İlk yazının gorduğu yoğun ilgi icin teşekkur etmekle birlikte (İlk listeyi gormeyenleri şuraya alalım) nostaljik bir listeyle daha karşınızdayız. Cunku 90 ’lar bir derya, cunku 90 ’lar bir deniz, biz hep onu ozleriz.
Şimdi mendilleriniz hazırsa, goz yaşlarınızı boca etmeye hazır olun, başlıyoruz:
Puma eşortman, eşofman, eşorftman ya da her neyse…
90 ’larda eşofman ustu falan bildiğin sokak elbsesiydi sonra pijama klasmanına girdi bunlar şıklığa ters duşen hareketlerde bulundular.
Tektaş değil ama su neyim fışkıtran yuzuk
Bunları hatırlayanlarınız bilsin ki ben icine sadece su koymakla yetinmezdim, cişimi de koyar milletin ağzına yuzune sıkar, pislikte sınır tanımazdım. Gun oldu bunun torbası elimde patladı o gun master jedi belamı verdi işte…
‘Osuruğa gulmek ’ adlı eserin cok okunduğu zamanlar
Guzel bi ’ şeydi bu ha, ustune birini oturtmak icin uğraş vermek gerekirdi ama cıkardığı sese değerdi.
Uclu kalemin mihenk taşı
Kurşun kalem dediğin kalem tıraşla acılan dışı tahta ici kurşun bir meretti. Gun oldu bunlar geldi karlı dağların ardından. Yepyeni bir donem başladı. Kurşun kalemlerin tekeli kırıldı. Kalem dunyasının kapitalizmi başlamış oldu. Bu kalemlerden hic kullanmamışsanız kendinizi deşifre etmeden sessizce aramızdan ayrılınız lutfen. ’05 ’ ve ’07 ’ uc kullanan sut cocukları sağda, ’09 ’ kullanan taşfırın insanları da solda saf tutsun.
Uclu kalemin altın cağı
İlk dalga sadece bir başlangıctı. Tombow (Evet, o yanındaki logomsu ‘W ’ harfiymiş) geldiğinde artık geri donuşu olmayan bir yola girilmişti. Artık ‘05,07,09 ’ yetersiz terimler olmuştu. ‘2B, 3B ’ falan gibi klasmanlar ortaya cıkmıştı. Belki de toplumsal olarak bolunmelerimizin sebebi de budur anasını satayım sen bir ulkenin insanlarına bu kadar farklı uc seceneği sunarsan 50 kutup olursun.
Mikro derken bacım?
Micro Genius bize Super Mario ’yu ve 1000000 in 1 kasetleri getirmiş bir teknolojiydi. Ama nesi mikroydu anlamak mumkun değildi cunku bildiğin laptop kadar bi ’ şeydi yani.
Bileklikte son nokta
Bunları hatırlayan var mı? 🙂
Tetrisin son demi
Tetris aslında bir 80 ’ler bombasıydı, 90 ’larda atarilerin eve iyice girmesiyle koltuğu sarsılınca, son bir cırpınış olarak farklı oyun secenekleri sunan bir cihazla geldi karşımıza. Bu cihazın hala bazı evlerin tuvaletlerinde kullanıldığı rivayet edilir.
İskeletor ele gelince de guzeldi
He-Man ’i bildin mi? İskeletoru da bilirsin o zaman. Bunun oyuncağı buralara geldiğinde ortalık yıkıldıydı.
Ayaklar baş başlar ayak olurkene…
Cat bir bot firması değildi aslında. Bildiğin vinc kepce falan yaparlardı. Sonra inşaat işcilerinin kullandığı bu botlar birden furya olup bizi sardıydı. Tarih boyunca halktan ameleye gecen moda akımı Cat botlarla tersine donmuş, ameleden halka gecen bir hal almıştı. 90 ’larda Cat botu olmayanı inşaat demiriyle dovuyorlardı.
