Perihan Abla, Gırgıriye, Hababam Sınıfı, Şehnaz Tango ve Hayat Bilgisi… Tum projelerindeki rolleriyle ozdeşleşen, her girdiği karakteriyle butunleşen bir isim Perran Kutman. Turk televizyon, sinema ve tiyatro tarihine adını altın harflerle kazıyan yetenek bugun 66 yaşına giriyor. Kendisini huzurunda eğilerek anıyor ve birbirinden onemli karakterilerini ozlemle hatırlıyoruz.
Cocukluk yıllarında yeteneği farkedilir
Kendisi bir roportajında tiyatro ile tanışmasını şoyle anlatır: “Cok guzel taklit yapıyordum. Fakat oyle sanatcı taklidi falan değil. Kafamda kendi yarattığım karakterlere burunurdum. Bir gun yine annemin evindeyim, o da arkadaşıyla dışarıda oturuyor. Ben iceride guya temizlikci kadınla konuşuyorum, bunlar da bizi dinliyor.” Anlıyoruz ki kendisi tiyatrocu doğar, oyunculuğa gonulden aşıktır.
Tam bir tiyatro tutkunu
Perran Kutman, gercek adıyla Perran Kanat bir eski İstanbullu. Ailesinin isteğiyle konservatuar okur ve Tiyatro Bolumu ’nden mezun olur. Hayatı boyunca bircok dizi, film ve tiyatroda rol alır. Mezun olduktan sonra ilk kez 1967 ’de Ulvi Uraz Tiyatrosu`nda sahneye cıkar. Kutman daha sonra sırasıyla 1969 ’da Nisa Serezli, 1973 ’te Sezer Sezin,1980 ’de Miyatro adlı tiyatro topluluklarında sahne alır. Tiyatrodaki son performansı 1987 tarihli Artiz Mektebi adlı oyundur.
O bizim Perihan Ablamız
Perran Kutman bircoğumuz icin Perihan Abla demek. Hatta onun gercek adının Perihan olduğunu duşunenlerimiz bile vardır muhakkak. Perihan Abla dizisinde canlandırdığı karakterle 7 ’den 70 ’e tum Turk halkının gozdesi olup aynı zamanda 80 ’lerin de en sevilen dizisidir. TRT ’nin gelmiş gecmiş en cok sevilen dizilerinden olan Perihan Abla, iki kardeşine bakmak zorunda olan bir kadının hikayesini anlatıyordu. Onu deliler gibi seven Şakir ile ilişkisini de konu alan dizi, o donemin tum dizileri gibi mahalle halkını da konu alıyordu. Kutman ’la ozdeşleşen Perihan Abla ’da unutulmaz bir oyunculuk sergileyen oyuncunun dizideki ismi, dizi sona erdiğinde cekimlerin gercekleştirildiği Kuzguncuk ’ta bir sokağa adı verildi.
İlk sinema deneyimi
Turk tiyatrosunun ve sinemasının yetiştirdigi en yetenekli bayan oyunculardan biri olan Kutman, kariyeri boyunca rol aldığı tum yapımlarda saygın duruşunu korur. 1971 yılında sinema dunyasına adım atar ve Mujdat Gezen‘le başrollerini paylaştıkları “Kaynanam Tatilde” isimli filmle izleyiciye merhaba der. Ardından Nejat Saydam‘ın yaptığı “Şehvet Kurbanı” adlı filmle ve Turk Sineması ’nın klasikleri icinde sayılan “Koyden İndim Şehire”, “Salak Milyoner” ve “Hababam Sınıfı” serileriyle karşımıza cıkar. Ancak bunca filmden sonra esas unu “Gırgıriye”‘deki Sabahat tiplemesiyle kazanır.
Evlilikleri
“Birlikte calıştığımız donem oyle fazla vakit geciriyorduk ki Mujdat ’ı kocam sananlar bile vardı” diyen Kutman hayatında iki evlilik yapar. 1972 yılında sinema ve tiyatro oyuncusu Huseyin Kutman‘la evlenmiş fakat evlilikleri 1979 yılında sona ermiştir. Kutman, 1980 yılında evlendiği muzisyen Koral Sarıtaş ile hala evlidir.
Unutulmaz dizilerde rol alır
Bu donemden itibare Kızlar Yurdu, Şehnaz Tango, Bir Kadın Bir Erkek, Uzgunum Leyla ve son olarak da Hayat Bilgisi isimli diziyle hayranlarıyla buluşur. Her karakterin altından muthiş bir şahsına munasırlıkla kalkan sanatcı, gelmiş gecmiş en yetenekli kadın oyunculardan biridir.
Son zamanlarda onu ekranlarda goremiyoruz
Başarılı oyunculuğu konusunda herkesin hemfikir olduğu, sevenlerinin de cok olduğu oyuncunun ne yazık ki henuz değeri tam anlamıyla anlaşılamamıştır. Kendisine daha cok film ve dizi teklifi gelmesini istediğimiz, ekranlara bukadar yakışan bir ismi keşke yeni rollerde de izleyebilsek.
Hic Altın Portakal alacak filmim olmadı
48. Antalya Altın Portakal Film Festivali ’nde odul almış, odul alırken yaptığı konuşmada “Benim hic Altın Portakal alacak filmim olmadı ama bu odul sinemadaki 46 yılımın ozeti oldu benim icin” diyerek herkesi duşundurmuş ve duygulandırmıştır. Hem mutevaziliğini hem de kişiliğini konuşturmuştur.
Bir roportajında cocukluğundan şoyle bahseder
“İlk hatırladığım oyuncağım ve belki de arkadaşım demek daha doğru olur, ceviz masanın bacaklarıydı. Arkadaşım olmadığı icin ceviz masanın bacaklarıyla konuşmak mecburiyetindeyim. Hep buyuklerin arasındaydım. Cok ilgi goruyordum ama bir taraftandan da yalnızdım. Bu yalnızlığımı da masanın bacaklarıyla konuşarak gidermeye calışıyordum.” Gozde ve sevilen bir cocukluk gecirmesine rağmen kendi secimi sebebiyle cok da yalnızdır da.
İsvec ’te bir festivalde Perihan Abla şarkısıyla anılır
İsvec ’te ilki duzenlenen Uluslararası Komedi Film Festivali acılışında, “Perihan Abla” şarkısını soyleyen İsvecli tiyatro sanatcıları, bu durum karşısında duygulanan sanatcı Perran Kutman ’ı ağlattı.
Hayallerinden şoyle bahseder
“Benim hayallerim bambaşkaydı aslında. Ahşap bir evde oturmak isterdim. Dolmuş şoforu bir kocam olacaktı. Ben ona rengarenk bozuk para keseleri orecektim. Akşamları bozuklukları ayırıp istifleyecektik. Cinili kocaman komur sobasında kestane yapacaktık.” Hayal dunyası ve yaratıcı dunyasıyla bir kez daha kanıtlar ki sandığımızdan cok daha ozel bir insandır.