Kemal Sunal, hic şuphesiz hepimizin hayatının bir koşesinde yer alır. Onunla buyuyenler ve onunla yaşlananlar şeklinde ikiye ayrılabiliriz belki ama onunla gulenler olarak koca bir ulkeyiz.
İşte aramızdan ayrıldığından beri cok ozlediğimiz Kemal Sunal yaşasaydı bugun 72 yaşında olacaktı. Biz de onu bilinmeyen yonleriyle bir kez daha anmak istedik.
Ertem Eğilmez: “Sen de gul o zaman”
Kemal Sunal ’ın sinema filmi olan Tatlı Dillim ’de tum figuranlara birer soz yazılır. Sıra bizim Kemal ’e gelince soz biter. Yonetmen Ertem Eğilmez de “Sen de gul o zaman” der. Herkes bayılır gulmesine.
Askerliğini Ankara – Etimesgut ’da yaptı
Kemal Sunal ’ın şanslı asker arkadaşlarıyla cekildiği bir fotoğraf…
Munir Ozkul ve Zeki Alasya: “Git tanış o kızla”
Kemal Sunal ilk filminden sonra Ankara ’ya turneye gelir. En on sırada onu izlemeye gelen bir kadın vardır. Goz goze gelirler. Daha sonra bir arkadaş toplantısında o kadını gorunce tanır. Randevulaşırlar, Kemal Sunal gec gelir. Bunun sebebi de tanımadığı biriyle buluşmak istememesidir. Munir Ozkul ve Zeki Alasya ’nın ısrarlarıyla buluşmaya gider. O kadın Kemal Sunal ’ın eşi Gul Sunal ’dır.
Gul Sunal ile evlenir
Kendisi gibi oyuncu olan Ali ve Ezo Sunal olmak uzere iki cocukları vardır.
Ali Sunal: “Evde hep film kostumu ile gezerdi”
1977 yılında Copculer Kralı filmi cekiliyordur. Başrolleri Şener Şen ve Kemal Sunal paylaşır. Kemal, role girebilmek icin filmi cekildiği surecte evde dahi kostumle gezer.
Kenter Tiyatrosu ’ndan Devekuşu Kabare ’ye gecer
1 yıllık Kenter Tiyatrosu macerasından sonra Devekuşu Kabare ’ye transfer olur. Zeki Alasya ve Metin Akpınar ile olan sıkı dostluğu da burada başlar.
Metin Akpınar: “Cekimlerde Zeki ’den sigara otlanırdı”
Kemal Sunal, Zeki ve Metin ile birlikte cektiği filmlerde ikili prova yaparken kulise gider ve Zeki Alasya ’nın Marlboro sigaralarından yurutur. Zeki her seferinde “Ne oldu bu sigara?” diye sorar. Bir gun yakayı ele verir.
Kadir İnanır: “Tasarruf yapmak icin az yemek yerdi”
Kadir İnanır, Sunal ’ın tutumlu bir insan olması hakkında şu cumleyi kurar: “Tasarruf yapmak icin az yemek yerdi”
Tuncay Akcay: “Varyemez senin gercek hayatın gibi…”
Tuncay Akcay (Hababam Sınıfı tek ayak ustunde durma cezası alınca, karşılarına gecip gulen kucuk cocuk) da Kemal Sunal ’ın tutumlu biri olmasını yorumlar: “Bazen ‘Yahu Kemal abi ’ diyordum. ‘Varyemez senin gercek hayatın gibi… ’ Bundan dolayı biz ona kızıyorduk. İyi ki oyle davranmış… Şimdi ailesine bir gelecek bıraktı”
82 filmde rol alır
Hababam Sınıfı serisi, Copculer Kralı, Yedi Bela Husnu, Orta Direk Şaban gibi yapıtlarıyla birlikte toplam 82 filmde rol almıştır.
Tarık Akan: “Solcuydu; ama hicbir eylemimize katılmadı”
Tarık Akan, Kemal Sunal ’ın politik duruşu hakkında şoyle konuşur: Kemal, solcuydu. Fakat bunu hicbir zaman belli etmedi. Ne konuştu, ne de herhangi bir eylemin icinde oldu. Hep kactı bundan.
Hulya Kocyiğit: “Cağdaş Sinema Oyuncuları Derneği kurulması icin calıştı; ama oraya da uye olmadı.”
Hulya Kocyiğit de Sunal ’ın politik kimliği hakkında yorum yapar: “Politik kimliğiyle one cıkmak istemezdi. Bizim oyuncu derneğimize uye olmadı. Daha sonra CASOD ’un (Cağdaş Sinema Oyuncuları Derneği) kurulması icin calıştı; ama oraya da uye olmadı.
Zeki Alasya: “Aptal sanılırdı. Ancak son derece zeki bir adamdı”
Zeki Alasya ’nın Kemal Sunal ’a dair farklı bakış acıları vardır: “Aptal sanılırdı. Ama son derece zeki bir adamdı. Kendi kurallarını koydu. Caresizdi cunku… Korkaktı da. Cok ustune geldiler. Ben de gittim. Ama saygısızlık yapmadım”
Liseyi Vefa Lisesi ’nde bitirdi
Ortaokul ve liseyi toplamda 11 yılda bitirir. Hababam Sınıfı ’nın bir nevi provası sayılabilir.
Şukran Esen (yuksek tez hocası): “Doktora yapmayı duşunuyordu”
51 yaşında Marmara Universite İletişim Fakultesi ’nden mezun olan Kemal Sunal icin yuksek tez hocası Şukran Esen şoyle konuşur: “Doktora yapmayı ve okulda kalarak oğretim uyesi olmayı duşunuyordu”
Arif Keskiner: “Biz votka iciyor sanırdık, o su icermiş”
Yeşilcam oyuncularının sıklıkla vakit gecirdiği Cicek Bar ’ın sahibi Arif Keskiner, Kemal Sunal ’a dair bildiklerini şoyle ozetler: “Hep viski icerdi, doktor yasaklayınca bıraktı ickiyi. Votka iciyorum diye 2 sene su icerek kandırdı bizi”