
Hamilelik haberi alınır alınmaz yaşanan mutluluk, zamanla yerini bircok soru işaretine bırakır. Bebeğin sağlığından boyuna ve kilosuna kadar coğu detay doğuma kadar anne adaylarının kafasını kurcalar durur. Cevabı sabırsızlıkla beklenen sorulardan biri de hic şuphesiz ki bebeğin cinsiyetidir. Bu soru genellikle 14. – 15. hafta civarı yapılan ultrason muayenesi ile cevap bulur. Ancak tıbbın bu kadar gelişmediği donemlerde, hamilelikte yaşanan bazı fizyolojik değişimlerin bebeğin cinsiyeti ile ilgili olabileceğine inanılmış, oyle ki bu inanışlar gunumuze kadar ulaşmıştır. Biz de buradan yola cıkarak hazırladığımız yazıda, hamilelikte kız bebek belirtileri olarak bilinen bazı hurafelere değineceğiz. Keyifli okumalar!
1. Karnın Yuvarlak Olması Cok eski zamanlardan beri hamileliğe ozgu bircok değişim, bebeğin cinsiyetiyle bağdaştırılıyor. Bunlardan belki de en cok bilineni karın şekliyle ilgili olan inanıştır. Buna gore; eğer hamilelikte anne adayının karnı yuvarlak gorunuyorsa bebeğin kız, sivri gorunuyorsa bebeğin erkek olacağı duşunuluyor. Aynı şekilde annenin kalca ve bazen bolgesinden kilo almasının da kız bebek ihtimalini artırdığına inanılıyor.
2. Sabah Bulantısı Mide bulantısı, nerdeyse her hamilelikte yaşanıyor. Hormonal dengenin hızlı bir şekilde değişmesine bağlı olarak gelişen bu problem, genellikle gebeliğin ilk 3 ayında daha sık goruluyor. Ancak halk arasında, ozellikle şiddetli sabah bulantılarının kız bebeğin bir işareti olduğu duşunuluyor.
3. Cilt Sağlığının Bozulması Hamilelikte gercekleşen hormonal değişim, tıpkı sabah bulantılarına neden olabildiği gibi bazı gebelerde sebum artışına sebep olarak cildi bozabiliyor. Bunun sonucunda da sivilceler, cilt lekeleri veya siyah noktalarda artış gozlemlenebiliyor. Tamamen hamileliğe ozgu hormonların sebep olduğu bu problemler ise bazı kesimlerde kız bebek, aksine annenin cildinin guzelleşmesinin ise erkek bebek belirtileri olduğu duşunuluyor.
4. Ekşiye Aşerme Ye tatlıyı doğur Hakkı ’yı, ye ekşiyi doğur Ayşe ’yi sozu de aslında buradan geliyor.
5. Goğuslerin Buyumesi Sut uretimi, aslında prolaktin hormonunun artmasına bağlı olarak hamilelik doneminde başlıyor. Bunun sonucunda da sut bezleri ve yağ dokusunda buyume meydana geliyor. Neredeyse her hamile kadında gorulen bu fizyolojik durumun, bircok toplumda yine bebeğin cinsiyetiyle bağdaştırıldığı goruluyor.
Bebeğin cinsiyetini oğrenmenin en guvenilir yolu ultrason muayenesidir Bebeklerin cinsiyeti anne rahmine duştukleri anda aslında bellidir. Fakat bunun ultrason muayenesi ile gorunmesi en erken 13. – 14. haftalarda mumkun olur. Cunku anne karnındaki bebeklerin cinsel organ gelişimi 12. hafta sonunda tamamlanır. Bu haftaları tamamladıktan sonra eğer bebeğin pozisyonu uygunsa cinsiyet net bir şekilde gorulebilir. Ultrason muayenesi dışında, kromozom incelemesi icin başvurulan amniyosentez, koryon villus orneklemesi veya nifty testi gibi yontemlerle de bebeğin cinsiyeti kesin olarak oğrenilebilir. Gunumuzde bu uygulamalar dışında bebeğin cinsiyetini oğrenmek mumkun değildir. Dolayısıyla yukarıda değindiğimiz yontemlerin hicbirinin bilimsel olmadığını belirtmemizde fayda var.