Mujde Ar ulkemizin en sıkı yonetildiği donemde hem Turkan Şoray kanunlarını hem de oynadığı roller vasıtasıyla Turkiyeli kadınları değiştirir donuşturur, kadının kendini fark etmesini sağlar. Coğu kişiye gore Turk sinemasının Monica Belluccisidir ama daha cılgın bir mizaca sahiptir ve bircok aktrisle kıyaslandığında mutevazı bir hayat surdurur.
Bu ulkenin genc kadınları olarak bu kadar seksli konuşabiliyorsak ve sadece konuşmakla da kalmıyorsak buradan Mujde Ar ’a bir selam cakmayı borc biliriz.
Aman Tanrım yatak arkadaşımızı secebiliyormuşuz!
Mujde Ar aldığı roller icin “Toplumun ahlakını cok bozmuşum baksana filmlerimde surekli opuşup sarılıyorum “ diyerek kendini tiye alsa da yaptığı işlerle sinemada kadın kimliği ozgurleştirdi. Yatakta edilgen, secme hakkı olmayan, sevişmenin kadına arz edilebilir değil kadın tarafından da talep edilebilir olduğunu oğrendik kendisinden. Mujde Ar, oynadığı her rolle Turkiyeli kadınların cinsel kimliğini sorgulamasına ve ozguvenini kazanmasına buyuk katkı sağladı… Her ne kadar bu sorgulama gunumuzde de devam etse de.
Deli deliyi gorunce sopasını saklarmış
Mujde Ar ’ın, toplumun anormalliğin normallik olduğu konusunda aydınlanmasını sağlayan pek sevgili Aysel Gurel ’in kızı olduğu hepimizin malumu. Turkiye ’nin en unlu soz yazarı Aysel Hanım, Edebiyat Fakultesi Turk Dili ve Tarihi mezunu bir Turkolog, baba Vedat Bey ise gazeteci. Mujde Ar 1,5 yaşındayken ve de Mehtap Ar henuz anne karnındayken eşinin kendisini sistemli bir bicimde aldattığını oğrendikten sonra Aysel Gurel boşuyor adamı ve kızlarını tek başına yetiştiriyor. Kızlarını “orospu ve hırsız olmayın” diye tembih ederek buyuturken dansoz olmak isteyen ve bu uğurda olumden donen kızı Mujde ’ye de istediği kostumu dikmekten geri de durmayan bir annedir unutulmaz soz yazarı.
Dayak Aysel ’den cıkmadır ama farklı bir şekilde
Aysel Gurel cocuklarının eğitimi icin de şahsına ozgu yontemler geliştirmiş. İki kız kardeş de verdikleri roportajlarda cocukken yedikleri dayaklardan bolca bahsediyor. Anne dayağının pratikteki işlevselliği teoride farklılaşıyor. Her bir cocuk kardeşinin yaptığı yaramazlık sebebiyle dayak yiyor; amac, vicdan azabı cekmeleri suretiyle yaramazlık yapmalarını engellemek. Ayrıca her gun okumak zorunda oldukları kitaplar icin belirtilen sayfa sayısını tamamlamaları icin Aysel Hanım kızlarını su borusuna bağlıyor.
Oyle anneye boyle evlat
Orijinal adı Kamile Suat Ebrem olan Mujde Ar ilk defa 8 yaşında Oraloğlu Tiyatrosu ’nda sahneye cıkıyor. 1970 ’lerde 8 yaşında tiyatro ve fotoroman oyunculuğu, fotomodellik ve mankenlik yaparak kariyerine devam ediyor. Aysel Gurel ile turne turne gezmesi ve anne zoruyla her gun en az bir taklit yapması, bu kariyerin şekillenmesindeki en buyuk etmenler arasında olsa gerek.
Uc bolum boyunca opuşen orijinal Bihter
Mujde Ar ulkemizin ilk Bihteridir ve bu dizide aldığı rolun ardından sinemaya gecer. Doneminde buyuk beğeniyle izlenen ve ulkemize bir star kazandıran dizi hakkında 30 sene sonra RTUK Bihter ve Behlul ’un sevişme sahnesinin ’cok ateşli ’ olduğunu one surerek rapor hazırlatır ve opuşme sahnelerinin cıkartılmasını sağlar. Boylece orijinalinde 6 bolum olan dizi 3 bolume duşurur. Yani RTUK ’e gore Mujde Ar 3 bolum boyunca opuşmuştur. Bu olayda ulkemizin 30 senede ne kadar ilerlediğinin en buyuk gostergelerinden biri olarak tarihteki haklı yerini alır.
Yastık davası
Bundan birkac sene once sevişme sahnesinde Kıvanc ’la aramıza yastık koyuyoruz ’ diyen Beren Saat ile ilgili aşağıdaki demeci verirken oyunculuk konusunda herkese bir şeyler anlatır: “Yastığı nerelerine koymuşlar kamuoyu bununla ilgili acıklama bekliyor. Boyle şey olur mu ya. Gercek oyuncu bunu ancak espri olsun diye soyler. Cunku oyunculuğu gercekten bilenler sevişme sahnelerinin tekniklerini de bilir. Dunya oyunculuk tarihinde boyle bir yastık olayı yok. İki oyuncunun birbirine guvenmesi yeter. Ayakta sevişirken o yastığı arada nasıl tutacaklar. Ya yastık kayarsa o zaman ne olacak? Yastık acaba kuş tuyu mu? Şimdi silikon yastıklar cıktı bir de onu denesinler! Biz aramıza şilte (buyuk yer minderi) koyardık. Tabii şaka yapıyorum. Ben Beren ’i cok severim. Herhalde o da cok ustune geldikleri icin boyle bir cevap verdi.”
