
Coğu yetişkin icin ideal uyku suresi yedi ila dokuz saat arasında. Bu sureyi olması gereken saatlerde gecirmediğimizde bircok sağlık sorunu yaşayabiliyoruz. İş ve sosyal hayatınız da etkilenebiliyor. Unutmayın, iyi bir gece uykusu zihninizi dinlendirir ve bedeninizi onarır. Bu da gunluk hayattaki her konuyla daha iyi başa cıkmanızı sağlar. Duzenli olarak egzersiz yapmanız, uykusuzluk probleminizi gidermeniz konusunda size destek olabilir.
Aşağıda uykunuzu iyi alamadığınızda ortaya cıkabilecek 9 sorunu sıralıyoruz. Bu sorunları surekli olarak yaşadığınızı hissediyorsanız, uyku duzeninizi sağlıklı bir duzene oturtmanın vakti gelmiş olabilir…
1. Cilt problemleri Eğer iyi uyumuyorsak, cildimiz bunu kısa surede acığa cıkarabilir. Yapılan araştırmalar, az uykuyla vucutta sivilce cıkması arasında bir bağ olduğunu ortaya koyuyor. Bu, uykunun vucudumuzdaki hormonları nasıl kontrol ettiği ile ilgili bir durum. Uykusuzluk, bağışıklık sistemimizi etkiliyor. Vucudumuzu bircok hastalığa acık hale getiriyor.
2. Goz ve goz cevresindeki kotu goruntu Uykusuzluk; gozlerimizde kızarıklık, şişlik, koyu halkalar ve goz altı torbaları oluşmasına sebep olabilir. Araştırmalar, az uyuyan kişilerde daha fazla kırışıklık, cizgi, şişlik ve sarkma olduğunu gosteriyor. Peki bunun sebebi ne olabilir? Derin uyku suresince vucudumuz dokuları tamir eder. Ancak iyi uyuyamazsak bu tamiri gercekleştiremez.
3. Alınan kilolar İyi uyuduğunuzda, vucudunuz aclığınızı kontrol eden leptin ve ghrelin hormonlarını doğru şekilde kontrol eder. Bu hormonlar vucut tarafından yeterli seviyede salgılanmazsa, aclığınızı kontrol edemeyebilir ve daha fazla yemek yeme hissi duyabilirsiniz. Bu da kilo almanıza neden olur.
4. Abur cubur yeme isteği Uykusuz bir geceden sonra sağlıksız, abur cubur ya da fast food tarzı yiyeceklere daha fazla ilgi gosterebilirsiniz. Cunku uykusuzluk, beynin bu eylemleri yapma isteğinin daha fazla olmasına sebep olabilir. Uykunuzu iyi alırsanız, bu yiyecekleri yememek icin daha guclu kararlar alabilirsiniz.
5. Daha fazla kafein alma isteği Uykusuz gecelerin sonunda doğal olarak, kendinizi ayık hissetmek istersiniz. Bu da sizin kafeine yuklenmenize neden olabilir. Her zaman ictiğiniz gunde iki fincan Turk kahvesi ya da diğer kahve ceşitleri sizi kesmeyebilir. Kafein yeterli uyku uyumadığınız zamanlarda size ilac gibi gelebilir. Ancak, kafeini fazla kullanmanız uykusuzluğun bir donguye donuşmesine sebep olabilir. Yani uykusuz geceler birbirini kovalamaya başlayabilir.
6. Sinirli ve huzursuz bir ruh hali Sinirlilik iyi alınmayan bir uykunun en temel gostergesidir. Bir araştırmada bir grup kişinin, haftada dort gun sadece dort saat uyumalarına izin verildi. Sonuc olarak bu kişiler, cok daha fazla stresli, ofkeli ve zihinsel olarak tukenmiş bireyler haline donuştu. Normal rutinlerine donduklerinde ise bu belirtiler ortadan kalktı. Aman dikkat!
7. Depresyon Depresyon uyku duzensizliği ve az uykuyla yakından ilişkilidir. Daha da kotusu, yetersiz uyku depresyona, depresyon da az uykuya sebep olabilir. Yani aralarında karşılıklı bir ilişki vardır. Psikolojik sağlığınızı korumak icin, uykunuza mutlaka dikkat etmelisiniz.
8. Odaklanma ve hafıza sorunları Gunluk olması gereken uykunuzdan iki saat bile feragat ederseniz, odaklanma ve hafıza sorunları yaşayabilirsiniz. Konsantrasyonda yaşanan bozukluk iş hayatınızı da etkileyebilir. Araba kullanırken, telafisi olmayacak sonuclar ortaya cıkabilir. İnsanların ucte birinden fazlası kazaları yetersiz uyuduğu icin yapıyor.
9. Sabahları uyanamamak Az uykulu bir geceden sonra uyandığınızda baş ağrısı, ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı ile gune başlayabilirsiniz. Mide problemleri yaşayanlarda reflu hastalığı azabilir. Eğer belirtiler surekli oluyorsa doktora gitmenizin vakti gelmiş demektir.
Kaynaklar: 1