Emekli kalp cerrahı Dr. Ellsworth Wareham 103 yıllık hayatını, yarısını vegan olarak gecirdiği beslenme duzenine bağlıyor. Hayatı boyunca yuzlerce hatta binlerce kalp ameliyatı yapmış olan doktorumuzun kalbi sapasağlam. Sağlığını kendisi; “Eklemlerimde herhangi bir sorun yok, ellerim duzenini koruyor, dengem iyi ve bastonla yurumek zorunda değilim” diye anlatıyor. Hadi hep beraber emekli kalp cerrahının uzun yaşamının sırlarına bakalım.
1. “95 yaşıma kadar calıştım.”
“95 yaşıma geldiğimde aileme daha fazla zaman ayırabilmek icin emekli olmaya karar verdim.”
2. “Hayatımın yarısını vegan olarak gecirdim.”
“Ciftlikte yaşadığımdan et bulmak kolay oluyordu. Ama evde pişen sebze yemekleri sayesinde cok fazla hayvansal besin tuketmiyorduk. Veganizm sağlıklı bir yaşam tarzı.”
3. “Her gun duzenli şekilde uykumu alıyorum.”
4. “Gunde birkac kere evdeki merdivenlerden aşağı yukarı cıkıyorum.”
5. “Gun ortasında yorgun hissedersem kucuk bir uyku alıyorum.”
6. “Gun boyunca enerjimi olabildiğince korumaya calışıyorum.”
7. “Hayatın sorunlarına karşı sakin kalıp endişelenmemeye calışıyorum.”
8. “Hastalarıma sebze ağırlıklı beslenmeyi tavsiye ederdim.”
“Bana gore bu yol en sağlıklı beslenme şekli.”
9. “Kolesterol onemsememiz gereken bir konu.”
“Eğer kolestrolunuz 140 ’ın altındaysa kalp krizi riskiniz cok duşuktur.”
10. “Yemek alışkanlığınızı yavaş yavaş değiştirebilirsiniz.”
“New York Times ’da okuduğum bir yazıda anne sutu dışındaki butun besinlerin tadını sonradan oğreniyormuşuz. Bu da cocuklarınızı sağlıklı besinlerle yetiştirirseniz ileride de sağlıklı besinleri sevmeye devam edecekler. Yetişkinler icin hatta benim yaşımdakiler bile beslenme alışkanlıklarını değiştirebilirler.”
11. “İnsanlar yemeklerine aşırı miktarda tuz atıyorlar.”
“Yemeğinize kattığınız tuz miktarını gun ve gun azaltırsanız en sonunda tuzsuz yemeklerden de keyif almaya başlayacaksınız.”
12. “Doymuş yağlara dikkat edin.”
Hayvanların yağlarının hemen hemen hepsinde doymuş yağ bulunuyor. Hayvansal yağların aksine sebzelerde doymamış yağ bulunuyor. Bu yuzden hayvansal yağlardan uzak durmalısınız.
Bu yazıyı Dr. Ellsworth Wareham ’ın buradaki konuşmasından derledik.