60 kere tecavuze uğradı
Mujde Ar kariyeri boyunca rol aldığı 80 filmin 60 ’ında tecavuze uğradı.
Tum buyuk yonetmenlerin “yatağından” gecti
Aşağıdaki isimler IMDB Turk yonetmenler listesi değil; Mujde Ar ’ın sanat hayatı boyunca birlikte calıştığı bazı yonetmenlerin listesi. Yatak da tabii setteki yatak…
Atıf Yılmaz, Zeki Okten, Halit Refiğ, Osman F. Seden, Nejat Saydam, Kartal Tibet, Ertem Eğilmez, Şerif Goren, Sinan Cetin, Omer Kavur, Başar Sabuncu, Mustafa Altıoklar, Serdar Akar…
Siyaseti de bir garip bu kadının
Turkiye ’nin en unlu ressamlarından Kenan Evren ’in model bulmakta zorlanması ve bu sebeple nu portrelerini gazetelerdeki kadın fotoğraflarına bakarak cizmek zorunda kalmasına Mujde Ar sessiz kalamamış ve Evren ’e kendisine nu modellik yapabileceğini ve bir karşılık beklemediğini belirtmiştir.
Mujde Ar ’ı “Cumartesi Anneleri” ile otururken, Batman ’da okul acarken, cevreye dair aklı salim her eylemde gormeniz mumkun. Bunlara nasıl yetiştiği sorulduğunda ise cevap her zamanki gibi muzip: “İnsan surekli aynı fasulyeyi yemekten, aynı şeyden sıkılıyor! Soyunsam ben yine guzelim.”
Bu maddemiz lafı yapıştırmakta İlber Hoca ’yı tek gecerim diyenlere gelsin
Mujde Ar ’ın teorik olarak konulara ve olaylara yaklaşımı İlber Hoca ’yı aratmıyor. Sadece betimlemeler, kelimeler ve icerik farklı. Mesela kadınlara yekten bulaşık makinesi yerine bilgisayar almalarını onerip Tuyap Fuarı ’nda Filiz Akın ve Turkan Şoray ile ne yaptıklarını soran meraklılara ne kadar cok seviştiğimizi konuşuyorduk şeklinde cevap veriyor.
Tabu dediğin devrilmek icin var
Mujde Ar annelik konusunda da kalıpların dışında bir hamlede bulur ve uc kadından oluşan jenerasyona gelen tek erkek yeğeni Soz ’u evlat edinir.
Fuat Avni yazsın ben oynayayım
2015 senesinde Fuat Avni ’nin senaryosunu yazdığı bir filmde oynamak istediğini soyleyen Mujde Ar ’ın bu isteğine dair gerekcesi, bu esrarengiz kişiliğin tum senaryolarının tutması. Bu sebeple bizler gibi o da Fuat Avni ’nin kim olduğunun ortaya cıkmasını dort gozle bekliyor olsa gerek.
Farklı jenerasyonların ortak fantezisi
Ortak kanı aynı olsa da yaş gruplarına bağlı olarak Mujde Ar dendiğinde herkesin gozunun onune farklı farklı imgeler geliyor. İffet, Fahriye Abla, Asiye… Ama gerek senaryosundan, gerek tum oyuncuların şahane performanslarından, gerek muziklerinden Ağır Roman ’ın ve Tina ’nın yeri -ozellikle 90 ’larda buyuyup serpilenler icin- bambaşka.
Pabuc kadar dili var turlu turlu huyu var
Birkac ay once Ahmet Hakan ile yaptığı roportajından edindiğimiz hissiyat gozden ırak olsa da gundemden ırak olmamaya devam ettiği yonunde. Aşağıda roportajdan yaptığımız alıntının bunun en buyuk kanıtı olduğunu duşunuyor kendisini en kısa surede beyazperde de gormeyi umuyoruz.
– FELSEFE: Turkce felsefe yapılır mı, yapılmaz mı diye tartışıp duruyoruz. Onune gelenin “Felsefe yapma lan!” diye azarlandığı bir memlekette ne kadar da luks bir tartışma bu…
– TELEFON DİNLEME: Bir keresinde telefonum caldı. “Merkez dinlemede, merkez dinlemede” diye bir ses… Ana-avrat kufrettim. Karşımdaki adam “Abla biz emir kuluyuz, bize niye kufrediyorsun” dedi. Beni sanırım Ercan yuzunden dinliyorlar. Bizim Ercan… Sosyal demokrat garibanın teki… Nesini dinliyorlarsa artık…
– KEMAL KILICDAROĞLU: Bu konuda bir yorum yapmayacağım. Sadece “Ben bilmem beyim bilir” demekle yetineceğim.
– “THE CUT” FİLMİ: Fatih Akın ’ın Ermeni meselesini işlediği filmi izledim. Filmi sevdim ama filmde cok az adam kesildi. Yani 10 kişi falan kesildi. Bu acıdan hic inandırıcı değildi film.
– FUAT AVNİ: Bazı geceler “Acaba Abdulkadir Selvi, Fuat Avni olabilir mi?” diye duşunmeden duramıyorum.
Bonus: Ozdemir Erdoğan ’dan Fahriye Abla