
Zayıflamak ve sağlıklı beslenmek surekli tartışılan konular arasında başı cekiyor. Kilo verdikten sonra tekrar verilen kiloları almamak ve gunumuz şartlarında sağlıklı kalabilmek soruları da bunların ardından geliyor.
Diyetisyenler, doktorlar genel olarak aynı şeyleri soyleseler bile birbirlerinden ayrıldıkları noktalar oluyor. Bu ayrımı gozle gorulur bir şekilde yapan isimlerden biri ise Canan Efendigil Karatay.
Canan Karatay bildiğimiz gercekleri, bize faydalı olduğunu duşunduğumuz yiyecekleri veya zararlı olup uzak durduğumuz şeylerin coğunu değiştirecek acıklamalarla hepimizin kafasını karıştırmayı başardı. Yıllarca oğrendiğimiz ve faydalı diye ailelerimiz tarafından ağzımıza tıkılan yiyeceklerin aslında faydalı olmadığını savunduğu noktada bu duşunceye alışmak tabii ki zaman aldı.
Halk tarafından garipsenmesinin yanı sıra doktorlar tarafından da cok fazla eleştiri alan Canan Karatay ’ın beslenme onerilerini iceren kitaplarını alarak okuduk. Uygulamaya gectiğimizde ise faydalı olduğu konusunda kendi acımızdan haklı olduğunu gorduk.
Tabii ki biz Canan Karatay %100 haklıdır diyemeyiz fakat soylediklerini uygulayıp fayda gordukten sonra bu listeyi ve yapmanız gerekenleri paylaşmamak olmazdı.
Biz onun soylediklerini yazalım uygulayıp uygulamamak size kalsın.
Afiyet olsun.
1. Siyahı, beyazı, kepeklisi fark etmez ekmekten uzak durulmalı
Once ekmekler bozuldu sonra sağlığımız. Canan Karatay ’a gore eskiden ekmeğin yapıldığı buğdayda 14 kromozom vardı şimdi ise 49 kromozom. Dolayısıyla bu durum bağışıklık sistemimize zarar veriyor. Bunların dışında da insulin seviyemizi yukseltiyor ve yağ depolamamıza sebep oluyor.
2. Doğal değilse meyve yenmemeli
Şimdiki meyvelerin yapısıyla oynanıyor bundan dolayı meyveler sadece şeker demek oluyor. Fayda sağlayamıyor. Ağacından kurtlu bir elmayı bulabiliyorsanız yiyin diyor Canan hoca, onun dışındakilerden fayda gormek cok zor.
3. Şeker en tatlı zehirdir
Şeker; kilo almanın, kanserin ve sağlıksız olmanın baş nedenidir. Vucudu yavaş yavaş zehirler ve bağımlılık yapar. Butun hucrelerimizi okside eder ve normal calışamaz hale getirir.
4. Tereyağ yiyebilirsiniz
Terayağı soylenenin aksine cok faydalıdır. Kalp ve damarları tıkamaz.
5. İşlenmiş yağlardan uzak durulmalı, margarin ve riviera gibi
Terayağının aksine işlenmiş yağlar damarları tıkar ve kilo almamıza, sağlığımızın bozulmasına sebep olur.
6. Meyve suları, gazlı icecekler asla tuketilmemeli
Bu urunler sadece şeker depolarıdır, dolayısıyla uzak durulmalıdır.
7. D vitamini aslında vitamin değil hormondur ve hicbir şekilde eksik olmamalıdır
D vitamini vucut icin cok onemlidir ve D vitamini eksikliği bir cok hastalığa sebebiyet verebilir. D vitamini olcumu yaptırdıktan sonra takviye almamızın şart olduğunu ve oğlen saat 12 de guneşe cıkmanın oneminden bahsediyor hocamız. Soylenenlerin aksine guneş ışığı cok faydalıdır. Gunde 20 dakika veya yarım saat koruma surmeden guneş ışığının dik olduğu zamanlarda guneşe cıkmamız gerektiğini savunuyor.
8. Gunde 2 oğun yenmelidir
Sık sık yemek yemek kilo aldırır. İbn-i Sina demişki ‘Gunde iki oğun yemek yenecek 3.su hastalıktır ’. Sık sık yemek yemenin vucudu yormaktan başka bir şey olmadığının altını ciziyor.
9. Sabah kahvaltısında 3-5 tane değil 10-15 tane zeytin yenmelidir
Meyveden alamadığımız vitaminleri zeytinden alabileceğimizi soyluyor. Turkiye zeytin cenneti ve kahvaltıda 10-15 tane zeytin yediğiniz noktada acıkmanız daha gec olacaktır diyor.
10. Kuruyemişler zararlı değildir
Sabah kahvaltısında abartmamak kaydı ile kuruyemiş tuketilebilceğini savunuyor.
11. Miktarı değil ne yediğin onemlidir
Karatay hocamıza gore bir şeyden cok yada az yemen değil ne yediğin onemlidir.
12. Protein bazlı beslenmek gerekmektedir
Et, yumurta, tavuk, balık hem doyurucu hem de size gerekli enerjiyi sağlayacaktır. Hepsinin doğalını bulmanız gerektiğini soylemesek de siz anlamışsınızdır heralde.
