal objelerin taşınmasında kritik onem taşıyan sıcaklık takibi de yine blok zinciri teknolojisi sayesinde daha etkin şekilde gercekleştirilecek.
9. Medya
Medyanın gerek geleneksel tanımı, gerekse teknolojik yani dijital tanımı blockchain ile evrim gecirebilir. Bu teknoloji sayesinde kullanıcılar medya iceriklerine erişme ve paralı iceriklerin odemesini yapma konusunda eşsiz kolaylıklara kavuşacaklar. Ustelik buna ek olarak medya mecralarının veri saklama ve işleme metodları kokten değişecek. Gunumuz kanallarında son derece zorlu imkanlar altında yurutulen reyting takipleri blok zinciri sayesinde cok daha kolay bir şekilde gercekleştirilebilecek.
Sanal gerceklik (VR) teknolojisiyle de omuz omuza ilerleyen blockchain teknolojisi, yepyeni sanal dunyaların kapılarını aralayacak. Fonlama kolaylığının onunu acan blok zinciri aracılığıyla izleyiciler ve icerik ureticileri arasındaki bağlantı kopuklukları ortadan kalkacak. Medya ile ic ice yaşayan insanoğlunun bambaşka bir icerik deneyimine kavuşması bu sayede mumkun hale gelecek.
10. Devlet
Blockchain teknolojisinin finans sektorunun ardından en cok etkileyeceği alan, devlet işleri olarak goruluyor. Milyonlarca kişinin kimlik verileri, vergi duzenlemeleri, nufus sayımları, oylamalar ve daha fazlası gunumuzde inanılmaz bir kaos icerisinde yonetiliyor. Bu kaosu ortadan kaldıracak bir sistem ancak blockchain olabilir. Verilerin hack ’lenemez, değiştirilemez ve tamamen şeffaf olduğu bir dunyada secim yapmak, nufus sayımı yapmak ve devlet işlerini idare etmek inanılmaz kolay olurdu. Şimdiden bircok ulke bu işlerin temellerini atmaya başladı bile.
Blok zincirlerinin devlet işlerindeki bir başka avantajı da kağıt israfının ortadan kalkması olacak. İşlemlerin tam anlamıyla dijital ortama taşınması icin buyuk caba gosteren devletlerin onundeki en buyuk engel, verilerin bir anda ortadan kaybolabilme ve hack ’lenebilme riski. Blockchain teknolojisinin merkeziyetsiz yapısı sayesinde bu riskler ortadan kalkacağı icin devlet işleri cok daha farklı bir guven ve huzur ortamında yurutulebilecek.
Değişime ayak uydur: Girişimci oğrenciler icin blockchain eğitim programı Blockfellow ’a katıl
Blockfellow, 6 ay once başladığı eğitim programıyla 15 universitede binlerce oğrenciyi blockchain alanında ucretsiz eğitiyor. Uluslararası platformlarda teknoloji alanında yaptığı calışmalarla tanınan, aynı zamanda Blockfellow ’un kurucusu Kemal Apaydın, ulkemizin blockchain alanında bir fırsat yakalayabileceğinin altını ciziyor: “Farkındalığı yuksek, girişimci ruha sahip oğrencilerimiz var. Onları sektor trendleri doğrultusunda eğiterek, kurumlarla bir araya getirmeliyiz.”
Programın bu donem gercekleştireceği son etkinlik 23-24 Şubat ’ta Kolektif House Maslak ’ta gercekleşecek. Program boyunca eğitim alan oğrenciler arasından etkinliğe katılmaya hak kazanan oğrenciler, blockchain alanında yatırım yapan firmalarla bir araya gelecek. TEB Bankası, IBM ve sektorunde lider 30 ’u aşkın firmanın partner olarak yer aldığı Turkiye ’nin İlk Enterprise Blockchain Hackathon ’u, alanında uzman 50 ’ye yakın mentor tarafından da destekleniyor. Etkinliğe dışarıdan katılım olmayacağını da belirtelim. Konuyla ilgili detaylı bilgi icin web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: 1 2 3 4 5 6 7