
Romantik filmlerdeki karakterlerin sabah sabah nasıl opuştuğunu merak ediyorsanız doğru yerdesiniz! 😅 Hemen hemen bircoğumuz, sabahları hoş olmayan bir ağız kokusuyla uyanırız. Oncelikle bunun oldukca doğal bir durum olduğunu soyleyelim. Tabii kimse rahatsız edici bir seviyede ağız kokusuna sahip olmak istemez. Peki ağız kokusunu engellemenin yolları yok mu? Bir noktaya kadar elbette var! Ağız kokusu neden olur ve nasıl onlenir sizler icin araştırdık. İşte ağız kokusuyla mucadele etmeniz icin bilmeniz gerekenler…
Ağız kokusu neden olur? Dişlerinizi duzenli olarak fırcalamamak ve diş ipi kullanmamak, elbette ağız kokusuna neden olacaktır. Ancak ağız kokusunun farklı nedenleri de olabilir.
Ağız kuruluğu: Tukuruk ağızdaki bakterileri temizlediği icin ağız kokusunu onler.Kimi yiyecekler: Soğan ve sarımsak gibi yiyecekler ağız kokusuna neden olur.Sağlık problemleri: Orneğin reflu gibi sağlık problemleri de ozellikle sabah saatlerinde ağzınızın kokmasına neden olabilir. 1. Dişlerinizi fırcaladıktan sonra her seferinde gargara yapmayın Gargara, nefesinizi kısa sureliğine ferahlatsa da aslında ağzınızı kurutur. Coğu gargara alkol icerir ve doğal tukuruk uretimimizi etkiler. Vucudumuz geceleri daha az tukuruk uretir, dolayısıyla dilde ve diş etlerinde biriken olu hucreler atılamaz. Bu durum sabahları ağız kokusuyla uyanmanıza neden olabilir. Gargara kullanmak istiyorsanız gece saatlerinden ziyade sabah saatlerini tercih etmelisiniz.
2. Ağzınız acık uyumamaya calışın Bircoğumuz uyurken ağzımızdan nefes alırız. Oysa bu davranış ağız kuruluğuna neden olabilir, dolayısıyla da bakteri oluşumunu arttırabilir. Bunun yanında ağızdan nefes almak, kronik ağız kokusuna ek olarak diş curumesine ve diş eti kanamasına da yol acabilir.
3. Oil pulling yontemini deneyin Dişleri beyazlatan ve diş sağlığını iyileştiren oil pulling yontemi, son donemlerin en cok konuşulan trendlerinden. Bircok kişi oil pulling yontemi sayesinde ağız kokusuna veda ettiğini ve daha beyaz dişlere kavuştuğunu soyluyor. Oil pulling yontemi hakkında detaylı bilgiye ulaşmak icin buraya tıklayabilirsiniz.
4. Kahve tuketiminize dikkat edin Kahve, daha az tukuruk uretmemize neden olarak ağzımızı kurutur. Kahveye eklenen sut ve krema gibi hayvansal urunler de ağız kokusunu tetikler. Kimilerimiz icin gune kahvesiz başlamak pek mumkun olmasa da ağız kokusunu azaltmak icin kahve tuketimini sınırlamak gerekiyor.
5. Dilinizi fırcalamayı unutmayın Tıpkı dişlerimiz gibi dilimiz de bakteri barındırır. Dilimizi fırcalamadığımız takdirde ağzımızdaki bakteriler coğalır ve nefesimizin kokmasında neden olur. Dilinizi fırcalamak icin yumuşak bir diş fırcası yeterli!
6. Nasıl nefes aldığınıza dikkat edin Aslında bircoğumuz nasıl nefes aldığımızı farkında değiliz. Ağızdan nefes almak, ağzınızın kurumasına neden olacağı icin ağız kokusunu tetikler. Ek olarak diş curuğu ya da kulak enfeksiyonu gibi sağlık problemlerine de davetiye cıkarır.
Kaynak: 1