
Şeker yaşamımızın her alanında sıklıkla karşılaştığımız ve tukettiğimiz bir besin. Uzmanlar şekerin sağlık icin yarattığı tehditlerin altını sıklıkla cizse de, gıda sanayisinde en cok kullanılan ham maddelerden biri şeker. Saf şeker kullanmak yerine alternatif olarak tatlandırıcı da kullanılıyor. Ancak doktorlar gerek tatlandırıcının gerekse şekerin vucuda zararlarını sık sık vurguluyor. Peki şeker yerine alternatif olarak ne kullanabiliriz diyecek olursanız, size stevia bitkisinden bahsetmek isteriz. Stevia son zamanlarda şeker alternatifi olarak kullanılabilecek doğal urunler arasından en populeri. Kalorisi duşuk ve aynı zamanda doğal bir besleyici gorevi goruyor. Ustelik son zamanların gozde bitkisi, gıda ve icecek endustrisinde sıklıkla tercih ediliyor. Senelerden beri Guney Amerika ulkelerinde doğal tatlandırıcı olarak kullanılan bu ilginc bitki Turkiye ’de de tercih edilmeye başladı. Sağlıklı bir beslenme duzeni oluşturmak ve şekerin zararlı etkilerinden uzaklaşmak isteyenler icin stevia bitkisini anlattık. Stevia nedir? Gelin detaylara birlikte goz atalım.
Stevia nedir? Stevia bir diğer adıyla şeker otu olarak tabir edilen Guney Amerika ’da bol miktarda bulunan bir bitki turudur. Bitkinin yapraklarında bulunan oz, tatlandırıcı niteliği taşır. Cin, Kore ve Brezilya ’da sıklıkla tercih edilen doğal tatlandırıcının lif iceriği oldukca yuksektir. Ozellikle sigarayı bırakmak isteyenlerin tercih ettiği tatlandırıcı, bireyleri şeker tuketiminden uzaklaştırıyor ve ağızda tatlı bir aroma bırakıyor. Stevia aynı zamanda şeker iceren gıdalara alternatif olarak tercih edilmekte. Kalorisi duşuk olduğu icin de tuketilince sağlıklı bir sonuc veriyor. ‘Peki bu bitkinin uretim aşaması nasıl? ’ diyecek olursanız hemen anlatalım; ilk olarak bitkinin yaprakları toplanıyor. Toplanan yapraklar kurutma işlemine alınıyor. Bu işlem ardından kuruyan yapraklardan ozler elde ediliyor. Bu ozlerin icerisinde glikoz maddesi bulunuyor. Stevia ureticileri, bitkinin yapraklarında bulunan bu meşhur ozleri ayrıştırarak tuketiciye hazır hale getiriyor.
1500 yıllık bir gecmişe sahip olan stevia, son zamanlarda oldukca populer hale gelmiş durumda. Sağlıklı bir yaşam tarzına yonelenler ve şekeri bırakmak isteyenler icin oldukca faydalı bir alternatif. Ustelik stevia kullanan kişilerin mide problemlerinde ve strese bağlı rahatsızlılarında iyileşme kaydedildiği biliniyor. Ancak kullanmadan once doktorunuza danışmanız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Piyasada ise uc farklı stevia bulunuyor; yeşil yapraklı, stevia ekstraktı ve işlenmiş stevia.
Populer bitki stevia, tatlandırıcı olarak nasıl kullanılır? ‘Stevia nedir? ’ sorusu kadar stevianın kullanım alanları da oldukca merak ediliyor. Yiyecek ve iceceklerde stevia bitkisinin tatlandırıcı olarak kullanıldığından bahsetmiştik. Peki nasıl kullanılıyor? Şoyle kısaca acıklayalım: eğer evinizde yeşil stevia tozu bulunuyorsa bu tozu iceceklerinize direkt olarak karıştırabilirsiniz. Toz yerine elinizin altında stevia yaprakları varsa, bu yaprakları toz haline getirip yiyecek ve iceceklerinize ilave etmeniz mumkun. Yeşil stevia tozu ve yaprağı yapay tatlandırıcı icermeyen tamamen doğal, duşuk kalorili bir tat takviyesidir. Cay ve kahveyi şekersiz icemiyorum diyenlerdenseniz iceceğinizi tatlandırmak icin stevia deneyebilirsiniz. Genel olarak 1 cay kaşığı şeker kullananlar, 4 damla sıvı stevia kullanabilir. Stevia bitkisinin yapraklarını demleyip suzerek, bitki cayı olarak da tuketmeniz mumkun. Aynı zamanda demlediğiniz bu şekerli sıvıyı sıcak ve soğuk iceceklerinizi tatlandırmak icin tercih edebilirsiniz.
Stevia bitkisinin faydaları nelerdir? 1. Damarları rahatlatır ve yuksek tansiyonu duşurur Tansiyon hastalarının gıda listesi oldukca kısıtlı. Stevia tansiyon duşurme etkisi gosteren bitkisel bir besin gorevi goruyor. Sıklıkla tansiyonu yukselen kişilerin, hekimlerine danıştıktan sonra yiyecek ve iceceklerine stevia eklemesi oneriliyor. Stevia damarları rahatlatır ve yukselen tansiyonu duşurmeye yardımcı olur. Faydalı bitkinin, yukselen tansiyonun etkisiyle ortaya cıkan ani stres ve gerginlik hissini azalttığı biliniyor.
