
Şimdiye kadar buyuk ihtimalle Keto olarak da bilinen Ketojenik diyeti duymuşsunuzdur. Son zamanlarda adından sık sık bahsettirse de Keto diyeti 1920 yılından bu yana biliniyor. Fakat bu yıllarda insanlar bu diyeti kilo vermek yerine epilepsili cocukları tedavi etmek amacıyla kullanıyordu. Bu diyetin son derede duşuk karbonhidratı ve yuksek yağ oranı dikkat cekiyor. Uzmanlara gore, bu diyet vucudun ketoz adı verilen bir metabolik duruma sokarak kilo vermesini sağlayabiliyor. Fakat keto diyeti gercekten guvenli mi? Keto diyetinin bilmeniz gereken 10 tehlikesini sizler icin sıraladık. Hemen başlayalım!
1. Artan aclık hissiyle baş etmeniz gerekir Bir diyete bağlı kalmak oldukca zor. Hem de Keto diyeti gibi karbonhidrata izin vermeyen bir diyete bağlı kalmaksa daha da zor. Araştırmalar, Keto diyetini deneyenlerin yarısından fazlasının ilk hafta icinde bıraktığını gosteriyor. Bunun da sonucu olarak, insanların verdiklerinden daha fazla kilo alma olasılıkları da yukselmiş oluyor.
2. Ruh halinizde ani değişimler yaşanabilir Keto diyetini deneyen insanlar genellikle yaşadıkları ruh değişimlerinden şikayet ettiler. Oğununuzu bitirdikten sonra bile ac kalmak ve bu aclıkla savaşmak oldukca can sıkıcı bir durum. Keto diyeti, kan şekerinizi duşurerek beyninizi panik haline sokarak depresyona ve anksiyete neden olabilir.
3. Ketoasidoz tehlikesi bulunabilir Ketozis durumunda vucutta enerji icin karbonhidrat yakımı yerine yağ yakılması durumuna verilen isim. Ketoasidoz, ketoz durumunun aşırı olduğu durumlarda karşınıza cıkar. Kan dolaşımında ketoz bir kez oluştuğunda, asidik hale gelebilir ve bu da komaya veya olume neden olabilir.
4. Sodyum tuketiminde azalma gorulebilir Sodyum vucudumuz icin yararlı. Kasların kasılmasına ve sıvıların duzenlenmesine yardımcı olur. Keto diyeti duşuk sodyum alımına neden olur ve bu bacak krampları, duşuk enerji hissi ve sisli bir beyin olarak size geri donebilir.
5. Gribe yakalanma ihtimaliniz artabilir Sağlıklı bir bağışıklık sistemine sahip olmanın bir parcası sağlıklı bir beslenmek. Meyve ve lifli tahıllar gibi omega-3 yağları acısından zengin gıdalar ne yazık ki Keto diyetinin bir parcası değil. Bu, bağışıklık sisteminizi risk altında bırakır. Ayrıca vucudunuzun iyi ve kotu bakterilerinde bozulmaya neden olur.
6. Ağız kokusu yaşayabilirsiniz Vucudunuz Keto diyetindeki yuksek yağlı yiyecekleri parcaladıktan sonra, onları keton, aseton ve asetoasetik asit gibi bileşiklere donuşturur. Vucudunuz doğal olarak kendini dengelemeye calışacak ve aşırı ketonlar sonunda nefesiniz kokabilir. Bu tam anlamıyla tehlikeli bir yan etki olmasa da yaşamak istemeyeceğiniz bir durum.
7. Kolestorolunuz yukselebilir Kolesterol, kanınızdaki yağlarda bulunur. Yuksek kolesterole sahip olmak kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Protein ve sut urunleri gibi yuksek yağlı gıdalara vurgu yapan Keto diyeti, yuksek kolesterole neden olabilir.
8. Adet duzensizliği yaşayabilirsiniz Sağlıklı bir adet dongusune sahip olmak, vucudunuzun duzgun calıştığının bir işareti. Kadın vucudunda sağlıklı hormonlar bu donemleri belirler. Keto diyetinde hızla kilo veren kadınlar, depresyon ve anksiyeteye yol acabilecek duzensiz adet donemleri yaşayabilir.
9. Halsiz hissedebilirsiniz Bircok kişi Keto diyetine başladıklarında kendilerini uyuşuk hissettiklerini belirtti. Vucudunuzun karbonhidrat kaybına uyum sağlamak icin zamana ihtiyacı bulunur. Yeni bir diyetin ilk birkac haftasında halsiz ve yorgun hissetmek, yaşam tarzınızı değiştirmeye başlamak icin olumsuz bir işaret. Cesaretinizin kırılmasına ve aşırı yemeye neden olabilir.
10. Susuzluk cekebilirsiniz Keto diyetine başladığınızda vucudunuz su ve elektrolitleri farklı şekilde yakar. Başlangıcta daha az şişkinlik hissedebilirsiniz, ancak bunun nedeni su kaybı. Elektrolitler, vucudunuzdaki su ve asit dengesini korumaya yardımcı olan minerallerdir ve bunların azalmasıyla susuzluk cekebilirsiniz.
Kaynak 1