Gozlerimiz en hassas bolgelerimizden biri. Kirpikler, goz kapakları ve gozyaşı gozlerimizi mikroplara karşı korur. Gozumuzun icerisine giren isimleri goz yaşı sayesinde atılır. Ancak yine de kum veya toz gibi, kucuk parcacıklar gozunuze girdiğinde bu oldukca acı verici olabilir. Peki bu tip bir durumda ne yapmalısınız?
1. Ne zaman tıbbi yardım almanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor
Gozunuzdeki tahriş edici maddeyi kendiniz cıkaramayacağınız zamanlar var. Bu tip durumlarda derhal tıbbi yardım almanız gerekir. Aşağıdaki durumlardan birini yaşarsanız mutlaka profesyonel yardım alın;
– Gozunuze kimyasal bir cozucu girmesi
– Goze yuksek hızlarda yabancı bir cismin ucarak carpması
– Goze bir parca cam veya metal girmesi
– Biraz toz veya kumsa, once kendiniz cıkarmayı deneyebilirsiniz. Ancak suyla yıkadıktan sonra kızarıklık, anormal gorme veya ağrı gibi semptomlar yaşamaya devam ederseniz, kontrol ettirmek icin bir doktora başvurun.
2. Gozlerinize dokunmadan once ellerinizi yıkayın
Bu adım, ozellikle tahriş edici maddeyi olabildiğince cabuk cıkarmak istediğiniz durumlarda kolayca unutulabilir. Ancak gozlerinize dokunmadan once ellerinizin mikropsuz olması cok onemli. Ellerinizi yıkamazsanız istenmeyen bakterileri ya da gozlerinize daha fazla kir girme riskini artıracaksınız.
3. Goz kırpmaya calışın ve gozyaşlarınızın cismi atmasına izin verin, gozunuzu ovalamayın
Gozleri ovuşturmak, neredeyse herkesin gozlerine bir şey girdiğini hissettiğinizde sahip olduğu doğal bir tepki. Ancak bu aslında gozlerinize daha da fazla zarar verebilir. Bu nedenle, bu durtuyle savaşmaya calışın ve birkac kez goz kırparak kumu veya tozu cıkarmaya calışın. Bu, vucudunuzun gozlerinizi potansiyel olarak tehlikeli nesnelerden koruduğu normal bir yol.
4. Gozunuze ne girdiğini anlamaya calışın
İyi aydınlatılmış bir noktaya giderek; yukarı, sonra aşağı ve yanlara bakın. Nesneyi hemen tespit edip edemeyeceğinizi gorun. Hemen bulamazsanız, goz kapaklarından birinin icinde olabilir. Goz kapaklarınızın icini incelemek icin ust kapağını kaldırmaya calışın. Sonra aşağıya bakın ve cismi bulmaya calışın. Al goz kapağınızın icine de once yukarı bakarak ve ardından alt goz kapağını yavaşca aşağı doğru cekerek bakabilirsiniz.
5. Gozunuzu temiz suyla yıkayın
Mevcut bir goz fincanınız varsa bu işlem icin onu kullanın. İlk olarak, goz kapağınızı yıkayın ve başka hicbir şeyin ic kısma değmesine izin vermeyin. Varsa kabı yarısına kadar temiz su veya goz yıkama suyu ile doldurun. Ardından, sıvının dışarı sızmasını onlemek icin bardağı cildinize sıkıca bastırarak durulanacak gozun uzerine koyun. Başınızı geriye doğru eğin ve gozunuzu genişce acın. Sıvının gozun tum kısımlarını yıkamasına izin vermek icin gozunuzu bir yandan diğer yana ve yukarı ve aşağı hareket ettirin.
Diğer bir secenek ise gozunuzu bir miktar akan suda tutmak. Alt goz kapağını başınız bir tarafa doğru eğik şekilde hafifce aşağı doğru tutun. Kucuk bir su akışının istenmeyen nesneyi dışarı atmasını sağlayın.
6. Gozunuzu doğru sure boyunca yıkayın
Gozunuzun ne kadar sureyle yıkanması gerektiğini bilmek onemli. El sabunu veya şampuan gibi hafif tahriş edici herhangi bir şey kullanmayın. Kimyasallar gozunuze girdiğinde, en az 15 dakika gozunuzu temiz suyla yıkadığınızdan emin olun. Nufuz eden alkaliler icin (orn. Sodyum veya kalsiyum hidroksit), en az 60 dakika durulayın. Ve unutmayın, gozunuze kimyasallar girdiğinde, her zaman tıbbi yardım da almanız gerekir!
7. Bir arkadaşınızdan yardım isteyin
Eğer sorun yaşıyorsanız, her zaman bir arkadaşınızdan muayeneyi sizin icin yapmasını isteyebilirsiniz. Bu kişi muhtemelen biraz daha sakindir ve gozunuze giren cismi gorebilir. Kendi goz kapağınızı aşağı cekin ve yeterince yavaş bir şekilde yukarı bakın ki arkadaşınızın gozunuzu iyi inceleme şansı olsun. Tabii ki once ellerini yıkadığından emin olun!
Kaynak: 1