Bir buyuk ustadan bahsedeceğiz ancak oyle buyuk bir usta ki dilimiz, kalemimiz onun buyukluğunu anlatır mı bilinmez. Kimi ona Yaşar Kemal gibi “Bozkırın Tezenesi” der, kimi ustadın kendi mahlasını kullanır ve “Garip” diye cağırır onu, hepimizin babası olmuş Muslum Baba bile konu o olunca kendi babalığını unutur ondan “baba” diye bahsederdi.
İşte boyle tum ulkenin saygısını sevgisini kazanmış bir dev adamdı Neşet Ertaş, 25 Eylul 2012 ’de aramızdan ayrıldı, bize de elimizden geldiğince, dilimiz donduğunce kendisini anmak kaldı.
Huzurlarınızda “Bozkır ’ın Tezenesi”, bir “Garip” adam Neşet Ertaş ve onun turkulerle dolu hikayesi.
Abdallık geleneğinin son temsilcisi Şu Garip Halimden (Neredesin Sen)
1938 Kırşehir doğumlu ozan bu topraklardan gelip gecmiş en buyuk halk muziği sanatcılarındandır. Abdallık geleneği neredeyse onunla son bulur.
Babasının yolunda Zahidem
Babası Muharrem Ertaş saz ustasıdır, kimi kanla yoğrulmuş eserinde babasının da kendisi kadar payı vardır. Neşet Ertaş babasıyla aynı ruhun insanları olduğunu soyler, onu etkileyen tek kişinin babası olduğunu vurgular.
Sen de benim gibi yaralı mısın?
Neden Garip Garip Otersin Bulbul
Sene 1957, Neşet Ertaş İstanbul ’a gelir ve babasının “Neden Garip Garip Otersin Bulbul” adlı bir turkusuyle ilk plağını cıkartır. Halkın beğenisi gecikmez, yeni plaklar, kasetler ve konserler art arda gelir.
Gurbet yolları
Karadır Bu Bahdım Kara
İstanbul ’un ardından Ankara, Ankara ’nın ardından da Almanya ’ya gider, uzun yıllar calışmalarına orada devam eder, bu milenyumun başında İstanbul ’da verdiği konserle sahnelere ve bu topraklara geri doner.
Halkın sanatcısı
Hapishanelerde Guneş Doğmuyor
“O donem Suleyman Demirel Cumhurbaşkanıydı. Devlet sanatcılığı bana teklif edildi. Ben, ‘hepimiz bu devletin sanatcısıyız, ayrıca bir devlet sanatcısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor ’ diyerek teklifi kabul etmedim. Ben halkın sanatcısı olarak kalırsam benim icin en buyuk mutluluk bu. Şimdiye kadar devletten bir kuruş almadım, bir tek TBMM tarafından ustun hizmet odulunu kabul ettim. Onu da bu kulture hizmet eden ecdadımız adına aldım.”
Beyler bu arkadaşı not edelim Yanıyorum Yanıyorum (Kardeş Turkuler de cok guzel yorumlar bu turkuyu.)
Bir diğer komik olay ise Unesco ’nun kultur mirası olarak Neşet Ertaş ’ı envantere kaydetmesidir. Daha yaşarken ‘Yaşayan İnsan Hazineleri ’ kategorisinde yerini almıştır ustat. Genelde yapıları koruması altına alan Unesco ’nun boyle bir kategorisi olduğunu oğrenmemize de vesile olmuştur bu buyuk adam.
Yalandan yuzume gulen dunya
Yalan Dunya
Cok umursamadığına adımız kadar emin olsak da İTU Devlet Konservatuarı kendisine fahri doktora vermiştir, halbuki kendini sanatcısı bellediği halkı, kendisini ordinaryus makamına oturtmak icin 2011 ’i beklemeye gerek gormemiştir.
Cahildik dunyanın rengine kandık Evvelim Sen Oldun (Ozcan Deniz versiyonu da şiddetli bir tokat gibidir.)
25 Eylul 2012 ’de zalım kansere yenik duşmuş, İzmir ’de hayata veda etmiştir. Turkuleri, bozlakları bu diyarlarda yeterince gezinmiş olacak ki biraz da başka diyarlarda onları seslendirmeye gitmiştir diye duşunmekteyiz. Cunku bizim de goynumuz inanmıyor ayrıldığına…
Kalpten kalbe bir yol Gonul Dağı
Kendisini Neşet Ertaş diye yazıp neşe, dert, aşk diye okumaya devam edeceğiz biz hep, ne zaman efkÂr bassa tıpkı Behzat Başkomiserimiz gibi fonda Neşet Ertaş calan bir yere gideceğiz ya da kendimiz acacağız ustadın muziğini oyle efkÂrlanacağız…
Sinema bonusu:
Karlı Dağlar
Gonul Yarası filminde kullanılmıştır.
Siyaset bonusu:
“Cuğara icmezse nabıcak?”
Bir kazma al bir kurek mezarımı kaz bonusu:
Zuluf Dokulmuş Yuze (Kibariye ve Laco Tayfa ortaklığı da canavardır.)
Sen git baban gelsin bonusu: Kalktı Goc Eyledi Avşar Elleri
Babası Muharrem Ertaş ’tan dinliyoruz.
Şaftı toplama bonusu:
Sevda Olmasaydı
Haydi silin goz yaşlarınızı.