Dijitalleşen dunyayla birlikte artık pek cok şey daha kolay hale geldi. Market alışverişlerini bile telefonlarımız arcılığıyla yapabiliyoruz. Calışma hayatının da yoğun etkisiyle birlikte neredeyse artık hic hareket etmiyoruz. Hareketsizlik ise kalp, tansiyon, diyabet ve obezite başta olmak uzere pek cok hastalığı tetikliyor. Bu nedenle uzmanlar en azından her gun 30 dakika kadar yuruyuş yapılmasını oneriyor. Cunku sağlıklı bir yaşam icin hareket etmek şart. Yeterince hareket etmediğinizde vucudunuz da buna tepki veriyor. İşte vucudunuzun verdiği işaretler.
[h=2]1. Gozlerinizin şişmesi[/h] Hareketsiz bir yaşam tarzı, vucudunuzda odem oluşmasını tetikleyebilir. Yeterince hareket etmediğinizde vucudunuz su tutar, bu da gozlerinizin şişmesine neden olabilir. Bu durumun onune gecmek icin yoga yapabilirsiniz. Vucudunuza esneklik sağlayan yoga aynı zamanda zihninizin de rahatlamasını sağlar.
Yogaya başlamayı duşunuyorsanız, en temek yoga malzemeleri icin sizi buraya alalım.
[h=2]2. Sindirim problemleri[/h] Duzenli bağırsak hareketleri icin egzersiz onemlidir. Zamanınızın coğunu oturarak gecirirseniz, yiyeceklerin kalın bağırsağınızdan gecmesi daha fazla zaman alır. Sonuc olarak, hareketsiz kalmak kabızlığa neden olabilir. Duzenli hareket etmek, sindirim sisteminizin duzenli calışmasını sağlar ve sindirim problemlerini onler. Gunde 5 dakika yapacağınız birkac basit esneme hareketi bile kabızlığı onleyebilir.
3. Unutkanlık Sık sık unutkanlık yaşıyorsanız, biraz hareket etmeyi duşunebilirsiniz. Yapılan bir calışmaya gore, hareketsiz yaşam tarzına sahip kişilerin beyninde medial temporal lob alanında yapısal değişiklikler gorulduğu belirlendi. Bu lob, bir şeyleri ezberleme yeteneğimizden sorumludur. Fiziksel egzersizin hafızayı gulendirdiği biliniyor.
4. Dizlerde ağrı Hareket etmek eklemlerinizin acılmasını ve kaslarınızın gevşemesini sağlar. Egzersiz, artrit ve osteoartrit semptomlarını, hafifletebilir. Kronik diz ağrısı olan hastaların bir egzersiz programına başlamaları ağrıları hafifletebilir. Tabii ki oncesinde mutlaka bir uzmana başvurmalısınız. Duzenli egzersizle kaslarınız guclenir ve daha esnek hale gelir.
5. Tatlı tuketiminde artış Fiziksel aktivite, vucudunuzun şeker isteğiyle mukemmel bir şekilde mucadele eder. Egzersiz, enerjinizi artırır ve genel mutluluğu teşvik eden endorfin salgılar. Mutluluk hormonları da şeker isteğini onemli olcude azaltır. Gun icinde yeterince hareket etmek depresyonu uzak tutar.