
Ağız ve diş sağlığı son derece onemli. Dişleri, diş etlerini ve hatta cene yapısını etkileyen pek cok rahatsızlık bulunuyor. Bunlardan biri de diş capraşıklığı. Diş capraşıklığı, kotu bir goruntunun yanı sıra bircok sorunun da tetikleyicisi olabilir. Capraşık dişler, dişlerin temizlenmesini guc hale getireceğinden, diş eti problemlerinden diş curumesine kadar pek cok probleme yol acabilir. Ote yandan dişlerin eğri olması, cenenin iyi kapanmamasına dolayısıyla da diş gıcırdatma ve eklem problemleri gibi sorunlara sebep olabilir. Peki diş capraşıklığı nasıl tedavi edilir? Diş capraşıklığı ve şeffaf plak tedavisi hakkında bilmeniz gerekenler.
Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak icin buraya tıklayabilirsiniz! Ortodontik tedavi alanında ne gibi gelişmeler var? Diş capraşıklıkları gunumuzde pek cok farklı yontemle tedavi edilebiliyor. Uzun bir sure diş telleri, diş capraşıklarının tedavisinde tek secenekti. Ancak teknolojik yenilikler ve yapay zeka uygulamalarının gelişmesi, ortodontik tedavi seceneklerinin de artmasınai dolayısıyla daha hızlı ve estetik yontemlerin hastalara sunulmasına olanak sağladı. Gunumuzde ise yaygınlaşan yeni tedavi yontemi; şeffaf plak tedavisi. Ozellikle de bu teknolojinin ilk geliştiricisi olan Invisalign sayesinde sağlıklı ve duzgun dişlere kavuşmak cok daha kolay. Diş telleriyle aylarca, binbir zahmet cekerek ve defalarca doktor kontrolune giderek kaydedilen gelişim, Invisalign ile cok daha kısa surede kaydediliyor. Ustelik bu surecte hayatın akışı kesintiye uğramıyor ve hasta gunluk aktivitelerini rahatca surdurebiliyor. Ote yandan, bu yontem sayesinde hasta diş teli tedavisinde olduğu gibi estetik kaygılarla tedaviden kacınmıyor ya da tedaviyi yarıda bırakmıyor. Hastalar şeffaf plakları kendileri kolayca takıp cıkarabiliyor, istedikleri gibi yiyip icebiliyor. Boylece ozel gunlerde ya da gundelik hayatlarında gorunuşleri konusunda ozguven eksikliği yaşamıyor ve hayat akışlarını değiştirmek zorunda kalmıyorlar.
Şeffaf plak tedavisi nedir? Avantajları nelerdir? Şeffaf plaklar kişiye ozel uretilmiş plastik apareyler ile dişleri duzeltmek icin uygulanan telsiz ortodontik yontemlerdir. Telsiz ortodontik tedavi olanağını sunan Invisalign ’ın en onemli tercih edilme nedeni, dişlerin capraşıklığını duzeltirken ortodontik tedavi alındığının belli olmamasıdır. Buna ek olarak diş telleri aralarına yiyecek kacabildiği icin hastaya rahatsızlık verebilmekte, bircok yiyecekten mahrum kalmalarına sebep olmakta ve genel itibariyle metal olmalarından dolayı ağızda istenmeyen bir goruntu oluşturabilmektedir. Invisalign tedavisinde ise herhangi bir yiyecek kısıtlaması yoktur. Hastalar istedikleri yiyecekleri yiyebilir ve tedavi alındığı dışarıdan anlaşılmadığı icin sosyal kaygı yaşamadan hayatlarına devam edebilirler. Bu tedavi yonteminde hasta plağı kendi cıkarıp takabildiği icin duğun, mezuniyet, iş toplantıları gibi onemli anlarda ortodontik tedaviye ufak bir mola verme şansı bulunur. Normal diş telleri gibi sert bir malzemeden uretilmediğinden dolayı tedavi boyunca hastalar her tur sporla da uğraşılabilir.
Invisalign ’ın diğer bir artısı ise tedavi sonucunda dişlerin alacağı şeklin on izlemesinin yapılabiliyor olması. Bu yontem ise ağız ici tarayıcı sayesinde yapılabiliyor. Oncelikle dişler dijital olarak taranıyor ardından veriler dijital olarak saklanıyor. Sonrasında “ClinCheck” adı verilen programla, hastaya tedavisinin sonunda dişlerinin nasıl olacağının gosterildiği animasyonlar oluşturuluyor. Tedavi sonucunun hastaya gosterilmesi ve ortodonti uzmanınca da onaylanmasının ardından şeffaf plaklar hastaya ozel olarak uretiliyor.
