
Muz harika bir aperatif yiyecek, tek bir porsiyonuyla bile bir oğun geciştirebiliyoruz coğu zaman. Ancak muz, vucudumuz icin zararlı olabilir. Ozellikle kalp ve bel cevresi icin risk oluşturan muz hakkındaki 10 bilgiyi okuduktan sonra bir daha muz yiyemeyeceksiniz!
1. Diyet bir yiyecek değil
Muzların besin değeri oldukca yuksek, ancak diyete uygun yiyecekler değiller. Ortalama bir muz, yaklaşık 100 kalori, diğer meyvelere bakıldığında bu sayının cok yuksek olduğunu goruyoruz. Ayrıca icerdiği karbonhidrat miktarının fazla ve lif miktarının az olması nedeniyle 1 porsiyon muz 3 porsiyon elmaya denk geliyor. Bir muz iyi bir atıştırmalık olabilir, ancak kalori hesabı yaptığımızda muzdan daha iyi ve sağlıklı atıştırmalıklar olduğunu goruyoruz. Aynı zamanda uzmanlar, diyabet hastalarının muzdan kacınmasını oneriyor.
2. Migren
Uzmanlar “tiramin”in coğu zaman insan sağlığı icin zararlı bir madde olduğunu belirtiyor ve tiraminin migren ağrısını tetiklediğini soyluyorlar. Muz, kabuğunda ve lifinde cok fazla tiramin barındırdığı icin, migren ağrılarından muzdarip olanlar ozellikle muzu soyarken liflerin tamamını soymaya dikkat etmeliler. Aynı zamanda muz kabuğu bircok ulkede atıştırmalıkların iceriğinde yer aldığı icin, bunları tuketmeden once dikkatli olmakta fayda var.
3. Cok fazla potasyum
Muz, az miktarda yerseniz kalbiniz icin iyidir. Ancak cok fazla muz tuketiyorsanız, vucudunuz hiperkalemi geliştirebilir. Bu da kanda cok fazla potasyum olduğu anlamına geliyor. Hiperkalemi duzensiz kalp atışı, kas gucsuzluğu ve gecici felce yol acabilir. Yuksek potasyum kan duzeyi ile gelen bobrek hastalıkları gibi diğer hastalıklara sahipseniz veya potasyum takviyeleri alıyorsanız, risk altında olabilirsiniz.
4. İyi bir kahvaltı değil
Bircoğumuz evden cıkmadan once kahvaltı yapmaya vaktimiz olmadığında, bir muz yiyip oğunu geciştiririz. Ancak bu sandığınız kadar masum değil! Sabah muzundan sonra uykulu hissediyorsanız, triptofanın etkilerini hissediyorsunuz demektir. Triptofan zihinsel surecleri ve reaksiyon suresini yavaşlatır. Magnezyumdan gelen kas rahatlamasıyla bunu birleştirdiğinizde; alın size harika bir uyku!
5. Dişler
Muz dişler icin cok sağlıklı olabilir. İceriğindeki kalsiyum ve D vitamini, kemiklerin guclenmesini sağlar. Ancak muzun icindeki nişasta ve şeker, uzun sure dişlerin uzerinde kalırsa bu dişler icin zararlıdır. Cok muz yemek, ağzınızdaki pH seviyesini gecici olarak değiştirebilir ve bu da emayeyi aşındırır. Size tavsiyemiz muz yedikten sonra dişlerinizi fırcalamanız.
6. Sinir hasarı
Cok fazla muz yerseniz ve cok miktarda B6 vitamini alıyorsanız sinirlerinize zarar verebilirsiniz. Ama fazla endişelenmeye gerek yok, bu seviyeye ulaşmak icin 500 miligramdan fazla B6 almanız gerekiyor.
7. Alerji
İnsanlar muzlara alerjik olabilirler. Eğer ragweed alerjiniz varsa, muhtemelen muzlara alerjiniz vardır. Aynı zamanda muzlar doğal latekse cok benzer proteinler icerir. Latekslere karşı duyarlıysanız, muzlara da duyarlı olabilirsiniz.
8. Karın ağrısı
Bir muz yediniz ve karnınız mı ağrıdı? Bunun birkac nedeni olabilir. Muzlarınızın olgun olduğundan emin olun. Olgunlaşmamış muzlar cok fazla nişasta icerirler ve vucudunuz o kadar cok nişastayı sindirmek icin cok fazla calışmak zorundadır. Bu aynı zamanda kabızlığa neden olur.
9. Bebekler icin iyi olmayabilir
Bebeklere muz vermek icin en uygun zaman 6. aydan sonrasıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken meyveyi mevsiminde vermek. Aynı zamanda muzun kabızlık yaptığını ve potansiyel bir alerjen olduğu akıldan cıkarılmamalı ve cok sık yedirilmemelidir.
10. Gaz
Muzlar, gaz oluşturabilen cozunur lif ve fruktoz icerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya cok miktarda tuketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parcalaması cok fazla caba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir. Benzer şekilde, fruktoz da fazla miktarlarda alındığında, vucudunuzun sindirmesi cok guctur.
Kaynak: 1