Coğumuz filmleri orijinal diliyle seyretmeyi seviyoruz. Ancak bazı dublajlar var ki, orijinali, Turkce versiyonunun yanında sonuk kalıyor. Hatta daha iddialı konuşalım; bazı dublajlar, orijinalinden kat be kat guzel oluyor. O kadar ki, Turkce versiyonunu izleyip beğendikten sonra orijinalini izlemek ya zevk vermiyor ya da icinizden izlemek gelmiyor. Goz onunde değiller, coğunu tanımıyoruz belki ama aslında seslerini cok iyi biliyoruz. Karşınızda sevdiğimiz karakterlere can veren seslendirme sanatcıları.
Alaycı dedektif: Bruce Willis Bruce Willis ’in ulkemizdeki “official” sesi desek yeridir. Mavi Ay ’la tanıdığımız Bruce Willis ’i bu kadar sevmemizin başlıca nedeni belki de Alev Sezer. Bruce Willis ’e kendi sesi, bu kadar yakışmıyordur. Alev Sezer ’i 1997 yılında kaybettik. O gunden bu yana yapılan hicbir Bruce Willis dublajı eski tadı vermiyor.
Acı yok: Rocky http://www.youtube.com/watch?v=ry7uFesk6y0
Rocky Balboa ’nın “Hey Edriyınnnn, başardım!” diye haykırışı hÂl kulaklarımızda. Bu haykırışı, bu kadar unutulmaz kılan Sezai Aydın ’ın ta kendisi. Yarım ağız konuşan Rocky ’e hayat veren Aydın, Sylvester Stallone ’ye en yakışan ses oldu. Sezai Aydın ’ın Stallone ’nin bir diğer film serisi Rambo ’yu da seslendirdiğini ekleyelim.
Ailemizin buzul cağ hayvanı: Sid Turkce dublajlı versiyonu orijinalinden iyi olan ender filmlerden biri Buz Devri. Harika dublaj kadrosu, bu başarının arkasında yatan en buyuk etken. Haluk Bilginer ve Ali Poyrazoğlu ’na hakkını teslim ediyoruz ama Sid karakterini seslendiren Yekta Kopan ’a ayrı parantez acmak isteriz. Zaten Sid karakteri, başarılı seslendirmesinden bağımsız olarak yeterince sempatik. Buz Devri ’ni izleyip de fanı olmayan yok. Ama Yekta Kopan oyle bir şey yapıyor ki; Sid ’i seslendirmekle kalmıyor, onu yaşıyor.
Sezai Aydın ’ın baştan yarattığı karakter: Bill Cosby http://www.youtube.com/watch?v=w7-2aBvb3EE
Televizyonda yıllarca Bill Cosby Show ’u izledik. Bir Huxtable ailesine bir de kendi ailemize bakıp ic gecirdik. Bay Huxtable ’ı canlandıran Bill Cosby ’i bizim de babamız olsun istedik. Kendine has konuşması ve guluşuyle Cosby, bir doneme damgasını vurdu. Tabii bunda en buyuk pay, Rocky ’de olduğu gibi Sezai Aydın ’ın. Belki Cosby ’i bir başkası seslendirseydi, ulkemizde bu kadar ilgi cekmezdi.
Golgelerin gucu adına: He-Man http://www.youtube.com/watch?v=7ql0ornGtDA
“Golgelerin gucu adına, guc bende artık!” Bu repliği ne zaman duysak, yakımızda duran, kılıca en benzeyen şeyi havaya kaldırıp bağırmak istedik; zaman zaman da yaptık hatta. Toprak Sergen ’in sesiyle hayat verdiği He-Man icin bizden 10 tam puan gitsin. Sergen ’in 1990 ’ların bir diğer kult TV serisi Muhteşem İkili ’den Kuzen Larry ’i de seslendirdiğini hatırlatalım.