Şeffaf plak hangi yaş aralıklarına uygulanabilir? Kemik ve diş yapısı uygun olan tum kişiler, bu tedaviyi uygulayabilir. Birkac yıl oncesine kadar şeffaf plak tedavisi yontemi yalnızca yetişkinlere uygulanabiliyordu. Artık gunumuzde 6 yaşındaki bir cocuğa bile bu tedavi uygulanabilmekte. Dolayısıyla 7 ’den 70 ’e tum hastalara İnvisalign tedavisini uygulanabiliyor.
Şeffaf plakları ne kadar sure ile takmak gerekir? Şeffaf plakların etkin diş duzeltmesi yapabilmesi icin gunde 20-22 saat kullanılması gerekli. Bazı ozel durumlarda gun icerinde az kullanılması halinde bir sonraki gun plaklarınızı daha uzun sure kullanarak bu durum telafi edebilirsiniz.
Şeffaf plak tedavisinde ağrı oluyor mu? Bazı vakalarda plaklar ilk takıldığında baskıdan dolayı hafif bir ağrı hissedilebiliyor. Daha sonra bu baskı hafifliyor. Tel tedavisinde de dişlere uygulanan baskıya bağlı bu tip hafif ağrılar oluşabiliyor. Bu durum, ortodontik tedavi surecinde normal karşılanıyor.
Şeffaf plak tedavisi suresince kontroller ne kadar surede yapılıyor? Şeffaf plak tedavisi kontroller anlamında hastalara ozgurluk sağlayan bir yontemdir. Tel tedavisinde olduğu gibi telin sıkılaştırılması hekim tarafından yapılmasına ihtiyac olmadığından daha uzun randevular planlanabiliyor.
Normal diş teli ile mi yoksa Şeffaf plak ile mi tedavi daha kısa surer? Invisalign ile tedavi suresi goreceli bir durumdur. Bazı vakalarda tel tedavisine gore daha hızlı sonuc alınabilir. Bircok hasta, dışardan gorunen bir tel olmadığı icin tedavi suresini cok fazla onemsemiyor.
Şeffaf Plak tedavisi boyunca estetik acıdan kotu bir goruntu oluyor mu? Şeffaf plak tedavisinin en buyuk avantajı dışardan belli olmamasıdır. Tel tedavisinin en estetik hali olan porselen braketlerde bile tedavi gorduğunuz belli olabiliyor. Ayrıca gunluk 20-22 saat kullanım suresi olduğundan dolayı katılacağınız onemli bir etkinlik, toplantı oncesi veya fotoğraf cekilirken plaklarınızı cıkartabiliyor olmanız size buyuk bir avantaj sağlıyor.
Şeffaf Plak tedavisi suresince yeme icme konusunda kısıtlamalar var mıdır? Şeffaf plaklar yemek sırasında cıkartılıyor, dolayısıyla yeme-icme kısıtlaması yoktur. Tabi yine de eğer dişlerinizin uzerine atacman yerleştirilmişse aşırı sert yiyeceklere dikkat etmek iyi olur. Plaklar ağzımızda olduğunda ancak su icebiliyoruz, plakları cıkarmadan yemek yemek plaklarımızın deforme olmasına, renk değiştirmesine neden olabilir.
Şeffaf Plakların bakımı nasıl yapılır? Her diş fırcalamamızın ardından plaklarımızı ılık suyun altında diş fırcası ve sıvı sabun kullanarak temizleyebilirsiniz. Tedaviye başladığınızda Invisalign başlangıc seti icindeki ozel temizleme tabletlerini de kullanabilirsiniz. Plakalarınız genelde 5-7 gunde bir değiştirildiğinde gorunumleri eskise bile yenisiyle değiştirileceğinden surekli yeni ve temiz olacaktır, bu konuda hastaların endişelenmesine gerek yok.
