Gunluk hayatın stresinden uzaklaşmak, biraz nefes alabilmek ve ruhumuzla yeniden bağlantı kurmak icin başvurduğumuz yontemlerden biri de Yoga!
Yoganın en guzel yanı da hicbir arac gerece ihtiyac duymadan yapılabilmesi… Aslında binlerce yıldır cim ve toprak uzerinde yapılan yogayı yaparken mata bile ihtiyac olmasa da, evde ya da studyoda, sert bir zemin uzerinde yoga yaparken mat kullanmak hem konforunuzu artırabilir hem de sizi sakatlıklardan koruyabilir. İşte yoga yaparken ihtiyaclarınıza uygun bir yoga matı secmenin puf noktaları…
Detaylı yoga matı incelemeleri icin tıklayabilirsiniz: En İyi Yoga Matları
1- En uygun fiyatlısı ve basitinden başlayın
Eğer yogaya yeni başladıysanız ve sevip sevmeyeceğinizi, uzun sure yapıp yapmayacağınızı bilmiyorsanız oncelikle en uygun fiyatlı matlara bu linke tıklayarak goz atabilirsiniz. Piyasada yoga ismiyle olmasa bile egzersiz matı olarak adlandırılan matlara goz atabilirsiniz. Cunku yoga yapmaya devam ettikce ihtiyaclarınızın ne olduğunu fark edip buna gore bir mat secmeniz en doğrusu olacaktır. Ancak dizlerinizi korumak adına cok da ince matlar secmeyin.
2- Kalınlığına dikkat edin
Yoga matınızın kalınlığı, yoga pratiğinizi yaparken konforunuzu etkiler. Ozellikle dizlerinizin veya dirseklerinizin uzerinde ağırlığınızı yoğunlaştırdığınız pozlarda cok ince matlar, bu bolgelerinizi acıtabilir. Cok kalın yoga matlarıysa, zeminle temasınızı kesecek ve bu yuzden koklenmenize engel olacaktır. Bu yuzden standart bir yoga matı sececekseniz; 3,5 – 4 mm kalınlık arasında olmasına ozen gosterebilirsiniz.
3- Dokusunu kendi ihtiyaclarınıza gore belirleyin
Yoga studyolarına gittiyseniz coğunlukla siyah ya da bordo renklerdeki klasik yoga matlarıyla karşılaşmış olabilirsiniz. Bunlar oldukca kullanışlı ve ideal kalınlıktaki yoga matları. Ancak yoga pratiği sırasında elleriniz ve ayaklarınız cok fazla terliyorsa, bu matlar sizi zorlayacaktır. Terlediğinizde kaymamak icin ise tutuculuğu daha yuksek olan mikrofiber havlu kaplı yuzeyi olan yoga matlarına goz atabilirsiniz. Ayrıca havlu kaplı olmayan ancak kaydırmaz yuzeyli farklı yapıdaki yoga matlarını da deneyebilirsiniz.
4- Kullanım alanınıza gore uygun ağırlıkta bir mat secin
Piyasada farklı kalınlıkta olduğu gibi farklı ağırlıkta da yoga matları mevcut. Eğer matınızı sadece evinizde kullanacaksanız ve cok fazla taşımak zorunda kalmayacaksanız o zaman ağırlığını dert etmeniz gerekmiyor. Ancak seyahat ederken yanınızda taşıyacak veya yoga studyosundaki derslere kendi matınızı goturecekseniz hafif olanları veya seyahat icin ozel olarak uretilmiş incelikte matları secebilirsiniz. İnce seyahat matlarını studyodaki kalın matların uzerine sererek kullanabilirsiniz.
5- Ekolojik ve doğal malzemelerden uretilmiş bir mat tercih edin
Yoga pratiğini yaparken konforumuz ve rahatlığımız elbette cok onemli. Ancak bir o kadar da onemli olan şey kullandığımız urunlerin doğaya ne kadar saygılı olduğu… ‘Ahimsa ’ yani şiddet uygulamamak, Yoga felsefesindeki en onemli noktalardan biri. Bu yuzden aldığımız urunlere bir de bu gozden bakarak secimimizi ekolojik olanlardan yana kullanmak buyuk onem taşıyor.
6- Matınızın rengi ve tasarımı sizi davet etsin
Yogayı bir yaşam tarzına donuşturmek, duzenli pratik ve disiplin gerektiriyor. Ancak gercekci olalım, yogayı ne kadar seversek sevelim her gun aynı ruh hali ve motivasyonla uyanmıyoruz. Kendinizi motive etmek icin sizi her gun davet edecek, karakterinize uygun renkte ve desende bir mat secmeniz işleri kolaylaştırabilir. Boylece cok sevdiğiniz matınız, ne zaman ihtiyac duyarsanız sizin icin guvenli bir koza olacak.
Bonus 1: Temizlik!
Kan, ter ve mucadelenizin en buyuk şahidi olacak olan yoga matınızı duzenli olarak temizlemek isteyeceksiniz. Bazı matlar camaşır makinesinde yıkanabiliyor. Ayrıca mat temizlemek icin ozel olarak hazırlanmış yoga matı temizleme solusyonlarını kullanabilirsiniz. Bunun icin para harcamak istemezseniz, bir sprey şişesini suyla doldurup icine az miktarda elma sirkesi ve cay ağacı yağı (ya da lavanta veya kekik yağı da olabilir) koyduktan sonra sıkıp bir bez yardımıyla silebilirsiniz.
Bonus 2: Evinde yoga pratiği yapmak icin yoga dersi Eğer yoga studyosuna gitmeye uşeniyor ve yogayı tek başına evinde yapmak istiyorsanız, Doğanay ile Yoga isimli YouTube kanalımdan benimle birlikte yoga yaparak pratiğinizi geliştirebilirsiniz. Beni Instagram uzerinden ise doganay_konali kullanıcı adıyla takip edebilirsiniz. Sağlıklı, huzurlu ve yogalı gunler!