Datlım gıymatlım: Gollum
Sezar ’ın hakkı Sezar ’a. Yuzuklerin Efendisi filminin en insan karakteri Gollum ’u hem oynayıp hem de sesini veren Andy Serkis harika bir iş başardı. Gollum ’un gelgitli ruh hÂlini ve sinsi karakterini vucut diline ve sesine yansıttı. Bahtiyar Engin ’in elinde zaten harika bir malzeme vardı. Engin de bu malzemeyi harika işledi ve “Kıytmelimissssss” repliğiyle unutulmazlar arasındaki yerini aldı.
Doktorrrrrrr: Marty McFly Yekta Kopan ’ın, “Geleceğe Donuş” serisi hayranları icin anlamı buyuk. O, Marty McFly ’ın sesi değil, ta kendisi; Yekta Kopan ’ın sesinde ete kemiğe burunmuş hÂli.
Arkadaşım eşek: Shrek eşek Her ne kadar Mehmet Ali Erbil yuzunu eskiten, yer aldığı bazı projelerle coğumuzun antipatisini toplayan bir isim olsa da, bu iyi bir seslendirmeci olduğu gerceğini değiştirmiyor. Hele Shrek ’teki eşeği konuşturduğu her sahne kendini izletiyor, izletmenin otesinde kendine cekiyor. Biz de “Keşke Erbil sesiyle birilerine hayat verse, televizyona cıkıp yuzunu eskitmese” diyoruz.
Evde beslenir ki bu: Kurbağa Kermit Kurbağa Kermit ’e gelmeden once Susam Sokağı ’nı yÂd edelim; cocuk aklımızla bize başka dunyaların kapısını aralayan, bizi sımsıcak saran sesleri duşunelim. Hepsi tek tek alkışı hak ediyor. Ama biz gunumuzde de seslendirmenin pirlerinden biri sayılan Sungun Babacan ’a ve onun seslendirdiği Kurbağa Kermit ’e ayrı başlık acalım. Susam Sokağı cocuklara Kurbağa Kermit ile kurbağaları sevdirdiyse, Sungun Babacan da kurbağalarla arkadaş etmiştir. Sungun Babacan ’ın seslendirdiği karakterler saymakla bitmez. Biz aralarında “Tom Cruise, Brad Pitt ve Mel Gibson da var” diyelim, asıl cevabı kendisinden dinleyelim.
Bir roportajda sunucu “Kimleri seslendirdiniz?” diye sorunca Babacan “Programınız kac dakika?” diye sorar. “15 dakika” cevabını alınca da dort tanesini sayıp, “Şimdilik yeterli” der.
En sevimli sunger: Sunger Bob
“Abartıyorsunuz” diyeceksiniz belki ama gercekten abartma yok; Sunger Bob ’un dublajlı hÂli orijinalinden daha guzel. Hatta guzel kelimesi yetersiz, muhteşem. Cizgi filmdeki her bir karakterin seslendiricisi Âdeta dokturuyor. Ama odullerin buyuğu Sunger Bob ’a gitsin. Onun o şapşal ve fazla heyecanlı hÂlini cok iyi yansıtan seslendirmecisi Murat Prosciler ’e… Bir ara Sunger Bob ’u bir başkası seslendirdi ama hayranları Murat Prosciler ’in devam etmesi icin sosyal medyadan cağrı yaptı ve karşılık da buldu. Hayranların bu ısrarını anlamak icin Sunger Bob ’u onun sesiyle bir kere izlemek yeterli.
Sempatik uzaylı: Alf Orhan Veli ’nin şiirlerini ayıla bayıla dinlediğimiz Muşfik Kenter ’in, dunyanın en sevimli uzaylısı Alf ’i de seslendirmesine olsa olsa ustalık denir; başka da bir şey denemez herhalde. Kenter, 1980 ’lerin sonunda TRT1 ’de yayınlanmaya başlayan dizide Alf ’i o kadar başarılı bir şekilde seslendirdi ki, kimse Alf ’i orijinalinden dinlemeyi aklının ucundan bile gecirmedi.
Balık hafızalı balık: Dory
Guzel bir haberle başlayalım. Kayıp Balık Nemo cok beğenilince yapımcılar ikincisi icin hazırlıklara başlamış. Hatta ikinci filmin Kasım 2015 ’te gosterime girmesi planlanıyormuş. Dunya icin kucuk ama Kayıp Balık Nemo hayranları icin buyuk olan bu haberi sizlerle paylaşmak istedik.