Pandemi doneminde Ortodontik tedavi gorenlerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir? Maalesef Covid-19 donemi tum yaşamımızı derinden etkiledi ve hala da etkilemeye devam ediyor. Alışveriş, yeme icme, eğitim ve iş hayatımıza farklı kavramları yerleştirdi. Ortodontik tedavileri de bu durum etkiledi. Ozellikle şehir veya ulke dışından gelen hastalarımız randevularını aksattı. Ancak maske kullanımından dolayı tellerin gorunmemesi tedaviye olan ilgiyi de bir miktar arttırdı.
Tel tedavisi goren hastalarımızın bu donemde dişlerini daha iyi fırcalamaları, olası curukleri azaltacak ek işlemlere gerek kalmayacaktır. Ayrıca sert gıdalara karşı daha dikkatli olmaları braket kopması ve tel batmasına bağlı acil randevulara olan ihtiyacı azaltacaktır. Invisalign tedavisi goren hastalarımız ise plaklarını cıkarmadan veya tekrar takmadan once ellerini guzelce yıkamalı, yıkama imkanı yoksa el dezenfenktanları ile ellerini mutlaka temizlemelilerdir.
Şeffaf plak ve metal braketleri hijyen tutmanın onemi Salgın doneminde ağız ve diş bakımımıza gostereceğimiz onem ağız yolundan da bulaşabilen viruse karşı bizi daha iyi korur. Ayrıca plaklarımızı her zaman ozel saklama kabında tutmamız ve duzenli olarak temizlememiz bizim ve yakınlarımızın sağlığı acısından oldukca onemlidir.
Ağız sağlığı bakımı ozellikle bu donemde neden onemli? Neler yapılması gerekiyor? Bazı araştırmalar Covid-19 geciren kişilerin dillerinde, yanaklarında, diş etlerinde, veya damaklarında aft-eritem benzeri yaralara rastlanıldığını ortaya koymuştur. Dolayısıyla Covid-19 geciren hastalarımızın bu donemde ağız bakımına daha cok onem vermeleri bulaş olmaması icin diş fırcası-diş ipi gibi ağız bakım urunlerini diğer aile bireylerinden farklı yerde muhafaza etmeleri iyi olacaktır. Karantina donemi bitince Invisalign plağı dikkatlice cope atılmalı ve yeni plağa gecilmelidir. Yine Covid-19 hastalığı doneminde kullanılan diş fırcası ve diğer ağız hijyeni urunleri yenisi ile değiştirilmelidir.
Şeffaf plak tedavilerinde bir aksama oluyor mu? Hastalar tedavilerine ara vermeden devam edebiliyorlar mı? Invisalign tedavisi pandemi doneminde biraz daha avantajlı hale geldi; tel tedavileri dişler uzerinde genel olarak en cok iki ay aktif kuvvet verecek şekilde uygulanmakta ancak Invisalign plakları ise her yeni plak değişiminde tekrar kuvvet vermekte, dolayısıyla hasta kontrole gidemese bile tedavisi aksamamakta. Tabi bir de pandemi doneminde uzun randevu aralıklarına bağlı kopan teller veya tellerin batması gibi sıkıntılı durumlar Invisalign hastalarımız icin soz konusu olmadı.
Pandemi doneminde her şey sanallaşmaya başladı, ortodontide de bu tarz bir gelişme oldu mu? Sanal hasta takibi aslında pandemi oncesinde ozellikle yurtdışı hastalarımızın takibinde kullandığımız bir yontemdi. Muayene oncesi talep eden hastalarımıza sanal ortamda on değerlendirme yaparak tedavi şekli suresi ve maliyeti ile ilgili on bilgi verebiliyorduk. Tabi Invisalign plakları ile tedavi ettiğimiz hastalarda bu surec biraz daha kolay oldu. Invisalign yazılımı ile hastanın bulunduğu seansta, dişlerin olması gerektiği konum belli olduğundan, iyileşme veya olası aksamalar tam anlamıyla net bir şekilde gorulmekte ve tedavi sorun olmadan ilerleyebilmektedir. Bu ozelliğin pandemi sonrasında Invisalign tedavisine olan talebi arttırdığını duşunuyorum. Ayrıca muayeneye gelmeden cep telefonunuzdan ozel bir uygulamayla cektiğiniz gulumseme fotoğrafı uzerinde dişlerinizin duzelmiş halini gorebilmeniz gibi bircok farklı ozellik de son gunlerde Clincheck yazılımına eklendi.