Eğer vejetaryen beslenme şekli sizin de ilginizi cekiyorsa ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Bazılarımız et tuketimini birden bire kesebilirken bazılarımız ise adım adım sınırlandırmayı tercih ediyor. Tum beslenme şeklinizi değiştirmek tabii ki zorlayıcı bir surec olabilir ama merak etmeyin sizler icin buradayız! “Ben vejetaryen olmak istiyorum ama et yemeyi birden bire kesebilir miyim bilmiyorum, daha once et yemediğim birkac gun bile olmadı…” diyenleri hemen iceriğimize alalım.
1. Haftada bir gun vejetaryen beslenerek başlayabilirsiniz Orneğin “Etsiz Pazartesi” yurt dışında oldukca populer bir konsept. İlk etapta, pazartesi et yememek; cuma gunu veya hafta sonu et yememekten cok daha kolay olacaktır. Tabii ki bu sadece bir oneri, istediğiniz gunu secmekte ozgursunuz. Haftada bir gun etsiz beslenmenin sizin icin iyi bir başlangıc olacağına şupheniz olmasın.
2. Eğer olayları bir adım daha ileriye taşımaya hazırsanız hafta ici vejetaryen beslenmeyi deneyebilirsiniz Eğer “Vejetaryen olmak istiyorum da şu hamburgeri de cok seviyorum, annemin etli dolması olmadan da yapamıyorum…” diyorsanız artık bu yemekleri sadece hafta sonuna saklamaya ne dersiniz? Boylelikle hafta ici vejetaryen beslenerek hem yeni tarifler keşfedebilirsiniz hem de bir bakmışsınız artık favoriniz hamburger değil, dun akşam ilk defa denediğiniz bir vejetaryen tarif oluvermiş.
3. Başka bir opsiyonunuz ise oğun oğun vejetaryenliğe geciş yapmak Eğer her gun bir şekilde etli yemekler ile beslenmeye alıştıysanız vejetaryenliğe oğun oğun gecmeyi deneyin. Kahvaltılarınızı etsiz hale getirerek başlayın. Orneğin şarkuteri urunlerini keserek başlayabilirsiniz. Sonra bir bakmışsınız oğle yemekleriniz de vejetaryen bir hal almış…
4. Buzluğunuzdaki ve buzdolabınızdaki etleri bitirdikten sonra yenilerini almayın Artık daha az et yiyor oluşunuz yemekleri israf edeceğiniz anlamına gelmiyor. Eğer istiyorsanız buzluğunuzdaki ve buzdolabınızdaki etleri tuketin, onemli olan yerine yenilerini almıyor olmanız. Et alışverişinizi kesmek atacağınız en buyuk adımlardan biri olacaktır.
5. Her vejetaryen tarifte bulunan bir sebze secin (mantar, patlıcan, kabak gibi) ve icinizden geldiği gibi bir yemek pişirin Daima tariflere bağlı kalmak zorunda değilsiniz bunu unutmayın.
6. Dakikalar icerisinde pişirebileceğiniz zahmetsiz bir yemek secin ve o yemeğin malzemelerini evinizde her zaman bulundurun Boylelikle yorgun olduğunuzda veya vaktiniz kısıtlı olduğunda evde hemen pişirebileceğiniz sağlıklı ve etsiz bir seceneğiniz olmuş olur.
7. Yeni tarifler ve fikir paylaşımları icin sosyal medyadaki vejetaryen beslenme sayfalarını takip edin
8. Vejetaryenliğin yararlarıyla ilgili araştırmalar yapın. Hangi sebzelerin hangi vitamin ve mineralleri bulundurduğunu mutlaka oğrenin Boylelikle sağlıksız ve yetersiz bir beslenme duzenine takılıp kalmamış olursunuz. Almanız gereken gunluk besin değerlerini bilmek avantajlı bir başlangıc olabilir.
9. Bir restoranda yemek yiyecekseniz oncesinde internetten menuyu kontrol edebilirsiniz Boylelikle arkadaşlarınızla dışarı cıktığınızda hazırlıksız yakalanıp vejetaryen yemek seceneği olmayan bir yerde oturmak zorunda kalmassınız.
10. Vaktinizin buyuk coğunluğunu gecirdiğiniz semtlerde hızlı bir şekilde yemek yiyebileceğiniz vejetaryen restoranlar keşfedin Boylelikle okuldan ya da işten cıktığınızda “Ne yiyeceğim?” gibi bir kafa karışıklığı yaşamassınız. B planınızın olması sizin icin iyi olacaktır.
11. Eğer ki her yemekte sebze pişirmekten yorulduysanız ete alternatif olabilecek yiyecekleri de deneyebilirsiniz Nohut, mercimek, mantar… Bunlar elbette ki et isteğinizi bir nebze dindirecek sağlıklı yiyecekler fakat canınız gercekten et cekiyorsa buyuk marketlerde bulunan soya kıyması, soya koftesi gibi yiyecekleri alıp kendinize bir ziyafet hazırlayabilirsiniz.
12. Etsiz yemek opsiyonunuzun olmadığı yerler icin gitmeden once kendinize vejetaryen atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz Bir paket kuruyemiş veya musli bar da pratik bir cozum olabilir.
13. Bir evde akşam yemeğine davetliyseniz sevdiğiniz bir vejetaryen yemekten buyuk bir tabak hazırlayıp yanınızda goturebilir ve yemek masasına ceşitlilik katabilirsiniz. Boylelikle hem vejetaryen beslenme duzeninizi bozmamış olursunuz hem de arkadaşlarınız vejetaryen bir yemek deneme şansı elde eder Davet edildiğiniz bir akşam yemeğinde yapılan yemekleri yememeniz ev sahibi icin kaba bir davranış olabilir. Oncesinde vejetaryen olduğunuzu belirtip ev sahibinin planladığı tum menuyu değiştirmesine de neden olmak istemeyebilirsiniz. Bunun yerine buyuk bir tabakta herkese yetecek kadar bir vejetaryen yemek yapmak ve yanınızda goturmek hem ev sahibinin uzerinden yuk alacak hem de oldukca kibar bir davranış olacaktır.
14. Ve en onemlisi, kendinizi yormayın Onemli olan sizin nasıl mutlu olduğunuz ve nasıl beslenmek istediğinizdir. İnsanların duşuncelerinin sizi rahatsız etmesine izin vermeyin. Et yemek ve yememek gibi kesin cizgilerle kendinizi zorlamaya calışmayın. Kendinize biraz zaman tanıyın ve mutlu olduğunuz şeylerle beslenin!