Uzun uzun Mazhar Fuat Ozkan, kısaca MFO. Duyduğumuz anda akan suları durdurduğumuz, kuvvetle muhtemelen ulkede yaşayan insanların cok buyuk bir kısmını ortak paydada buluşturabilecek, adeta milli takım tadındaki nadir gruplarımızdan biri.
MFO, hepsi teker teker dev 3 ismin bir araya gelip adeta voltran oluşturmasıdır. Turkce pop muzik tarihidir, yer yer eğlence, yer yer keder, yer yer “şapkasız cıkmam abi”dir. Birden cok nesle ilham vermiş, ornek olmuş, guzel muzikleriyle ruhları beslemiş bir efsane kadrodur.
Sizlere MFO ’nun neredeyse yarım asırlık hikayesini anlatacağız, en keyifli, en efsane MFO şarkıları eşliğinde.
Nerde Hani
Mazhar – Fuat (1973) Turkuz Turku Cağırırız
Hic unutmayız sene 1966, Mazhar ve Fuat ’ın tanışmasıyla başlar tum olaylar, hatta rivayet edilir ki bir the Beatles plağı vesile olur bu tanışmaya. Sene 1971 ’de ikili Mazhar – Fuat ismiyle ‘Turkuz Turku Cağırırız ’ albumunu cıkartır. Artık yolculuk başlamıştır.
Gullerin İcinden
Mazhar – Fuat (1973) Turkuz Turku Cağırırız
Gullerin İcinden ’in ilk hali de daha uclu olmadan evvelki bu albumlerinde yer alır. Muziğin en saf hali dedirtecek guzellikte ve naiflikte bir kayıttır bu, vokal partileri cok ufak tefek değişiklikler gosterir, bir de sadece kulağımıza değil gonlumuze de yer etmiş o perdesiz bas solosu bu kayıtta yoktur. Aynı albumde başka pek bilinmeyen efsaneler de vardır, hoş gerci bilenler biliyor neyse ki.
Heyecanlı
İpucu Beşlisi (1976) Heyecanlı / Hop Otur, Hop Kalk
Sonrasında olaylar muthiş bir yonde gelişir ve Ozkan sahneye cıkar. Ozkan cılgınlığında bir insan sanki yetmezmiş gibi bir de Ayhan Sicimoğlu katılır ekibe, Galip Boransu ’nun da işin icine girmesiyle donemin en cılgın kadrolarından biri kurulmuş olur: İpucu Beşlisi. İzzet Oz tarafından cekilen ve ulkenin ilk klibi sayılan ‘Heyecanlı ’ da bir İpucu Beşlisi klibidir. Tiplere koş dedirten kliplerimizden. 🙂
Ele Gune Karşı
(1984) Ele Gune Karşı Yapayalnız
Yıl 1981 ’e geldiği zaman kader Mazhar Fuat Ozkan icin ağlarını ormeye başlamıştır. Seyyal Taner ’e verdikleri ‘Ele Gune Karşı ’ şarkıları, sanatcının TRT ’den boykot yemesi uzerine tekrar gruba kalır ve onlar da patlatırlar 3 sene sonra bu şarkıyı, yıl 1984 ’e geldiğinde artık devir Mazhar Fuat Ozkan devridir.
Yalnızlık Omur Boyu
(1984) Ele Gune Karşı Yapayalnız
Ele Gune Karşı albumu icindeki birbirinden dev şarkılar, muzisyenler ve sozlerle adeta bir başyapıttır. Nasıl olmasın efendiler? Sizin de albumunuzde Erkan Oğur, Garo Mafyan, Onno Tunc, Taner Ongun, Asım Ekren gibi isimler yer alsa; o album de başyapıt olur.
Bu Sabah Yağmur Var İstanbul ’da
(1984) Ele Gune Karşı Yapayalnız
Mazhar Alanson bu albumde ne buyuk bir besteci ve soz yazarı olduğunu (ecnebiler singer/songwriter der) cumle aleme kanıtlamıştır, sonraki albumlerinde de bunun devamı gelir zaten. Bir şarkıyla insana İstanbul ’un tum kederini yuklerken, bir diğer şarkıyla “Haydi gidelim buralardan, varalım Bodrum‘un huzuruna.” dedirtebilmektedir.
New York Sokaklarında
(1985) Peki Peki Anladık
Sene 1985 olduğunda ‘Peki Peki Anladık ’ albumu ortaya cıkar. Bu yıllarda arka arkaya album yapmak makbuldur. Albumun gizli canavarlarından biri şuphesiz ki New York Sokaklarında. Aynı albumde yer alan Diday Diday Day ile Eurovizyon ’a katılmaları, kendilerine ulke capında bir tanınırlık sağlar. Bir diğer eğlendiren konu ise albume ismini veren Peki Peki Anladık şarkısının Ayhan Sicimoğlu ’na ithaf edilmesi mevzusudur. Biz Ayhan Sicimoğlu ’nu cok severiz ama her yonuyle bu kadar dolu dolu bir insanın yanındakilere “Peki Peki Anladık” dedirtme ihtimali de hic az değil gercekten duşununce. 🙂
Vak the Rock
(1986) Vak the Rock
1986 ise ‘Vak the Rock ’ albumunun yılıydı. Rock ’n Roll eşliğinde, eline gitar alan herkesin hayalini kurduğu o şan şohret hikayesini anlatır Vak the Rock. Şu izlediğiniz animasyon klip de yine ulke piyasamızın ilk gorduğu animasyon klip olma ozelliğini taşımaktadır. İlklerin grubu denilebilir MFO icin.
