1998 yılından bu yana internet tabanlı hizmetler sunan Google ’ın Turkiye ’de de milyonlarca kullanıcısı bulunuyor. Arama motoru olan Google ’da her gun hepimiz birbirinden farklı şeyler aratıyoruz ve ilgili sonuclar ise Google sayesinde onumuze geliyor. Bunun yanı sıra akıllı telefonlardaki Android işletim sistemi de Google tarafından destekleniyor. Android işletim sisteminin geliştirilmesinde Google da buyuk rol alıyor. Ancak Turkiye ’de Android telefonlardaki Google lisans uygulamaları şu an tehlikede. Rekabet Kurumu tarafından Google ’a yapılan suclamanın detaylarına ve Google ’ın aldığı karara birlikte bakalım.
Rekabet Kurumu, Google ’ın 19 Eylul 2018 tarihinde Kurul kararı ile getirilen yukumlulukler cercevesinde firmalarla yaptığı sozleşmelerde yapması gereken değişiklikleri gercekleştirmediği sonucuna vardı
Bunun uzerine Rekabet Kurumu teknoloji devi Google ’a “haksız rekabete yol actığı” gerekcesiyle ceza kesti
Rekabet Kurumu Google ’a bildirilen yukumluluklerin yerine getirilip getirilmediğini goruşerek 7 Aralık ’ta yaptırım kararı aldı. Yaptırım ile ilgili hazırlanan raporda; yapılan incelemeler ve değerlendirmelerin sonucunda, Android cihaz ureticileri ile yapılan mobil uygulama dağıtım sozleşmelerinde yer alan Google arama motorunun ana ekranda konumlandırılması, Google Webview bileşeninin tek bileşen olarak atanmasına yonelik uygulamalar ile gelir paylaşım sozleşmelerinde yer verilen ve Google arama motorunun cihazlarda munhasıran yuklenmesini temin eden hukumler yoluyla, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ’un 6. maddesinin ihlal edildiğini saptandı.
Bu cezanın uzerine ise Google Turkiye ’deki iş ortaklarına durumu anlatan ve nasıl bir yol izleyeceğini acıklayan bir mektup yazdı
Google yazdığı mektupta; “12 Aralık itibariyle Turkiye ’de satışı yapılan Android işlemcili akıllı telefonlardaki kendilerine ait programların lisansını iptal ettiğini” duyurdu
Yani 12 Aralık ’tan sonra piyasaya girecek Android telefonlara Google programları icin lisans verilmeyecek ve uygulamaların yeni surumleri kullanılamayacak
Bu tarihten once alınan cihazlarda ise uygulamalar yuklu olacak. Ayrıca Google ’ın bu lisansı durdurması bilgisayarlardan ya da telefonlardan Google arama motoruna girişimizi engellemiyor. Karar yalnızca Android cihazlardaki Google uygulamalarını kapsıyor.
Peki kullanılamayacak olan Google programları neler?
Google lisans iptali soz konusu olan programlar icerisinde Google Search, Google Play, YouTube, Gmail, Google Duo, Google Fotoğraflar ve Google Haritalar uygulamaları yer alıyor.
Ote yandan Google iş ortaklarına ve muşterilerine yazdığı mektupta, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Rekabet Kurumu Başkanı Bilal Kule ’nin iletişim bilgilerini paylaştı
Google kararın geri alınması ya da duzeltilmesi icin bu kurumlar nezdinde telefon/maille baskı yapılabileceğini belirtti.
Rekabet Kurumu ve Google arasında anlaşma sağlanmazsa ne olur?
Anlaşma sağlanmadığı takdirde Google lisans uygulamaları ile Turkiye piyasasından tamamen cıkma kararı alabilir. Ote yandan uygulamaların Android telefonlarda kullanılmaması Turkiye ’deki GSM firmaları ve mobil servis abonelerinin gelir kaybı yaşamasına neden olabilir. Cunku Turiye ’de her yıl satılan 10 milyon cep telefonunun yuzde 90 ’ı Android işletim sistemli telefonlardan oluşuyor.
Kararla birlikte Samsung, Huawei, LG, Xiaomi, Oppo gibi yabancı Android telefon ureticilerinin yanı sıra General Mobile ve Vestel gibi yerli markalar da yeni cıkaracakları Android işletim sistemli telefonlarda Google uygulamalarına yer veremeyecek.
Kaynak: 1 2