2. Duşuk kalorili tatlandırıcı niteliği taşır Stevia, kalorisi oldukca duşuk bir besin turu. Bu sebeple diyet listelerinde bulunması olağan. Doğall kokenli olan stevia, şeker yerine tercih ediliyor ve yiyeceklere tat vermeye yarıyor. Kontrolsuz kilo artışına neden olan yapay şekere veda edip steviayı tuketmeye başlayınca vucudunuzdaki değişimleri zamanla fark etmeniz mumkun. Stevia aynı zamanda gun icerisindeki oğunlerinizde kalori miktarını da duşuruyor. Adeta yeşil bir mucize olan bu bitki, sağlıklı secimler yapmanıza fırsat verecek ve secimlerinizi daha lezzetli hale getirecek.
3. Kolesterolu dengelemeye yardımcı olur Kolesterolun yuksek cıkması, kalp ve damar sağlığını son derece tehdit eden bir durum. Stevia da tam bu noktada size yardımcı oluyor. Kolesterol değerlerini dengelemeye olanak sağlayan bitki, damar tıkanıklığı ihtimaline de savaş acıyor. Yapılan araştırmalar gosteriyor ki stevia, iyi kolesterolu artırırken kotu kolesterolu ise duşurmekte oldukca başarılı.
4. Kan şekerini dengeler Şeker hastalarının şekersiz gıdaları iceren bir beslenme duzeni vardır. Kan şekerinin yukselmesini engelleyen besinlerden biri de stevia bitkisi. Stevia iceren oğun aralıklarıyla beslenen kişiler, vucutlarındaki insulini dengeleyeceklerdir. Yemek oncesinde stevia tuketmek, yemeğin etkisiyle yukselen kan şekerine karşı onlem niteliği taşır. Duzenli stevia kullanımı sayesinde ise kan şekerini kontrol altına almak mumkun. Tabii doktor kontrolunde kullanılması gerektiğini tekrar hatırlatmakta fayda var.
5. Kanserli hucre oluşumunu onler Stevianın kanserli hucre oluşumunu onlediğine dair calışmalar bulunmakta. Serbest radikallere savaş acan stevia, bireyleri kanser riskinden koruyor. Antioksidan maddeleri iceren stevia yaprakları, vucudu zararlı maddelerden uzak tutuyor. Vucuda yayılma riski gosteren kanserli hucrelere adeta duvar inşa eden stevia, yeni hucre oluşumuna da katkı sağlıyor.
Stevia bitkisinin kalori ve besin değerleri nedir? Şekersiz yapamayan ama sağlıklı beslenmekten odun vermek istemeyenlerin tercih sebebi olan stevia kalorisi ile de oldukca konuşuluyor. Kalori hesabıyla beslenenler icin stevianın kalori değerlerinden biraz bahsetmek istiyoruz. Stevianın icerdiği kalori miktarı şu rakamlarla ifade ediliyor: 100 gramlık steviada 1.94 kcal bulunmakta. 100 gram stevia 97.64 gram karbonhidrat iceriyor ve 1.78 gram lif de tatlandırıcı niteliği taşıyan bitkinin yapısında bulunuyor.
Stevianın yan etkileri nedir? Stevia uzmanlar tarafından da sık sık konuşuluyor. Uzmanlar, beyaz duşman diye tabir edilen şekerin her ceşitinden uzak durulması gerektiğine dikkat cekiyor. Aynı zamanda tatlandırıcı kullanırken bilincli şekilde tuketilmesinin de altı ciziliyor. Stevia da her ne kadar organik ve sağlıklı olsa da kontrolsuz tuketildiğinde, sağlık sorunlarına neden olması mumkun. ‘Peki stevianın yan etkileri ne? ’ diyecek olursanız kısaca anlatalım. Yoğun ve tatlı bir aromayla ozdeşleşen steviayı, tuketen bazı kişilerde yutkunma esnasında gucluk yaşanabiliyor. Tuketicilerde alerjik reaksiyon gosterme ihtimali de bulunuyor. Papatya cayı vb. bitkilere alerjisi olanların stevia tuketmemesi oneriliyor. Bitki tozunun, cok yoğun miktarda tuketilmesi yine sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Yan etkileri arasında mide bulantısı olduğunu da hatırlatalım ve doktor kontrolunde tuketilmesi gerektiğinin altını cizelim.
Bonus: Stevialı muzlu kremalı turta Malzemeler 1 kutu hindistan cevizi sutu1 adet muz 2 adet hurma150 gram hindistan cevizi yağı (eritilmiş)1/8 cay kaşığı vanilyalı sıvı stevia1 adet turta hamuru Yapılışı Blender kullanarak hindistan cevizi yağı ve hindistan cevizi sutunu hızlı devirde harmanlayın. Muz, hurma ve steviayı da ekleyin. Karışımı turta hamurunun uzerine dokun. Gece boyunca buzdolabında soğuması icin bekletin. Ertesi gun muz dilimleri eşliğinde leziz ve sağlıklı tatlınızı servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Bir tur mavi ve yeşil alg olan spirulinanın dunyadaki en eski yaşam formlarından birisi olduğuna inanılıyor. Bu ilginc yosun turu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz Super Gıda: Azteklerin Zengin Besin Kaynağı Spirulina Nedir? Faydaları Nelerdir? iceriğimize goz atabilirsiniz! Kaynak: 1 2 3