
Huzursuz Bacak Sendromu, her ne kadar kulağa espri gibi gelen bir tabir olsa da aslında gercek bir hastalık, hem de can sıkan cinsten. Hastalığın semptomlarını tarif ederken kişiden kişiye gore ne kadar değiştiğini duyunca şaşırırsınız.
İngilizce ’de Restless legs syndrome (RLS) olarak gecen hastalık, sadece yurdum insanının değil tum dunya vatandaşlarının kabusu. :/
Araştırmalara gore toplumun %7 ’si, insanın uykusunu sabote eden bu sinir bozucu hastalıktan muzdarip. Biz de bu enteresan rahatsızlık durumuna biraz acıklık getirmek istedik.
1. Huzursuz Bacak Sendromu ortaya bilincsizce cıkan bir durum değil
Hastalığı cekenlerin tanımlamaları genelde; kaşıntı, sızı, titreme, kramp gibi hisler uyandırdığı yonunde. Bu hisler insanda acilen kalkıp dolaşma isteği yaratıyor ama aslında genelde kontrol edebiliyorlar. Bu histen bunalıp artık kontrol etmek istememe noktasına geldiklerinde de kalkıp hareket etmeye başlıyorlar.
2. Huzursuz Bacak Sendromu hamilelikte ayrı bir dert
Sebebi tam olarak anlaşılmasa da, bazı kadınlar hamileliklerinde bu hastalığı yaşıyorlar ve doğumdan sonra geciyor.
Dr. Tagliati ’ye gore bunun bir mantıklı acıklaması olabilir; hamilelik surecinde vucutta demirin azalması. Yani bu hastalığın baş nedenlerinden biri…
3. Vitamin takviyeleri bu beladan kurtulmanızı sağlayabilir
Bu hastalığın tek cozumu ilaclar değil. Doktorlar kendilerine bu şikayetle gelen hastalara once demir olcumu yaptırıyorlar. Eğer vucuttaki demir oranı duşukse once doğal takviyelerle tedavi etmeyi deniyorlar. Demir seviyesini yukseltmek, beyindeki dopamin seviyesini de yukseltmek anlamına geliyor ve bu da huzursuz bacağı sakinleştirmeye yarayabiliyor. Ayrıca folik asit ve magnezyum takviyesi de yardımcı olabiliyor.
4. Huzursuz Bacak Sendromu ilac sektorunun kirli bir oyunu değil, hep vardı
2005-2006 yıllarında hastalığın tedavisi bulunduğunda, yurt dışındaki televizyonlarda ilacların reklamları donmeye başladı. Arkasından da komplo teorileri tabii ki. Komedyenler hastalığı ti ’ye aldılar ve bazı doktorlar istatistiklerin abartıldığını one surduler. Dr. Tagliati ’ye gore; bu hastalık ilacların bulunduğu zamanlardan cok daha eski, ayrıca televizyon reklamları insanların bu hastalığın farkına varmaları ve deli olmadıklarını anlamaları icin onemliydi.
5. Hastalığın ilac tedavisinin cok acayip ayan etkileri olabiliyor
Huzursuz Bacak Sendromu tedavisi icin verilen Requip, Mirapex gibi ilacla beyindeki dopamin reseptorlerine etki ediyor, bu da hem risk hem de odulle bağlantılı. Bu da bazı insanlarda kumar ve seks bağımlılığı gibi durumları tetikleyebiliyor.
Dr. Tagliati ’ye gore, bu bağımlılıklara hali hazırda yatkınlığı olan insanların bastırılmış durtulerini ortaya cıkarması acısından bu ilaclar risk oluşturabilir. Tabii ilacın dozunun da kontrollu olarak ayarlanması gerekiyor.
6. Şimdiden bu hastalığın belirtileri varsa yaşlanınca daha da cok olabilir
Huzursuz Bacak Sendromu her yaşta ortaya cıkabiliyor ama 65 yaş ve uzerindekiler icin risk daha da fazla. Belirtiler yaş ilerledikce daha da artıyor, 50 ’den sonra da uykuyu iyice sabote etmeye başlayabiliyor.
7. Abartısız yapılan spor hastalığın semptomlarını azaltabilir
Bircok uzman, duzenli egzersizin Huzursuz Bacak Sendromunu kontrol altına alabileceği goruşunde. Daha hareketsiz olduğumuz gunlerde hastalık bizi daha cok esir alıyor. Ayrıca ufak caplı esneme hareketleri ve masaj da rahatlatabilir.
8. Huzursuz Bacak Sendromu onemsiz bir hastalık değil
Bu cileden cıkaran hastalığa sahip olmayan şanslı insanlar, ne kadar kotu hissettirdiğini, gununuzu ve gecenizi nasıl kabusa cevirdiğini anlamakta zorlanabiliyorlar. Huzursuz Bacak Sendromu, kronik uykusuzluk sorunlarına yol acabilir ve hayatınızı cok kotu etkileyebilir. Ayrıca yuksek tansiyon gibi sorunlara da zemin hazırlayabilir.
9. Hastalığın teşhisi o kadar da zor değil
Bunun icin bir kan testi falan yok ama muayene icin 4 tane kriter var. Bacakları surekli hareket ettirme isteği, bu isteğin dinlenme saatlerinde daha cok belirmesi, hareket edince huzursuzluğun azalması ve son olarak geceleri ve akşam ustu saatlerinde daha cok ortaya cıkması.
10. Bu korkunc dert genlerinizden geliyor olabilir
2007 ’de Avrupa ’da yapılan araştırmalara gore, bu hastalığa yakalanma riskinizi genetik faktorler ikiye katlayabiliyor. Ayrıca araştırmalarda, Batı Avrupa genlerinin ozellikle risk taşıdığı keşfedildi.
11. Geceleri daha da huzursuz eden sendrom
Huzursuz Bacak Sendromu geceleri, yani beynin rahatladığı ve uykuya hazırlandığı zamanlarda daha cok ortaya cıkıyor. Hatta bazı hastalar sırf bu yuzden onemli toplantılarını sabah saatlerine alıyorlar cunku gun icinde zaman ilerledikce uzun sureli sabit oturma eylemi daha da zorlaşıyor.
12. Huzursuz Bacak Sendromu, Parkinson belirtisi değil
İki hastalığın da ilacları benzer olduğu icin insanların coğunda ikisinin bağlantılı olduğu duşuncesi yaygın. Neyse ki boyle bir şey yok. İstatistiklere gore, Huzursuz Bacak Sendromu yaşayan insanların Parikson ’a da yakalanması gorulen bir durum değil.
Sen bilir kişi misin, sen uzman mısın, sen kimsin lan? diye sorarsanız; yararlandığımız kaynak işte burası.