D vitamini, adını sıkca duyduğumuz ama eksikliğinin yol acabileceği problemlerden pek de haberdar olmadığımız bir vitamin. Eksikliğinin bircok temel sağlık problemine sebep olduğu bu vitamini vucudumuz sadece guneş alarak uretebiliyor. Bunun dışında ise az da olsa sut, peynir, yoğurt, balık yağı, maydanoz, mantar gibi besinlerden D vitamini ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Ancak bunlar da ozellikle kış aylarında yeterli olmuyor.
D vitamini eksikliğinin ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken bir problem olduğunu bugune kadar yapılan bircok araştırma kanıtlıyor. Ozellikle kemik rahatsızlıklarına yol acan D vitamini eksikliğinin bircok belirtisi bulunuyor.
D vitamini kemiklerin en buyuk ihtiyacı olan kalsiyum ve fosforun emilimini sağlayan onemli bir vitamindir.
Vucudumuzun, derimizin ust tabakalarına etki eden UVB ışınlarını kullanarak uretebildiği vitaminlerdir. Vucudumuzun guneş ışınları olmadan uretemediği bu vitamini dışarıdan besinler yoluyla almamız gerekir.
Ancak D vitamini iceren besinlerin az olması ve besinlerde de yeterince bulunmaması sebebiyle D vitamini eksikliği yaşayabiliriz ve bu durum da bircok problemi beraberinde getirir.
Ozellikle guneş ışığı az alan bolgelerde yaşıyorsanız D vitamini eksikliği yaşamanız muhtemeldir. Vucudun D vitamini ihtiyacını karşılayabilmesi icin gunde ortalama 20 dakika guneşlenme oneriliyor.
Fark etmesek de vucudumuzu ve sağlığımızı buyuk olcude etkileyen D vitamini eksikliğinin belirtileri;
1. Sık sık hastalanma ve enfeksiyon kapma
Pek cok enfeksiyonu henuz gelişme aşamasındayken engelleyen D vitamininin faydalarından biri de bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmesidir. Bu nedenle D vitamini eksikliği durumunda hastalıklara ve enfeksiyonlara acık hale gelirsiniz, daha sık hastalanırsınız.
2. Surekli yorgun hissetme
Yorgunluğun bircok sebebinden biri de D vitamini eksikliğidir.
3. Kemik ve sırt ağrıları
Yapılan araştırmalarda D vitamini eksikliği olan insanlarda olmayanlara gore 2 kat fazla sırt ve bel ağrısı yaşadıkları gorulmuştur. Kemik sağlığı icin oldukca onemli minerallerden olan Kalsiyumun emilimini sağlayan da D vitaminidir. Bu yuzden D vitamini, kalsiyumun emilimini de etkilediği icin kemik sağlığı acısından oldukca onemlidir.
4. Depresyon
Ozellikle kış aylarında bircok kişide ice kapanma ve mutsuzluk hissi oluşur. Bunun sebebi kış mevsiminde daha az guneş ışığına maruz kalmamız. Yapılan araştırmalarda depresyon teşhisi konulanların yuzde 14 ’unde D vitamini eksikliği olduğu tespit edilmiştir.
5. Yaraların zor iyileşmesi
Yapılan araştırmalarda D vitamininin yaraların iyileşmesinde ve hucre yenilenmesinde onemli bir rol oynayan bileşimlerin uretimini arttırdığı kanıtlanmıştır.
6. Kemik erimesi
Kemiklerde D vitamini eksikliğine bağlı kalsiyum kaybı ve kemik mineralizasyonu bozukluğu yaşanır. Kemik oluşumunun kemik kaybından az olmasıyla ozellikle ileri yaşlarda ve kadınlarda cok gorulen kemik erimesi hastalığını tetikler
7. Sac dokulmesi (kelleşme)
Sac dokulmesinin bircok sebebi olabileceği gibi şiddetli gorulen sac dokulmesi sebeplerinden biri de D vitamini eksikliğidir. D vitamini sac govdesindeki hucreleri aktive eder. Doğal olarak hucreler ne kadar sağlıklı olursa dokulme de o kadar az olur. Bu yuzden D vitamini eksikliği sac dokulmesini tetikler.
8. Kas ağrıları
Cocuklarda ve erişkinlerde yaşanan kas ağrılarının potansiyel nedenlerinden birinin de D vitamini olduğu yapılan araştırmalarda gorulmuştur. Ayrıca şiddetli kas ağrısı bulunan kişilerin yeterli dozda D vitamini aldığında ağrıların azaldığı gorulmuştur.
9. Aşırı terleme
D vitamini eksikliğinin en buyuk belirtilerinden biri de ozellikle başta ve ensede yaşanan aşırı terlemedir.
10. Bağırsak problemleri
D vitamini sindirim sisteminin sağlıklı işleyişinde onemli bir rol oynar. Bu yuzden ozellikle bağırsaklarda yaşanan iltihap iceren hastalıklar genellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde gorulur.
11. Unutkanlık
Beynin genc ve dinc kalmasını sağlayan D vitamini eksikliğinde unutkanlık gorulebilir.