Kotu havanın ruh halinizi etkilediğini doğrulamak icin bir psikiyatrist gerekmiyor. Coğu kişi yağmurlu ve kapalı havalarda istemsiz olarak uzgun ya da depresif hissedebiliyor. Bazı kişiler ise bunun tam aksine kapalı havalarda mutlu oluyorlar. Benzer şekilde yaz aylarının ve acık havanın da insanlar uzerindeki etkisi değişken. Nitekim mevsim gecişlerinde duygusal durumumuzun etkilenmesi son derece normal. Pek cok kişi bunu yaşıyor. Ancak bundan şikayetciyseniz, mevsim gecişlerinde duygusal durumunuzu dengede tutmanızı sağlayacak 6 onerimiz var. Ozellikle kış aylarının yaklaştığı ve havanın gittikce soğuduğu şu gunlerde biraz modunuz yukseltmek ve daha pozitif olmanız icin yapabileceklerinizi listeledik. Keyifli okumalar!
1. Biraz temiz hava alın
Eğer, modunuz duşukse ya da depresif hissediyorsanız, dışarıda vakit gecirmek kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Uyandıktan sonraki 2 saat icinde dışarı cıkmaya calışın. Bazı araştırmacılar, duşuk guneş ışığından gelen D vitaminin, serotonin (mutluluk hormonu) seviyelerini etkilediğini buldu. Bu nedenle gun icerisinde hava kapalı olsa dahi dışarı cıkmak onemli.
2. Işık terapisini deneyin
Doktorlar, eğer modunuz duşer ve kış depresyonu yaşamaya başlarsanız, ışık terapisi onerilebilir. Peki ışık terapisi nedir?
Bilindiği uzere, vucudun belirli bir saati bulunuyor. Sirkadiyen ritim ise bu saate verilen isim. Sirkadiyen ritim, kişinin hem fiziksel hem de ruhsa sağlığını etkiliyor. Uykuda salgılanan hormonların salgılanamaması yani uyunamaması durumunda sirkadiyen ritim bozuluyor. Vucudumuzun duzgun calışması icin duzenli bir şekilde uyumak buyuk onem taşıyor. Eğer gece uyanık kalıp, gunduz uyuyorsanız bu da gerekli hormonların salgılanamadığı anlamına gelir. Bu durum icin tedavi, şaşırtıcı olmayan bir şekilde ışık terapisi lambası olarak adlandırılan, ışık ureten terapotik bir lambadır. Bu lamba sirkadiyen ritminizi duzenlemeye yardımcı olur. Işık tedavisi lambaları, parlaklık ve ışık turune gore değişir, bu nedenle satın almadan once bir doktora danışmanız gerekli.
3. Arkadaşlarınızla ya da yakınlarınızla bu konu hakkında konuşun
Kendinizi kotu hissediyorsanız, konuşmak ve hissettiklerinizi başkalarıyla paylaşmak iyi gelebilir. İlk başta bu konuda istekli olmayabilirsiniz ancak hissettiklerinizi dışa vurmamak size kendinizi daha kotu hissettirebilir. Eğer arkadaşlarınızla konuşmak fayda etmiyorsa, bir uzmandan yardım almayı duşunebilirsiniz.
4. Stres seviyenizi azaltmaya calışın
Mevsim gecişleri sırasında yaşanan duygusal bozukluk, size kendinizi stresli hissettirebilir. Bu stres ise hem zihinsel, hem de fiziksel sağlığınız icin kotudur. Stres seviyenizi azaltmak icin şunları yapabilirsiniz;
– Yoga – Egzersiz – Yuruyuş – Meditasyon Size kendinizi daha iyi hissettirecek meditasyon uygulamaları icin buraya, egzersiz uygulamaları icinse buraya tıklayabilirsiniz.
5. Sağlıklı beslenin
Sağlıklı beslenmenin ruh ve beden sağlığı uzerindeki etkisi yapılan pek cok araştırmayla kanıtlandı. Ozellikle kış aylarında vucudumuz daha fazla karbonhidrata ihtiyac duyuyor. Ancak sağlıklı karbonhidratları tuketmelisiniz. Bol miktarda protein, işlenmemiş gıdalar ve sebzeler beslenme programanıza ekleyebileceğiniz gıdalardan bazıları. Ayrıca fasulye ve tahıllarda gizlenenler gibi kompleks karbonhidratlar, serotonin seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilir.
6. Bir uzmandan yardım almayı deneyin
Eğer tum bunları yaptıktan sonra bile mevsim gecişlerinde duygusal durumunuzu dengeleyemiyorsanız ve kendinizi gittikce daha kotu hissediyorsanız, profesyonel bir yardım almaktan cekinmeyin.
Kaynak: 1