Hicbir şey yazar Julie Ugleholdt ’un ongorduğu gibi gitmiyordu. 24 saate kadar suren doğum sancıları cekmesine rağmen kızı doğmayacak gibi gorunuyordu. Julie doğum yapmaya calıştığı sırada her kasıldığında doğmamış bebeğinin kalp atışları dakikada elliye kadar duşuyordu. Hastanede gecirilen bir gun ve bir gecenin sonunda Julie ’nin bebeği Charlie sezeryan ameliyatı ile doğdu. Doğduktan sonra anlaşıldı ki Charlie ’nin gobek kordonu, Julie her ıkındığında nefesini kesiyor ve onu boğuyordu. Julie bu travmatik olay ve onu takip eden zorlu annelik surecinden sonra ağır bir doğum sonrası depresyonuna (Postpartum depresyonu) girdi. İntihar duşunceleri ve girdiği depresyon sonrasında profesyonel yardımı bir kenara bırakıp psikolojisini duzeltmek icin kucuk dozlarda uyuşturucu mantar kullanmaya başladı.
”Charlie ’nin coktan olmuş olduğunu, onu daha bu dunyaya gelmeden kaybettiğimi duşundum”
Julie Ugleholdt hastaneden cıktıktan sonra doğum yapmanın ve onu etkisi altına alan psikolojik gerilimin onu nasıl etkilediğini anlattı. ”Doktorlar sezeryan ameliyatı icin karnımı deşip Charlie ’yi cıkartmaya calıştıklarında uzerime serdikleri yeşil ortunun arkasındaki kızım ya olu olarak doğarsa diye surekli duşundum. Zannediyorsam doğum sonrası depresyonu beni Charlie doğduktan hemen sonra buldu fakat teşhisin koyulması yaklaşık yirmi hafta sonra gercekleşti.
Julie Ugleholdt deneyimlerini paylaştığı kitabı ”Project Baby-My First Year As a Less Than Perfect Mother” adlı kitabını yayımladı
Danimarka ’da ”Projekt Baby” adıyla yayımlanan kitabında Julie Ugleholdt, doğum yapmak, doğum sonrası depresyonu ve uyuşturucu mantar kullanarak nasıl kendini tedavi ettiğinden bahsediyor. Ugleholdt kitapta girdiği ağır depresif durumdan canlı cıkamayacağından korkup nasıl yasal olmayan halusinatif uyuşturucularla kendini tedavi ettiğini anlatıyor.
Ugleholdt yeni doğum yapmış bir anne olarak uyuşturucu kullanacağını asla aklına getirmediğini soyluyor
Daha once uyuşturucu mantar veya başka halusinatif bir uyuşturucu tipini kullanmadığını ve kullanmak gibi bir isteğinin de olmadığını belirtiyor. Bununla birlikte doğum sonrası depresyonu gecirmeyi de beklememiş ve doğumdan sonra intihara meyilinin arttığını hissetmiş. Depresyonun etkisiyle bazen haftalarca kendini evde otururken bulmuş. Hamileliğinden once hayatı yazarlık kariyerinin, eşinin ve arkadaşlarının etrafında donen Julie Ugleholdt, depresyonu sadece başkalarının yakalanabileceği bir psikolojik rahatsızlık olarak goruyormuş. Fakat Charlie ’nin doğumundan sonra annelik rolune burunmenin yıpratıcı etkisini ve zorluklarını hissetmeye başlamış.
”Cok tuhaf hissediyordum. Hissedeceğimi duşunduğum bircok şeyi hissedemiyor, kendimi duygusal anlamda kızıma veremiyordum. Tamamıyla ona aşık olacağımı ve herkese gosterip ovunc duyacağımı duşunuyordum fakat gercek bunun tam tersiydi.”
Anne olan kişilerin yaklaşık yuzde on biri ve baba olan kişilerin ise yuzde dordu doğum sonrası zihinsel zorluklar cekiyor
Doğum sonrası depresyonu yalnızlık hissi, gunluk aktivitelere olan ilginin azalması, asabiyet, mutsuzluk, uykusuzluk, tukenmişlik, kendine zarar verme isteği, gecici hafıza kaybı, konsantrasyon bozukluğu gibi semptomlarla baş gosterebiliyor. Hepsinin ustune tamamıyla ebeveynlerine muhtac olan bir cocuğa bakmak cok daha zorlaşıyor.