Gozyaşlarımızı Bitti mi Sandın
(1986) Vak the Rock
Şayet bize sorsanız en efsane 3 MFO şarkısını sıralayın diye, kacıncı sıraya koyarız bilmemekle beraber bu şarkıyı ilk uce alırız. Bu kadar hisli, bu kadar anlamlı şarkı yapmak, icinde ‘zulfikÂr ’ gibi, ‘cumhuriyet ’ gibi kelimeler gecirmek her baba yiğidin harcı değildir kısacası. Aynı albumun gizli vurucusu ise Bazen‘dir. “Guneş doğar guneş batar ama insan uyumaz bazen duşunur…”
Yalnızlar Garı
(1987) Yalnızlar Garı
‘No Problem ’ albumu gelir, yıl 1987 ’dir. 80 ’li yıllar MFO ’nun Eurovizyon yılları olarak hafızamıza kazınır. 85 ’teki Diday Diday Day ’ın ardından 1988 ’de de Sufi ile yarışmaya katılırlar. Bu arada onlara MeFeO değil de eMeFO dememizin sebebi de bu Eurovizyon maceralarıdır. Grup buralarda Mazhar Fuat Ozkan olarak anılırkan Eurovizyon ’daki sunucu anons esnasında isimlerini kısaltmış ve İngilizce okurcasına eMeFO demiştir, sonrasında bu isim grubun ustune oturmuştur. (Not a musical flying object şakası da fena değilmiş ablacım.)
Ali Desidero
(1990) Geldiler
Ve bir neslin ezberleyeceğim diye hafızasının ucte ikisini harcadığı efsane şarkı Ali Desidero! Muthiş bir hikaye ve muthiş bir canlandırma duyarız burada MFO ’den. Boylelikle 90 ’lara gelmiş oluruz ve ‘Geldiler ’ albumu de cıkmış olur. Albumun bir diğer dillere pelesenk, gunluk yaşantımızı yerden yere vuran şarkısı ise Mecburen‘dir. Albumun en guzel surprizi ise icinde Fahir Atakoğlu ’nun da katkılarının oluşudur herhalde.
Ruşvet
(1992) Agannaga Ruşvet
Gonul isterdi ki bir playlist yazımızda da gundemi vurmayalım ama kabahat MFO ’de. Ruşvet diye şarkı mı yapılır, “Ruşveti kimler alır?” diye soru mu sorulur? Aynı sene cıkan iki MFO albumunden biri ‘Aganaga Ruşvet ’. Eleştirel sozleriyle dikkat ceken bir album, o yılın ikinci albumu ise ‘Donmem Yolumdan ’, sanıyoruz ki grup tarihinde icinden en az hit şarkı cıkan album bu.
Mazeretim Var Asabiyim Ben
(1995) M.V.A.B.
1995 yılı MFO acısından kritik yıllardan biriydi, keza Mazeretim Var Asabiyim Ben (M.V.A.B.) albumu, grubun yeni nesille imtihanıydı ve grup muthiş bir şekilde bu imtihanı gecti. Albumun bir diğer efsane şarkısı da sozleri Fikret Kızılok ’a ait olan Sakın Gelme‘ydi. Bu yıllarda Yavuz Cetin ’in MFO ’yle calıyor olması da bir başka efsane birlikteliktir.
Vurgun Yedim
(2006) AGU
2000 ’ler sonrasında da cıkarttıkları 2 albumle hÂl guzel muzikler yapılabileceğini kanıtlamıştır abilerimiz bize. 2006 ’da 11 yıl aradan sonra ‘AGU ’ albumunu yayınlamışlar, Vurgun Yedim gibi Sarı Laleler gibi dev eserleri bize armağan etmişler; 2011 ’de de ‘Ve MFO ’yu piyasaya cıkarmışlardır. Bize adeta MFO ’nun yaşlanmayacağını hatırlatan Hep Yaşın 19 ise 3 kuşağın diline pelesenk olabilmiştir.
Bonus gibi bonus: Sanatcının Oykusu
Mazhar Alanson, Fuat Guner, Ozkan Uğur sadece grup olarak değil teke tekte de muthiş muzik adamlarıdır, hepsine ayrı ayrı listeler duzmek gerekir muhakkak ama biz bonus olarak tercihimizi Mazhar Alanson ’dan yana kullandık. Cunku o “Sanatcının Oykusu”nu anlatıyor bize. “Ben bir şarkı soylerim yorgun insanlara.” diyor ve bize de dedirtiyor iyi ki yıllardır şarkı soyluyorlar bu yorgun insanlara.