Joyistik, Coysitik, Joyositik… Ne dersen de
Mutluluk cubuğu bildiğin. Tak bilgisayarına falan sen oyna Oktay sen oyna…
Bunu okumamış bir nesil istemiyoruz
Ansiklopedi dediğin şey Google ’ın atasıdır ancak cocuklar icin ağır ve cidden fiziki olarak da ağır şeylerdir. Walt Disney, şimdilerde olduğu gibi bir tabur filmlere para yatırmak yerine boyle guzel şeyler yapıyordu. Guzeldi o zamanlar. Keyifle okurduk cocukkene.
Parmak macı Reloaded!
80 ’lerde bir bozuk para bir masa iki de insan evladı yeterdi futbol heyecanını ayağımıza getirmeye. Ama 90 ’larda kafayı calıştıran abiler boyle bir şey icat ettilerdi. Bu oyunda gol atmak o kadar zordu ki, sinir ve ofkeden bu oyuncakların hemen hepsi kırılmıştı. Bu gene sağlam kurtulmuş helal olsun.
90 ’larda ‘Short ’ adının hakkını veriyordu
Şort diyoruz di mi? Asıl adı short, yani kısa. Kısa dedin mi kısa olmalı, şimdiki şortlar hep diz altı ne demekse.
Eneeem bi de bu vardı kız!
Ne guzel şeydi bu ya adı neydi bilmezdik ama her evde olurdu bundan. Bunların tum kıllarını yolunca ortaya koc yumurtası bir şey cıkıyordu.
Nike basket ayakkabısı oh yeah…
Basketbola bir turlu kanım ısınmamıştır hala daha da sevmem. Ama bu ayakkabılara ozenirdim arkadaş. Bu ayakkabılarla basketbol izler olduydu bir nesil.
Pisiklet!
BMX sen neydin mubarek. ‘Şimana ’ 18 vitesler cıkana kadar az mı bindiydik sana.
Adidas ’ın Adi olmadığı zamanlar
Ne guzeldin eskiden Adidas… Bu tarz Adidas ’ları ozleyenler Taksim ’de tunelin orada tukanları var, gidebilirler.
Sardım kafama bandana, selam soyleyin Handan ’a
“İtiraf ediyorum 2009 ’da yeni guneş gozluklerimi alana kadar ben de boyleydim. Bandanam kafamdan eksik olmazdı yazları, altına gozluk, boyna kolyeyi 2005 ’te bırakmıştım. Ne tarzdı ne akımdı be. Devam ettirebilseydik bu modayı belki de hic olmayacaktı apaciler. Bizim yuzumuzdeeyyyğğğnnn!”
Sakızın nukleer atık olduğu donemler
Sakızlar şimdi karizma kutularda satılıyor ama eskiden sakız cocuk eğlencesiydi anacım. Boyle şerit şerit olanı da vardı bilemezdik ki zararlı olduğunu, ac gibi tuketirdik bunlardan.
Cocuk edebiyatının kitab ’ı mukaddesi…
Zorla okutmak istedikleri icin inat edip okumazdık bu kitabı. Ama ne okuttular bunu zalım gevur eziyeti gibi. Kırbaclaya kırbaclaya okuturlardı. Hocalar falan elinde sopa “okuyun layn!” diye bağır bağıra tekme tokat dove dove zorla okuturdu bunu. Okuyanınız varsa ici bir burulmuştur bir burulmuştur.
Ahanda sana Google
Arama motoru nedir kardeşim sokak kadını gibi. Al sana ansiklopedi sayfa sayfa fasikul fasikul, cevir cevir ara bul neye bakacaksan oku kapat.
Dizisi yetmedi oyuncağı geldi
Alf dizisi bir fenomendi peki ya Alf oyuncakları? Bunu bulmak icin kac aile babası İMC ’nin civarında telef olmuştur bilir misin ey ahali. Bulamayanlar konfeksiyon atolyelerinde elde yaptırırlardı sırf coluk cocuk evde sevinsin diye.
Islık calan şeker: “Oha lan teknolojiye bak”
Hala piyasada var mı bundan bilmiyoruz ama varsa getirin ufliyce