Ugleholdt tedavi icin psikoterapiye gittiğinde durumunun hastane icin gerekli evrakları okuyamayacak kadar kotuleştiğini soyluyor
”O noktada o kadar hasta hissediyordum ki, onume gelen bir kağıtta yazanları okumakta bile zorlanıyordum. Kocam bana ne yapmam gerektiğini acıklayıp imzalamam gereken yerleri gosterdi.”
Psikiyatristi Julie ’ye antidepresan kullanmasını onerdiğinde o reddetmiş. Depresyonunun daha da kotuye gideceğini ve kullanacağı ilacların onu iyileştirmek yerine zihnindeki intihar cağrışımları uzerine harekete gecireceğini duşunmuş. Ailesi, arkadaşları ve cevresinden antidepresanla ilgili gorduğu izlenim bircok insanın bu ilacları uzun sureler boyunca kullandığı olmuş. Onundeki birkac yıl boyunca ilac kullanma fikrinin yanı sıra psikiyatristi Julie ’ye hissizlikle karşılaşabileceğini soyleyince antidepresan fikrinden hepten vazgecmiş.
Bunun ustune kocası, Julie ’ye uyuşturucu mantar kullanmasını onermiş
”O kadar halsizdim ki kendi işimi halledemediğim icin kocam mantarı kahvemle karıştırarak bana verdi. Kahveyi ictikten sonra farklı hissettirdiğini hemen anladım. Uyuşturucu mantar ictiğim ilk gun kızıma yatmadan once şarkılar soyledim. Birlikte oyunlar oynadık ve bana icten gulumsediğini ilk defa fark ettim. O andan tarif edemeyeceğim kadar zevk aldım.”
Mikrodoz metodu ufak bir doz uyuşturucuyu bir icecek veya yiyecekle karıştırarak uygulanıyor
Mikrodoz metodu ufak miktarlarda psilocybin (uyuşturucu etkisi olan bir mantar turu) veya LSD ’yi (halusinatif ve uyuşturucu etkisi olan başka bir madde) bir icecek veya yiyeceğe katarak yapılıyor. Normalde alınan dozun yaklaşık onda biri olan mikrodoz kullanan kişiyi tamamıyla uyuşturucunun etkisine sokmuyor. Fakat mikrodoz uygulayan bircok insan bu yontemin onları duygularıyla daha yakın bağ kurmaya ittiğini duşunuyor. Konsantre olma ve yaratıcı duşunme konusunda da yardımcı olduğu duşunuluyor.
Halusinatif uyuşturucular ile uygulanan mikrodoz yontemi giderek daha da popular bir hale geliyor
Uyuşturucu mikrodozu ozellikle kariyer peşinde koşan profesyoneller arasında iş akışlarını duzenlemeye, stres seviyelerini azaltmaya ve odaklanmaya yardımcı olduğu gerekcesiyle oldukca yaygın hale gelmiş durumda. Ayrıca bu konuyla ilgili bircok blog yazısı ve makale okumak da mumkun. Mikrodoz uygulayan insanlar depresyon ve kaygı bozukluklarıyla psilocybin veya LSD gibi halusinatif uyuşturucular sayesinde mucadele ettiklerini ve son derece başarılı olduklarını iddia ediyorlar. Şu ana kadar mikrodozun pozitif etkilerini metodu bizzat kendi uygulayan insanlardan işitiyorduk. Fakat konuyla ilgili profesyonel calışmalar yapıldıkca ve uyuşturucu maddelerin psikolojik tedavi icin barındırdığı potansiyel gozden gecirildikce daha somut veriler almaya başladık. Calışmalar halusinatif uyuşturucu maddelerin kontrollu ve duzenli kullanımının insan psikolojisine bircok yarar sağladığını gosteriyor.
Halusinatif uyuşturucuların tıbbi kullanım alanlarını gozden gecirdiğimiz ve başka bir uyuşturucu madde olan kenevir ile ilgili yanlış onermelere değindiğimiz yazılarımıza aşağıdaki bağlantılar aracılığıyla ulaşabilirsiniz:
Psikolojik Tedavinin Geleceği Halusinatif Uyuşturucular Olabilir mi?
Olum Doşeğindeki Hastaların Anksiyetesini Uyuşturucu Mantar Terapisiyle Tedavi Edecek Hastane
Kenevirle İlgili Doğru Olduğu Zannedilen 5 Yanlış Onerme
Kaynak: 1