Gelelim işin harika boyutuna, filme sesleriyle renk katanlara. Biz, Dory ’e odaklanmak istiyoruz. Zira ikinci filmin merkezinde de Dory olacakmış. İlk filmde Dory ’e ses veren Tilbe Saran ’ın ikinci filmde de dublaj kadrosunda olacağından eminiz. Onu, yeniden balinaca konuşurken dinlemek icin can atıyoruz.
Hepimizin agresif ama tatlı amcası: Donald Duck “Tum animasyonlar arasında sesi en fazla bilinen karakter kimdir?” diye sorsak, coğunuzun “Donald Duck” cevabını vereceğinizden eminiz. Kelimeleri yuta yuta konuşması ve arada cıkardığı garip seslerle unlu Donald Duck ’ın sesinin yaratıcısı Clarence Nash adlı Amerikalı bir seslendirme sanatcısı. 50 yıl boyunca Donald Duck ’ın sesi olan Clarence Nash ’in actığı yoldan giden Naci Taşdoğen, bu zor yuku başarıyla taşıdı. Nash, Duck ’ı Naci Taşdoğen sesiyle dinleseydi eminiz koca bir “Aferin” verirdi.
En guzel ikili: Edi ve Budu
Baştan soyleyelim, cok ozluyoruz… Edi ’nin gecenin bir yarısı uykularından uyanıp “Beni seviyor musun Budu?” diye sormasını, uyumak icin uyku şarkısı soylemesini, yaptıklarıyla Budu ’yu cıldırtmasını cok ama cok ozluyoruz. Hele Edi ’yi Altan Erkekli ’nin, Budu ’yu de Koksal Engur ’un seslendirdiği o hÂlleri onlarca kere izlememek icin icimizdeki yuzde 50 ’yi zor tutuyoruz.
Butun Autobot ’lar birleşin: Optimus Prime Bazı serileri tadında bırakmak gerek. 1990 ’lı yılların cok sevilen bir cizgi filmini aldınız, gunumuz teknolojisiyle harmanlayıp super bir film yaptınız. Hadi tamam ama niye 4 tane yaptınız? Siz ne kadar kotusunu yapsanız da Transformers, ozelinde Optimus Prime hep guzel kalacak. Optimus ’u Ayhan Kahya ’nın sesiyle “Ben Optimus Prime” derken hatırlayacağız. Decepticon ’lara korku salacağız.
Hic buyumeyen kuş: Tweety “Bir kedi gordum sanki” repliğiyle unlu Tweety ’i ulkemizde yıllarca Berrak Kuş seslendirdi. Tweety ’nin erkek bir kuş olduğunu ve yurt dışında Mel Blanc tarafından seslendirildiğini bilmek coğumuzda şok etkisi yarattı. Bu şokun sebebi de Berrak Kuş seslendirmesinin Tweety ’e “cuk” oturmasıydı.
Son Hava Bukucu: Avatar Aang
Son Hava Bukucu Aang ile maceradan maceraya koştuk. O hava buktukce biz havaya girdik; su buktukce bir bardak su ictik. Her “Katara” deyişinde “Buyur” diye cevap veresimiz geldi. Avatar Aang ’in bazen muzip bazen de fazla ciddi hallerini bu kadar başarılı verdiği icin Sercan Gidişoğlu ’na saygılar oncelikle. Hatta cizgi filmin tum seslendirmesinin cok başarılı olduğunu da ekleyelim. Orijinalini izlemek aynı keyfi vermiyor, tecrubeyle sabit.
Bonus: The Voice of God – Don Lafontaine 6 yıl once olduğunde ardında seslendirdiği 5 binden fazla film fragmanı ve bir o kadar da reklam bıraktı. Sesi o kadar etkileyiciydi ki, sektorde ona “Tanrı ’nın Sesi” denildi. Kendinden sonrakileri etkilemiş ve bir ekol yaratmış bir isim Don Lafontaine.