Bir neslin ahlaki değerlerini sorgulatmış efsane Turk filmi Ağır Romanı bugune kadar izlemeyen kaldıysa cok şey kaybetmiştir. İstanbul ’un bir kenar mahallesinde yaşanabilecek butun kotulukleri seyircisine iliklerine kadar hissettiren, en etkileyici dram filmlerinden biridir. Bu biraz acımasız, fazlaca acılı ve gercekciliğiyle en duygusuz insanı bile etkilemeyi başaran filmde her bir karakterin yaşamı insana ayrı koyar. Her şeyin bu kadar kirli ve kasvetli olduğu bir ortamda aşkı oldurabilen ozel filmlerden biridir Ağır Roman.
Gelmiş gecmiş en başarılı kitap uyarlamalarından biri olan bu filmden hafızalarımızda iz bırakmış muhteşem replikleri hatırlatalım istedik.
1. “Kulağınızı dort acın ve beni dinleyin leylekler.”
Ben ki Profesor Gaftici Fethi olarak kolera acık hava universitesinin seksoloji profesoruyum. Bugun sizlere manitalar hakkında cok onemli bir tuyo vereceğim. Beni dikkatle dinleyin. Efendim, manita “seni seviyorum, evlenelim” ayakları yaparsa once yuz mumluk ampule yarım metre mesafeden bakın sonra gozlerinizi ampulden ayırıp manitanın gozlerinin icine dikin. Eğer hÂla cıvırın gozlerini goruyorsanız onunla hemen evlenin.
2. “Savrulurken raconun kırmızı pelerini o zarif ofkeye,
Zaman ki sana hasta olmuş, incelikli haytasın,
Raksederken mahallenin maşallahı, eyvallahı,
Guzelleş be oğlum şimdilik olumune kadar hayattasın.
Şimdilik, olumune kadar hayattasın…”
3. “O bin tılsımlı anın carşafından ağır ağır gecirirken hayatını, bilemezdi uc tekerlekli bisikletin karanlığa takla atacağını.”
4. “Zamanı kim okşayabilir ki?”
5. “Bir cift kanattınız huznun ruzgarlarında
Dağılıp gitti melekleriniz beyazın ote dağlarında
Ağlasın ardınızdan bir ağızdan butun dehşetiyle kolera
Sen harbi hayalet, sağlam gariban,
Ruhuna El-Fatiha.”
6. “Manitalar gece guzelleşir.”
7. -Nasıl soyliyim bilmiyorum, tapıyorum sana, hastayım.
-Gecmiş olsun.
8. -Kolyen bende kalmış.
-Oyle mi, ben de yangında duştu sanmıştım.
-Yangın sayılır…
9. “Sen kanunsan ben belayım ulan!”
10. “Her hayatın bir ağırlığı vardır kocum. Seninki kaca tartıyo?”
11. “İnsanın en yakın arkadaşı tekerlek olur mu ulan?”
12.”Ulan 5 dakika delikanlı olamaz mısın, goruyorsun ki isyanları oynuyorum, sen de salataya sirke oluyorsun.”
13. “Ulan yine koftiden taksim atıyosunuz ha!”
14. “Biz ne ustra yaralari aldık be Ali, siktiret… Alem got olmuş be Ali.”
15. “Ruhum calkalanıyor be!”
16. “Zarlar duşeş gelseydi, belki de her şey başka turlu gercekleşecekti.”